I. Problemin tanımlanması,II. Bilgilerin toplanması,III. Ön hazırlık analizlerinin yapılması,IV. Model seçimi ve uyumlulaştırılması,V. Tahmin modelinin uygulanması ve değerlendirilmesiÜsttekilerden hangileri kantitatif yöntemin temel adımlarındandır?
Kantitatif yöntemler, temel olarak geçmiş verilerden ve değişkenlerden yararlanarak bir veya birden fazla matematiksel model kullanılarak yapılan tahminlerdir. Beş seçenek de yöntemin beş temel adımını ifade etmektedir.
Boston Danışmanlık firması olan ileri imalatçılık araştırma şirketi yöneticilerin imalat yöntemlerini değiştirmeleri için hangi yolu izlemeleri gerektiğini ifade eder?
Alıcı ve satıcı arasında daha fazla bilgi paylaşımı. Dikey bölümsel işlevlerin yatay işletme süreçleri ile yer değiştirmesi. Yığın üretimden kişiselleştirilmiş üretime geçiş. Örgütsel ve sürece yönelik esnekliğe artan biçimde önem verme. Süreçlerin tümünde koordinasyonun sağlanması. Çalışanın güçlendirilmesi ve gerçek zamanlı karar destek sistemlerine geçiş. Daha hızlı bir biçimde yeni ürünlerin pazara sunulabilmesi için rekabet baskısı.
Sezon sonu, kusurlu, raf ömrü dolmuş, ambalaj malzemeleri ve ürünlerin (hurdaların) yeniden değerlendirilmesi (geri kazanımı, recycling) gerekliliği, ünlü lojistik otoriteleri olan Donald Bowersox ve David Closs’ın bir lojistik sistem için tanımlamış oldukları altı operasyonel amaçtan hangisine uymaktadır?
Lojistik salt ürünün teslimatını içermez, aynı zamanda geri dönen malları da içerir. Çeşitli nedenlerle geri dönüşler olabilir: Sezon sonu, kusurlu, raf ömrü dolmuş, ambalaj malzemeleri ve ürünlerin (hurdaların) yeniden değerlendirilmesi (geri kazanımı recycling) gerekliliği Yaşam Çevrim Desteğini ifade etmektedir.
Şıklardan hangisi işletmelerin karar verme sürecinde kullanacakları tahminleme tekniklerinin seçilmesinde dikkate alınması gereken faktörlerden birisi değildir?
“Test aşamasında ortaya çıkan birtakım hatalar ve sapmaların belirlenebilir olması” ifade ettiği referans dikkat edilmesi gereken bir faktör değildir.
I. İşletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamakII. Maliyetleri düşürmekIII. Kaliteyi artırmak
Hangisi ya da hangileri tedarik zinciri yönetimi ile gerçekleştirilebilir?
Tedarik zinciri yönetimi işletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamaya, maliyetleri düşürmeye ancak kaliteyi de aynı zamanda arttırmaya çalışmaktadır. Dünya üzerindeki pazarların küreselleşmesi tedarik zinciri yönetiminin de doğal olarak küresel bağlamda ele alınmasını gerektirmektedir. Bu küreselleşme süreci sistematik tedarik zinciri stratejilerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.
Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından oluşturulmuş, standart bir formatta işletme belgelerinin bilgisayarlar arası değişimi nedir?
Elektronik veri değişimi standart bir formatta işletme belgelerinin bilgisayarlar arası değişimidir ve Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından oluşturulmuştur.
Tahmin değerleri ile gerçekleşen değerler arasında farklara ne denilmektedir?
Tahmin değerleri ile gerçekleşen değerler arasında farklara “tahmin hataları” denilmektedir. Amaç en az hata ile tahmin etmektir.
Aşağıdakilerden hangisi lojistik faaliyetler arasında yer almaz?
Talep tahmini, Stok yönetimi, Depo Yönetimi, Müşteri hizmetleri, Elleçleme, Taşıma, Ambalajlama lojistik faaliyetlerdir. Sigorta bu faaliyetler arasında değildir.
Aşağıdakilerden hangisi Elektronik veri değişiminin sağladığı faydalardan biri değildir?
Elektronik veri değişiminin sağladığı faydalardan biri hızlı ve doğru veri akışıdır.
Şıklardan hangisi tedarik zinciri yönetim sisteminin amaçlarından birisi değildir?
Bilginin kullanılabilmesi için; bilginin toplanması, bilgiye erişimin olması, analiz edilmesi ve işbirliği amacına yönelik bir biçimde paylaşılabilme kabiliyetinin olması gerekmektedir. C şıkkı haricindekiler tedarik zinciri yönetim sisteminin bu alandaki amaçlarını ifade etmektedir.
Belirli bir piyasada, belirli bir zamanda, belirli bir fiyattan satın alınmak istenen ve satın alma gücü ile desteklenen mal ve hizmet miktarına ne denir?
Söz konusu tanım talebe aittir.
I. İşletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamakII. Maliyetleri düşürmekIII. Kaliteyi artırmakHangisi ya da hangileri tedarik zinciri yönetimi ile gerçekleştirilebilir?
Tedarik zinciri yönetimi işletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamaya, maliyetleri düşürmeye ancak kaliteyi de aynı zamanda arttırmaya çalışmaktadır. Dünya üzerindeki pazarların küreselleşmesi tedarik zinciri yönetiminin de doğal olarak küresel bağlamda ele alınmasını gerektirmektedir. Bu küreselleşme süreci sistematik tedarik zinciri stratejilerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.