• Tedarik Zinciri Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 6

Tedarik Zinciri Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 6
1.
"Yolcular ile birlikte yolcuların araçlarınında taşındığı bir denizyolu taşımacılık türüdür. Genellikle taşıma işini kısa mesafeler için yapmaktadır."Yukarıda tanımı yapılan gemi türü aşağıdakilerden hangisidir ?
Doğru Cevap: "C" Feribotlar
Soru Açıklaması
***
2.

I. Problemin tanımlanması,II. Bilgilerin toplanması,III. Ön hazırlık analizlerinin yapılması,IV. Model seçimi ve uyumlulaştırılması,V. Tahmin modelinin uygulanması ve değerlendirilmesiÜsttekilerden hangileri kantitatif yöntemin temel adımlarındandır?

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

 Kantitatif yöntemler, temel olarak geçmiş verilerden ve değişkenlerden yararlanarak bir veya birden fazla matematiksel model kullanılarak yapılan tahminlerdir. Beş seçenek de yöntemin beş temel adımını ifade etmektedir.

3.

Boston Danışmanlık firması olan ileri imalatçılık araştırma şirketi yöneticilerin imalat yöntemlerini değiştirmeleri için hangi yolu izlemeleri gerektiğini ifade eder?

Doğru Cevap: "B" Alıcı ve satıcı arasında daha fazla bilgi paylaşımı.
Soru Açıklaması

Alıcı ve satıcı arasında daha fazla bilgi paylaşımı. Dikey bölümsel işlevlerin yatay işletme süreçleri ile yer değiştirmesi. Yığın üretimden kişiselleştirilmiş üretime geçiş. Örgütsel ve sürece yönelik esnekliğe artan biçimde önem verme. Süreçlerin tümünde koordinasyonun sağlanması. Çalışanın güçlendirilmesi ve gerçek zamanlı karar destek sistemlerine geçiş. Daha hızlı bir biçimde yeni ürünlerin pazara sunulabilmesi için rekabet baskısı.

4.
Stok için üretim-sipariş yapılandırma gibi stratejiler, aşağıdaki tedarik zinciri stratejilerinden hangi strateji içerisinde yer almaktadır?
Doğru Cevap: "B" İşletim stratejisi
Soru Açıklaması
5.
Aşağıdaki evrensel eğilimler ve güçlerden hangisi tedarik zincirindeki bütünleşmeyi arttıran faktörlerdendir?
Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması
Aşağıda sıralanan evrensel eğilimler ve güçler tedarik zincirindeki bütünleşmeyi arttıran faktörler olarak kabul edilir: • Artan maliyet rekabeti: İçsel operasyonlarda elde edilen önemli gelişmeler imalatçıları tedarik, zincirlerinde etkinliği ve sinerjiyi arttırarak maliyet azaltan yöntemleri bulmaya zorlamaktadır. • Daha kısa ürün yaşam süresi: Örneğin kişisel bilgisayarlar bir yıldan daha az ömürlü olmakta ve model değişikliğinde yeni eğilim daha kısa yaşam süresine doğru gitmektedir. • Daha hızlı ürün geliştirme süreci: Şirketler rekabet ortamında ürün geliştirme çevrim süresini azaltmak zorunda kalmaktadırlar. Böylece yeni ürünün rakiplere oranla daha erken tanıtımı daha geniş bir pazar payı ile maliyetleri hızlı bir biçimde düşerek birim satışlardaki artışla rekabet üstünlüğü sağlanabilir. • Ürün sunumlarının küreselleşmesi: Müşteriler kendi özel ihtiyaçlarını karşılayacak çok değişik çeşitlerde ürünleri dünya çapında artan bir şekilde talep etmektedirler. • Daha yüksek kalite
6.

Sezon sonu, kusurlu, raf ömrü dolmuş, ambalaj malzemeleri ve ürünlerin (hurdaların) yeniden değerlendirilmesi (geri kazanımı, recycling) gerekliliği, ünlü lojistik otoriteleri olan Donald Bowersox ve David Closs’ın bir lojistik sistem için tanımlamış oldukları altı operasyonel amaçtan hangisine uymaktadır?

Doğru Cevap: "D" Yaşam Çevrim Desteği
Soru Açıklaması

Lojistik salt ürünün teslimatını içermez, aynı zamanda geri dönen malları da içerir. Çeşitli nedenlerle geri dönüşler olabilir: Sezon sonu, kusurlu, raf ömrü dolmuş, ambalaj malzemeleri ve ürünlerin (hurdaların) yeniden değerlendirilmesi (geri kazanımı recycling) gerekliliği Yaşam Çevrim Desteğini ifade etmektedir.

7.
Aşağıdakilerden hangisi, zaman kriteri temel alınarak belirlenen planlama sürecinde yer alan tahminlerden biri değildir? 
Doğru Cevap: "C" Fiziksel Tahmin 
Soru Açıklaması
Planlama süreci içerisinde yer alan tahminler, işletmelerde birçok konuya açıklık getirmektedirler. Satış tahmini, üretim tahmini, tedarik tahmini, iş yükü tahmini, maliyet tahmini, zaman kriteri temel alınarak belirlenen planlama sürecinde yer alan tahminlerdendir.
8.

Şıklardan hangisi işletmelerin karar verme sürecinde kullanacakları tahminleme tekniklerinin seçilmesinde dikkate alınması gereken faktörlerden birisi değildir?

Doğru Cevap: "C" Test aşamasında ortaya çıkan birtakım hatalar ve sapmaların belirlenebilir olması.
Soru Açıklaması

“Test aşamasında ortaya çıkan birtakım hatalar ve sapmaların belirlenebilir olması” ifade ettiği referans dikkat edilmesi gereken bir faktör değildir.

9.
Satın alma isteğinin talep olabilmesi için aşağıdaki özelliklerden hangisine sahip olması gerekmez ?
Doğru Cevap: "E" Kişisel olması
Soru Açıklaması
Talep, belirli bir piyasada, belirli bir zamanda, belirli bir fiyattan, satın alınmak istenen ve satın alma gücü ile desteklenen mal ve hizmet miktarıdır. Kişilerin tek tek taleplerine kişisel talep denmektedir.
10.

I. İşletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamakII. Maliyetleri düşürmekIII. Kaliteyi artırmak

Hangisi ya da hangileri tedarik zinciri yönetimi ile gerçekleştirilebilir? 

Doğru Cevap: "B" I, II ve III
Soru Açıklaması

Tedarik zinciri yönetimi işletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamaya, maliyetleri düşürmeye ancak kaliteyi de aynı zamanda arttırmaya çalışmaktadır. Dünya üzerindeki pazarların küreselleşmesi tedarik zinciri yönetiminin de doğal olarak küresel bağlamda ele alınmasını gerektirmektedir. Bu küreselleşme süreci sistematik tedarik zinciri stratejilerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.

11.

Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından oluşturulmuş, standart bir formatta işletme belgelerinin bilgisayarlar arası değişimi nedir?

Doğru Cevap: "B" Elektronik Veri Değişimi (EDI)
Soru Açıklaması

Elektronik veri değişimi standart bir formatta işletme belgelerinin bilgisayarlar arası değişimidir ve Amerikan Ulusal Standartlar Enstitüsü (ANSI) ve Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) tarafından oluşturulmuştur.

12.

Tahmin değerleri ile gerçekleşen değerler arasında farklara ne denilmektedir?

Doğru Cevap: "B" Tahmin hataları
Soru Açıklaması

Tahmin değerleri ile gerçekleşen değerler arasında farklara “tahmin hataları” denilmektedir. Amaç en az hata ile tahmin etmektir.

13.

Aşağıdakilerden hangisi lojistik faaliyetler arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "E" Sigorta
Soru Açıklaması

Talep tahmini, Stok yönetimi, Depo Yönetimi, Müşteri hizmetleri, Elleçleme, Taşıma, Ambalajlama lojistik faaliyetlerdir. Sigorta bu faaliyetler arasında değildir.

14.

Aşağıdakilerden hangisi Elektronik veri değişiminin sağladığı faydalardan biri değildir?

Doğru Cevap: "C" Yavaş veri akışı
Soru Açıklaması

Elektronik veri değişiminin sağladığı faydalardan biri hızlı ve doğru veri akışıdır.

15.

Şıklardan hangisi tedarik zinciri yönetim sisteminin amaçlarından birisi değildir?

Doğru Cevap: "C" Sistem birimlerinden toplanan enformasyonu Tedarik Zincir Yönetimi Profesyonelleri Konseyi’ne iletmek.
Soru Açıklaması

Bilginin kullanılabilmesi için; bilginin toplanması, bilgiye erişimin olması, analiz edilmesi ve işbirliği amacına yönelik bir biçimde paylaşılabilme kabiliyetinin olması gerekmektedir. C şıkkı haricindekiler tedarik zinciri yönetim sisteminin bu alandaki amaçlarını ifade etmektedir.

16.
Tedarik zincirine pek çok fayda sağlayan ve elektronik süreçlerin fiziksel süreçlerin yerini alması olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Elektronik iş
Soru Açıklaması
E-iş, elektronik süreçlerin fiziksel süreçlerin yerini almasıdır. E-işlerde tedarik zincirinde yer alan işlemler EDI (elektronik veri değişimi), elektronik fon transferi (EFT), veri paylaşımı, barkod, fax, otomatik ses postası, CD-ROM katalogları, internet, web siteleri v.b. gibi değişik elektronik medya araçları tarafından yürütülmektedir. Şirketler bilginin tedarikçiler ve müşteriler arasında elektronik olarak hareketini sağlayan süreçleri otomatik bir hale getirebilme yeteneğine sahiptirler. Bu hem işçilikten hem de zamandan tasarruf edilmesini sağlamaktadır.
17.

Belirli bir piyasada, belirli bir zamanda, belirli bir fiyattan satın alınmak istenen ve satın alma gücü ile desteklenen mal ve hizmet miktarına ne denir?

Doğru Cevap: "B" Talep
Soru Açıklaması

Söz konusu tanım talebe aittir.

18.
"İşletme kayıtları: Sermaye maliyeti, lojistik faaliyetlerin maliyeti ve standart maliyetler". dir.Bu tanıma göre; Bilgi sistemi, lojistik faaliyetler konseptine uygun hâle getirilebilmesi için aşağıdaki hangi lojistik alana girmektedir?
Doğru Cevap: "A" Lojistik Veri Tabanı Bileşenleri,
Soru Açıklaması
Bilgi sistemi, lojistik faaliyetler konseptine uygun hâle getirilebilmesi için (Şekil 7.7’te gösterildiği gibi) “Lojistik Veritabanı Bileşenlerinin” oluşturulması gerekmektedir. Bu bileşenler: İşletme kayıtları: Sermaye maliyeti, lojistik faaliyetlerin maliyeti ve standart maliyetler. • Yönetim: Rekabetçi hareket, satış tahminleri, gelecek trendleri, ürün teklifleri ve yeni pazarlar. • Sektör/dış veriler: Pazar payı, demografik trendler, mevcut ürün ve ekonomik trendler. • Operasyonel veri: Taşıma ücreti, ulaşım günlüğü, stok, ürün hareketleri. • Sipariş işleme: Müşteri lokasyonu, sipariş günlüğü, satıcı, kâr, spariş durumu. • Rapor oluşturma: Sipariş performansı, taşıma performansı, atık parça ve geri dönüşler, lojistik performans, maliyet raporları gibi verilerden oluşmaktadır.
19.
İşletmenin merkezinde olan müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyattan ve tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetten ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve paranın bütünleşik bir şekilde yönetilmesine ne ad verilir?
Doğru Cevap: "C" Tedarik zinciri yönetimi
Soru Açıklaması
Küreselleşmenin bir sonucu olarak işletmeler rekabet güçlerini kaybetmemek için ortaya çıkan hızlı değişimlere uyum sağlamak durumundadırlar. Bu konuda işletmelere en çok fayda sağlayan ve en önemli faaliyetlerden birisi Tedarik Zinciri Yönetimidir. Tedarik Zinciri Yönetimi (TZY), işletmenin merkezinde olan müşteriye doğru ürünün, doğru zamanda, doğru yerde, doğru fiyattan ve tüm tedarik zinciri için mümkün olan en düşük maliyetten ulaşmasını sağlayan malzeme, bilgi ve paranın bütünleşik bir şekilde yönetilmesidir.
20.

I. İşletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamakII. Maliyetleri düşürmekIII. Kaliteyi artırmakHangisi ya da hangileri tedarik zinciri yönetimi ile gerçekleştirilebilir?

Doğru Cevap: "B" I, II ve III
Soru Açıklaması

Tedarik zinciri yönetimi işletmeler arası süreçlerin düzenli bir şekilde kontrolünü ve koordinasyonunu sağlamaya, maliyetleri düşürmeye ancak kaliteyi de aynı zamanda arttırmaya çalışmaktadır. Dünya üzerindeki pazarların küreselleşmesi tedarik zinciri yönetiminin de doğal olarak küresel bağlamda ele alınmasını gerektirmektedir. Bu küreselleşme süreci sistematik tedarik zinciri stratejilerinin geliştirilmesini ve uygulanmasını zorunlu kılmaktadır.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories