Bilgisayar ve çevresindeki tüm birimleri yöneten işletim sisteminin belli başlı görevleri bulunmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bu görevler içerisinde yer almamaktadır?
Bunlar; işlem ve süreç yönetimi, bellek yönetimi, giriş-çıkış işlemleri yönetimi, dosya ve klasör yönetimi ile hata durumlarını tespit etme ve güvenlik fonksiyonu oluşturabilmedir. İnternet yazılımları ise bu grup içerisinde yer almaz.
I. İşletim sistemi çevre birimleri ile bilgisayar arasında veri aktarım işlerinden sorumludur.
II. Hata bildirim fonksiyonu veri paylaşımına açık sistemlerde kullanıcılar tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak programların/dosyaların bozulmasını önler.
III. Klavye, fare, yazıcı, mikrofon, kamera vb. çevre birimleridir.
IV. İşletim sistemi bilgisayarda hâlihazırda çalışan tüm programları, bunların kullandıkları veri ve kapladıkları alana ilişkin bilgileri kaydeder.
V. Güvenlik fonksiyonu tutulan bilgileri izlemek ve yönetmekle yükümlüdür.
Yukarıda işletim sistemlerinin temel görevlerine ilişkin verilenlerden hangileri doğrudur?
Güvenlik fonksiyonu veri paylaşımına açık sistemlerde kullanıcılar tarafından bilinçli ya da bilinçsiz olarak programların/dosyaların bozulmasını önler. Bellek bilgisayarda hâlihazırda çalışan tüm programları, bunların kullandıkları veri ve kapladıkları alana ilişkin bilgileri kaydeder. İşletim sistemi tutulan bilgileri izlemek ve yönetmekle yükümlüdür. Bu nedenle II-IV ve V. maddeler yanlış I ve III. maddeler doğrudur.
Bilişim teknolojilerinin ve bu ortamlardaki bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve sürekliliğinin korunmasıyla ilgili bir alandır tanımı aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
Bilişim güvenliği; bilişim teknolojilerinin ve bu ortamlardaki bilginin gizliliğinin, bütünlüğünün ve sürekliliğinin korunmasıyla ilgili bir alandır.
İnternet ile bilgisayar sistemi arasında bir koruma perdesi oluşturarak giriş ve çıkışları denetleyen, izinsiz hareketleri engelleyen ve rapor eden araç hangisidir?
İnternet ile bilgisayar sistemi arasında bir koruma perdesi oluşturarak giriş ve çıkışları denetleyen, izinsiz hareketleri engelleyen ve rapor eden araç Kişisel güvenlik duvarıdır.
Aşağıdakilerden hangisi kişisel güvenlik duvarının işlevlerinden birisidir?
Kişisel güvenlik duvarı, İnternet üzerinden gelen verileri denetleyerek, kullanıcının oluşturduğu ayarlar çerçevesinde ağ yoluyla bilgisayar sistemlerine sızıp yayılmaya çalışan kötü amaçlı yazılımları engelleyen, kullanıcının izin verdiği verilerin de geçmesine olanak tanıyan yazılımlardır.
Aşağıdakilerden hangisi twitter kullanırken bilmemiz gereken konulardan değildir?
Şıklar okunduğunda E şıkkının twitterda bilinmesi gerekenler kısmında olmayacağı açıktır.
I. Kullanıcı arabirimi işletim sisteminin görünen yüzüdür.
II. Çekirdek bilgisayar sistemindeki dosyaların düzenlendiği ve yönetildiği bölümdür.
III. Kullanıcı arabiriminde işlemler; dokunmatik ekran, yazıcı ve klavye gibi çevre birimleriyle komutlar vererek gerçekleştirilir.
IV. Çekirdek, yazılım ve sürücülerin yardımıyla, donanım aygıtlarının tüm kontrolünü üstlenmiştir.
V. Dosya yönetim sistemi kullanıcı arabirimi tarafından verilen komutları, donanıma gönderir ve işlerin yapılmasını sağlar.
Yukarıda işletim sisteminin temel bileşenleri ile ilgili verilenlerden hangileri doğrudur?
Dosya yönetim sistemi bilgisayar sistemindeki dosyaların düzenlendiği ve yönetildiği bölümdür. Çekirdek ise kullanıcı arabirimi tarafından verilen komutları, donanıma gönderir ve işlerin yapılmasını sağlar. Dolayısıyla II. ve V. maddeler yanlış diğer maddeler doğrudur.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisi bilgisayarınızın saldırılardan korunmasına yardımcı olmak için almamız gereken önlemler içerisinde yer alan doğru ve tam seçenek olarak verilmiştir?
Güvenlik duvarı, virüsten koruma programıyla aynı şey değildir. Bilgisayarınızın saldırılardan korunmasına yardımcı olmak için hem güvenlik duvarına, hem de virüsten koruma programına ihtiyacınız vardır.
Aşağıdaki bilişim güvenliğinin temel ilkelerinden hangisi sisteme ve veriye istenilen an ulaşılması ile ilgilidir?
Bilişim güvenliğinin temel ilkelerinden olan Erişilebilirlik sisteme ve veriye istenilen an ulaşılması ile ilgilidir.