• Temel Bilgi Teknolojileri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 11

Temel Bilgi Teknolojileri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 11
1.

Aşağıdakilerden hangisi İnternette güvenilir bilgiye erişmek için izlenmesi gereken yollardan biri değildir?

Doğru Cevap: "E" İçeriğin popüler bir sitede paylaşılıyor olması
Soru Açıklaması

Yaşam boyu öğrenmenin günümüzde her insan için kaçınılmaz bir süreç olduğunu da düşünürsek, İnternetin bu süreçteki yerini ve işlevini görmezden gelemeyiz. Ancak bu noktada, kullanıcılar ve yararlanıcılar olarak, bu sınırsız kaynağa başvurduğumuzda ve ihtiyacımıza yönelik bilgiye eristiğimizde dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Aşağıda bu noktalardan bazıları sıralanmaktadır:

- Kaynağı belirtiliyor mu? Kaynak veya kaynaklar güvenilir bir kurum veya kişi mi?

- Farklı kaynaklar ulaşılan bilgiyi doğruluyor mu?

- Yazarı/aktaran kim? Güvenilir mi? Başka bilgi veya çalışmalarına ulaşılabiliyor mu?

- Yeterince güncel mi? İçerik bilimsel mi yoksa popülerlik veya reklam amaçlı mı?

- İçerikte yer alan bilgiler güvenilir referanslar içeriyor mu?

- Erişilen site adresi “edu”, “gov” gibi uzantılara sahip mi? İçerikte bu tür sitelere yönelik bağlantılar var mı?

- İçeriği denetleyen ve onaylayan hakem kurulu veya editör var mı?

- Site belirli aralıklarla yenilenen, güncellenen ve sürekliliği olan bir adres mi?

- Farklı kaynaklar da ulaşılan bu bilgiyi referans olarak gösteriyor mu?

2.
“Beynin yüksek düzey bilişsel süreçlerini destekleyecek (artıracak) kuramsal bir yapay dış enformasyon işleme sistemi” aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Exocorte
Soru Açıklaması
3.

Aşağıdakilerden hangisi basılı posta ile iletişimin, İnternet teknolojilerindeki gelişimden esinlenerek elektronik ortama aktarılması ile ortaya çıkmıştır?

Doğru Cevap: "B" E-posta
Soru Açıklaması

E-posta basılı posta ile iletişimin, İnternet teknolojilerindeki gelişimden esinlenerek elektronik ortama aktarılması ile ortaya çıkmıştır.

4.
Teknolojik gelişmelerin aşamaları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru olarak sıralanmıştır?
Doğru Cevap: "A" Buluş, yenilik, yayılma
Soru Açıklaması
Teknolojik değişimi açıklamak amacıyla Joseph Schumpeter tarafından önerilen üçlü yapı yaygın olarak kabul görmektedir. Buna göre, teknolojik değişim kavramı, teknolojinin ya da süreçlerin “buluş”, “yenilik” ve “yayılma” aşamalarını tanımlamak amacıyla kullanılmaktadır.
5.
Farklı türdeki istemcilerin hizmet almasına olanak sağlayacak bir ağ yapısına sahip olması bulut bilişimin hangi özelliğidir?
Doğru Cevap: "A" Geniş ağ erişimi
Soru Açıklaması
Farklı türdeki istemcilerin hizmet almasına olanak sağlaayacak bir ağ yapısına sahip olması bulut bilişimin geniş ağ erişimi özelliğini kapsamaktadır.
6.
Aşağıdakilerden hangisi "Güçlendirilmiş Dış İskelet" tanımına uymaktadır?
Doğru Cevap: "A" Kullanıcı tarafınıdan vücudunun çevresine giyilebilen, hidrolik ve motorlar yardımıyla kullanıcının kas hareketlerini destekleyen mobil bir makinadır.
Soru Açıklaması
7.

Aşağıdakilerden hangisi eşzamanlı bir iletişim aracıdır?

Doğru Cevap: "E" Web konferans sistemleri
Soru Açıklaması

E-posta, blog, forum, wiki ve sosyal ağlar eşzamansız bir iletişim aracı iken web konferans sistemleri eşzamanlı iletişim araçlarına bir örnek gösterilebilir.

8.

Süreç yeniliği kavramıyla aşağıdaki hangi yöntemler ifade edilmektedir?

Doğru Cevap: "A" Yeni üretim ya da dağıtım yöntemleri
Soru Açıklaması

Ürün yeniliği kavramıyla yeni ve iyileştirilmiş ürünler ve hizmetler; süreç yeniliği kavramıyla ise yeni üretim ya da dağıtım yöntemleri ifade edilir.

9.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders uygulamalarında öğrenme içeriğinin akademik olarak yapılandırılmasını, eğitsel bir plan çerçevesinde ve pedagojik yaklaşımlarla ders içeriğinin tasarımlanmasını ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "E" Ders
Soru Açıklaması
Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders uygulamalarında Öğrenme içeriğinin akademik olarak yapılandırılmasını, eğitsel bir plan çerçevesinde ve pedagojik yaklaşımlarla ders içeriğinin tasarımlanmasını ifade eden kavram ders'tir. Doğru seçenek E'dir.
10.
Antivirüs ve güvenlik duvarı programları için, aşağıdaki ifadelerden hangisi doğru değildir?
Doğru Cevap: "A" Antivirüs yazılımıyla kişisel güvenlik duvarı aynı şeylerdir.
Soru Açıklaması
11.

Aşağıdakilerden hangisi Eşzamanlı İletişimin sınırlılıklarından biridir?

Doğru Cevap: "A" Anlık geribildirim ihtiyacı karşılanamaz.
Soru Açıklaması

Alıcının tartışmalara tekrar katılma fırsatı yoktur.

12.

Elektronik, yazılım, algılayıcılar ve bağlantı özelliklerinin gömülü olduğu, üreticiyle, kullanıcıyla ya da diğer nesnelerle veri aktarımı gerçekleştirerek değer ya da hizmet üreten fiziksel nesnelerin ya da “şeylerin” oluşturduğu ağ nedir?

Doğru Cevap: "B" Nesnelerin İnterneti
Soru Açıklaması

Nesnelerin İnterneti, elektronik, yazılım, algılayıcılar ve bağlantı özelliklerinin gömülü olduğu, üreticiyle, kullanıcıyla ya da diğer nesnelerle veri aktarımı gerçekleştirerek değer ya da hizmet üreten fiziksel nesnelerin ya da “şeylerin” oluşturduğu ağdır. Her nesne benzersiz bir kimliğe sahiptir ve içine gömülü olan bilgisayar yardımıyla varolan İnternet altyapısı üzerinde kendisini diğer nesnelere tanıtabilmektedir. Günümüzde ortalama bir evde masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon, akıllı televizyon, oyun konsolu, akıllı fotoğraf makinesi, akıllı kol saati, modem gibi 10-15 adet IP adresi alarak İnternete bağlanan cihaz bulunabilmektedir. Yakın gelecekte bu sayı, otomobil, bisiklet, güvenlik sistemi, buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, çamaşır ve kurutma makinesi, çalar saat, termometre, akvaryum, kombi, elektrik, su ve gaz sayacı, ışık düğmeleri, klima-havalandırma kumandaları, panjurlar vb. nesnelerle 3-5 kat artabilecektir. Cisco firması 2020 yılında “nesnelerin İnterneti” ağında dünyada 50 milyar nesnenin bulunacağını öngörmektedir.

13.
Aşağıdakilerden hangisi e-posta adresi alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer almaz?
Doğru Cevap: "C" E-posta adresinin ikinci kısmı özel bir web sitesi adı değilse kişiye özel olarak yazılabilir.
Soru Açıklaması
E-posta adresinin ikinci kısmı özel bir web sitesi adı değilse kişiye özel olarak yazılamaz. Doğru seçenek E'dir.
14.
Aşağıdakilerden hangisi video içerikli sosyal ağlardan biridir?
Doğru Cevap: "D" Youtube
Soru Açıklaması
15.

Farklı sistemlerdeki işlemci güçlerini, ağ kapasitelerini ve depolama alanlarını tek bir büyük sistem olarak yönetilmesini sağlamak hangi sistemin amacıdır?

Doğru Cevap: "D" Dağıtık Bilişim (Distributed Computing)
Soru Açıklaması

Dağıtık bilişim sistemlerinin temel amacı farklı sistemlerdeki işlemci güçlerini, ağ kapasitelerini ve depolama alanlarını tek bir büyük sistem olarak yönetilmesini sağlamaktır.

16.

Aşağıdakilerden hangisi, belirli bir kanal üzerinden gelen ve karşıya iletilmesi amaçlanan fikri anlatan yazı, ses, obje, resim ya da çizim olarak ifade edilebilen iletişim sürecinin ögesidir?

Doğru Cevap: "D" İleti
Soru Açıklaması

İleti belirli bir kanal üzerinden gelen ve karşıya iletilmesi amaçlanan fikri anlatan yazı, ses, obje, resim ya da çizim olarak ifade edilebilen iletişim sürecinin ögesidir.

17.

Aşağıdakilerden hangisi buluşun özelliklerinden biridir?

Doğru Cevap: "B" Benzersiz ve yeni olan bir cihaz, yöntem, birleşim ya da sürece verilen isimdir.
Soru Açıklaması

Buluş, benzersiz ve yeni olan bir cihaz, yöntem, birleşim ya da sürece verilen isimdir. Diğerleri sırasıyla yenilik (A şıkkı), yayılma (C şıkkı), yayılma (D şıkkı) ve yıkıcı yenilik (E şıkkı) ile ilgilidir.

18.
Açık lisans altında eğitim, öğretim ve araştırma gibi etkinliklerde ücretsiz olarak kullanılabilen dijital kaynaklar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Açık eğitsel kaynaklar
Soru Açıklaması
19.

1980’lerde Steve Mann’ın denemeleriyle başlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Giyilebilir bilgisayarlar
Soru Açıklaması

Giyilebilir bilgisayarlar 1980’lerde Steve Mann’ın denemeleriyle başlayan, bireylerin üstlerinde taşıdıkları, gün boyunca bireyin çevresine ait verileri yakalamayı ve bireyi destekleyecek şekilde işlemeyi amaçlayan sistemlerdir.

20.
Aşağıdakilerden hangisi kitlesel açık çevrimiçi derslerin geleneksel sistemdeki dersler arasındaki farklardandır?
Doğru Cevap: "E" Çevrimiçi forum ve tartışma grupları ile etkileşimde olma imkanı sağlaması
Soru Açıklaması
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler (KAÇD) yüzyüze verilen geleneksel sistemdeki derslerden pedagojik olarak bazı farklılıklar göstermektedir. Glance’a göre (2013) bu farklılıklar şöyle sıralanmaktadır: • Çevrimiçi öğrenme etkinliği: Çevrimiçi öğrenme katılımcılarına yüzyüze eğitimin hiçbir şekilde sunamayacağı herhangi bir yerde ve herhangi bir zamanda ders materyallerine ulaşım esnekliği sunar. • Hatırlama ve testlerin öğrenme açısından önemi: KAÇD’lerde genel olarak bir konu ya da kavramı hatırlamak için çeşitli videolar ve bununla ilgili çoktan seçmeli testler kullanılmakta, bu da gerçek ve kalıcı öğrenmeye fayda sağlamaktadır. • Tam (mastery) öğrenme: KAÇD’ler katılımcılara belirli bir konuyu tam olarak öğrenmeleri için gerekli kaynakları (video, benzetimler, anlatımlar, linkler, bloglar vb) sunarak herkesin kendi hızında ve bireysel özelliklerine bağlı olarak içeriği takip edebilmesine başka bir deyişle tam öğrenebilmesine olanak sağlar. • Akran ve kendi kendini değerlendirme: Çok sayıda katılımcının olduğu KAÇD’lerde bireyin kendi ilerleme durumu ya da diğer katılımcıların ilerleme durumları anında otomatik olarak değerlendirilebilmektedir • Kısa formatlı videolar: KAÇD’lerde kullanılan kısa videolarda katılımcılar kendi öğrenme hızlarına bağlı olarak görüntüyü durdurma, geriye alma olanağına sahip olabilmektedir. Böylece içeriğe dönüp konuyu keşfetmeleri daha kolay olabilmektedir. • Çevrimiçi forumlar ve tartışma grupları: KAÇD’lerde kullanılan forumlar ve tartışma grupları katılımcıların soruları ya da problemlerinin üstesinden gelmede en etkin ve sıklıkla kullanılan ve diğer katılımcılardan yardım alınan bir ortamdır ve genellikle yüzyüze derslere alternatif olarak sunulan, sosyal öğrenme modelini temel almış bir öğretim şeklidir. Sonuç olarak, KAÇD’ler bir yaşam boyu öğrenme deneyimidir ve sayısal çağın bize sunduğu fırsatları bilgi ve iletişim teknolojileri aracılığıyla derleyerek öğrenenlere sunmaktadır. Bilginin sürekli değiştiği ve yenilendiği sayısal bilgi çağında yaşamboyu öğrenme, küresel dünya vatandaşlarının da kendilerini yenilemeleri ve öğrenme ihtiyaçlarını gidermeleri açısından oldukça önemlidir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories