Aşağıdakilerden hangisi İnternette güvenilir bilgiye erişmek için izlenmesi gereken yollardan biri değildir?
Yaşam boyu öğrenmenin günümüzde her insan için kaçınılmaz bir süreç olduğunu da düşünürsek, İnternetin bu süreçteki yerini ve işlevini görmezden gelemeyiz. Ancak bu noktada, kullanıcılar ve yararlanıcılar olarak, bu sınırsız kaynağa başvurduğumuzda ve ihtiyacımıza yönelik bilgiye eristiğimizde dikkat etmemiz gereken bazı önemli noktalar vardır. Aşağıda bu noktalardan bazıları sıralanmaktadır:
- Kaynağı belirtiliyor mu? Kaynak veya kaynaklar güvenilir bir kurum veya kişi mi?
- Farklı kaynaklar ulaşılan bilgiyi doğruluyor mu?
- Yazarı/aktaran kim? Güvenilir mi? Başka bilgi veya çalışmalarına ulaşılabiliyor mu?
- Yeterince güncel mi? İçerik bilimsel mi yoksa popülerlik veya reklam amaçlı mı?
- İçerikte yer alan bilgiler güvenilir referanslar içeriyor mu?
- Erişilen site adresi “edu”, “gov” gibi uzantılara sahip mi? İçerikte bu tür sitelere yönelik bağlantılar var mı?
- İçeriği denetleyen ve onaylayan hakem kurulu veya editör var mı?
- Site belirli aralıklarla yenilenen, güncellenen ve sürekliliği olan bir adres mi?
- Farklı kaynaklar da ulaşılan bu bilgiyi referans olarak gösteriyor mu?
Aşağıdakilerden hangisi basılı posta ile iletişimin, İnternet teknolojilerindeki gelişimden esinlenerek elektronik ortama aktarılması ile ortaya çıkmıştır?
E-posta basılı posta ile iletişimin, İnternet teknolojilerindeki gelişimden esinlenerek elektronik ortama aktarılması ile ortaya çıkmıştır.
Aşağıdakilerden hangisi eşzamanlı bir iletişim aracıdır?
E-posta, blog, forum, wiki ve sosyal ağlar eşzamansız bir iletişim aracı iken web konferans sistemleri eşzamanlı iletişim araçlarına bir örnek gösterilebilir.
Süreç yeniliği kavramıyla aşağıdaki hangi yöntemler ifade edilmektedir?
Ürün yeniliği kavramıyla yeni ve iyileştirilmiş ürünler ve hizmetler; süreç yeniliği kavramıyla ise yeni üretim ya da dağıtım yöntemleri ifade edilir.
Aşağıdakilerden hangisi Eşzamanlı İletişimin sınırlılıklarından biridir?
Alıcının tartışmalara tekrar katılma fırsatı yoktur.
Elektronik, yazılım, algılayıcılar ve bağlantı özelliklerinin gömülü olduğu, üreticiyle, kullanıcıyla ya da diğer nesnelerle veri aktarımı gerçekleştirerek değer ya da hizmet üreten fiziksel nesnelerin ya da “şeylerin” oluşturduğu ağ nedir?
Nesnelerin İnterneti, elektronik, yazılım, algılayıcılar ve bağlantı özelliklerinin gömülü olduğu, üreticiyle, kullanıcıyla ya da diğer nesnelerle veri aktarımı gerçekleştirerek değer ya da hizmet üreten fiziksel nesnelerin ya da “şeylerin” oluşturduğu ağdır. Her nesne benzersiz bir kimliğe sahiptir ve içine gömülü olan bilgisayar yardımıyla varolan İnternet altyapısı üzerinde kendisini diğer nesnelere tanıtabilmektedir. Günümüzde ortalama bir evde masaüstü/dizüstü bilgisayar, tablet, akıllı telefon, akıllı televizyon, oyun konsolu, akıllı fotoğraf makinesi, akıllı kol saati, modem gibi 10-15 adet IP adresi alarak İnternete bağlanan cihaz bulunabilmektedir. Yakın gelecekte bu sayı, otomobil, bisiklet, güvenlik sistemi, buzdolabı, fırın, bulaşık makinesi, çamaşır ve kurutma makinesi, çalar saat, termometre, akvaryum, kombi, elektrik, su ve gaz sayacı, ışık düğmeleri, klima-havalandırma kumandaları, panjurlar vb. nesnelerle 3-5 kat artabilecektir. Cisco firması 2020 yılında “nesnelerin İnterneti” ağında dünyada 50 milyar nesnenin bulunacağını öngörmektedir.
Farklı sistemlerdeki işlemci güçlerini, ağ kapasitelerini ve depolama alanlarını tek bir büyük sistem olarak yönetilmesini sağlamak hangi sistemin amacıdır?
Dağıtık bilişim sistemlerinin temel amacı farklı sistemlerdeki işlemci güçlerini, ağ kapasitelerini ve depolama alanlarını tek bir büyük sistem olarak yönetilmesini sağlamaktır.
Aşağıdakilerden hangisi, belirli bir kanal üzerinden gelen ve karşıya iletilmesi amaçlanan fikri anlatan yazı, ses, obje, resim ya da çizim olarak ifade edilebilen iletişim sürecinin ögesidir?
İleti belirli bir kanal üzerinden gelen ve karşıya iletilmesi amaçlanan fikri anlatan yazı, ses, obje, resim ya da çizim olarak ifade edilebilen iletişim sürecinin ögesidir.
Aşağıdakilerden hangisi buluşun özelliklerinden biridir?
Buluş, benzersiz ve yeni olan bir cihaz, yöntem, birleşim ya da sürece verilen isimdir. Diğerleri sırasıyla yenilik (A şıkkı), yayılma (C şıkkı), yayılma (D şıkkı) ve yıkıcı yenilik (E şıkkı) ile ilgilidir.
1980’lerde Steve Mann’ın denemeleriyle başlayan sistem aşağıdakilerden hangisidir?
Giyilebilir bilgisayarlar 1980’lerde Steve Mann’ın denemeleriyle başlayan, bireylerin üstlerinde taşıdıkları, gün boyunca bireyin çevresine ait verileri yakalamayı ve bireyi destekleyecek şekilde işlemeyi amaçlayan sistemlerdir.