• Temel Bilgi Teknolojileri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 23

Temel Bilgi Teknolojileri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 23
1.
Aşağıdakilerden hangisi yaşam boyu öğrenmenin uygulama şekillerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Öğretimsel gelişim
Soru Açıklaması
Yaşamboyu öğrenme doğası gereği kişisel işlere odaklı olduğundan bireyin öğrenmesinde tek bir model yoktur, birden çok uygulama şekli vardır. Bunlar; kişisel gelişim, planlı gelişim, rastlantıya bağlı gelişim ve deneyime dayalı gelişimdir
2.

Aşağıdakilerden hangisi bulut depolama hizmeti verir?

Doğru Cevap: "C" Google Drive
Soru Açıklaması

Belli başlı bulut depolama hizmeti veren uygulamalar clouddriveamazon, iCloud, Dropbox, Google Drive, IBM Connections, OneDrive, Yandex.Disk olarak sıralanabilir.

3.
2015 yılının sınırda olan teknolojilerine verilen örneklerden hangisi birey için görevleri yerine getiren ya da hizmetleri sunan yazılım etmenleridir?
Doğru Cevap: "E" Akıllı kişisel yardımcılar
Soru Açıklaması
Sorunun doğru cevabı "Akıllı kişisel yardımcılar" olacaktır. Akıllı kişisel yardımcılar, birey için görevleri yerine getiren ya da hizmetleri sunan yazılım etmenleridir. Bu görev ya da hizmetler kullanıcının girdiği veri, konum farkındalığı ve çevrimiçi kaynaklardan elde edilen enformasyona bağlı olarak yerine getiriliyor olabilir. Diğer seçeneklerde yer alan teknoloji örneklerine bakalım: Akıllı nesne: Sadece insanlarla değil, diğer akıllı nesnelerle de etkileşim kurabilen nesnedir. Akıllı nesneler, akıllı olmayan nesnelere RFID etiketleri ya da algılayıcılar gömülerek oluşturulmuş olabilirler. Androidler: Görünüşü ve davranışları insana benzeyecek biçimde tasarlanan robotlardır. Uzunca süredir sadece bilim-kurgunun bir öğesi olmalarına rağmen son yıllarda robot teknolojisindeki gelişmeler işlevsel ve gerçekçi insansı robotların tasarımına olanak sağlamaktadır. Giyilebilir bilgisayarlar: 1980’lerde Steve Mann’ın denemeleriyle başlayan, bireylerin üstlerinde taşıdıkları, gün boyunca bireyin çevresine ait verileri yakalamayı ve bireyi destekleyecek şekilde işlemeyi amaçlayan sistemlerdir. Yaşam günlüğü: Bireyin günlük olaylarının, hareketlerinin ve çevresiyle etkileşiminin yakalanması ve kaydedilmesini, bu verileri kullanarak bireyin deneyimlerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesini sağlayacak bir sistemin geliştirilmesi projesi olarak 2000’lerin başında ABD Savunma Bakanlığına bağlı DARPA kurumu tarafından başlatılmıştır.
4.

Aşağıdakilerden hangisi forum siteleri oluşturulurken dikkat edilmesi gereken özelliklerden biri değildir?

Doğru Cevap: "A" Alt konuların olabildiğince geniş olması
Soru Açıklaması

Forum siteleri oluşturulurken alt konuların olabildiğince dar olması gerekmektedir.

5.
Aşağıdakilerden hangisi son yıllarda kurum, işletme ve bireylerin bilişim hizmeti olarak faydalandığı bulut bilişimin genel özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "A" Ölçülemezlik
Soru Açıklaması
6.

Aşağıdakilerden hangisi yaşam boyu öğrenmede stratejilerinden değildir?

Doğru Cevap: "E" Herkesi öğrenmeye teşvik etmek
Soru Açıklaması

Yaşam boyu öğrenmeden herkesi öğrenmeye teşvik etmek gibi bir strateji yoktur.

7.

Aşağıdaki öncüllerden hangisi bulut bilişimin topolojisinde yer alır?

I. İnternet

II. Dağınık Sunucular

III. Veri merkezleri

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Bulut bilişim topolojisinde bulunanlar: internet, kullanıcı, dağınık sunucular, veri merkezleri.

8.

İşlemci, hafıza, depolama alanı, bant genişliği gibi donanımsal ihtiyacı bulut sisteminin otomatik olarak arttırıp azaltabilmesi hangi özelliği ile ilgilidir?

Doğru Cevap: "E" Ölçeklenebilirlik
Soru Açıklaması

Ölçeklenebilirlik: Kurumun bilişim ihtiyaçlarının değişken olması işlemci ya da depolama alanına olan ihtiyacın artmasına ya da azalmasına neden olabilir. Kurumun kendi bilişim donanımlarını barındırması durumunda ek bilişim kaynaklarını (işlemci, hafıza, depolama alanı, bant genişliği) satın alması gerekirken bulut bilişimde bu ihtiyacı bulut sistemi otomatik olarak arttırıp azaltabilecektir.

9.
Çevrimiçi verimlilik yazılımlarının kullanıcı bilgisayarında çalışan geleneksel ofis yazılımlarına göre üstünlükleri göz önünde bulundurulduğunda, aşağıdakilerden hangisi Ubuntu işletim sistemi kullanan bir öğrencinin ödevlerini hazırlamada Google Ofis uygulamalarını tercih etmesinin sebebi olabilir?
Doğru Cevap: "C" Google Ofis araçlarının platform bağımsız çalışması
Soru Açıklaması
Google verimlilik araçları web tarayıcı üzerinde çalıştığı için platform bağımsızdır; yani tüm işletim sistemlerinde çalışır.
10.
Aşağıdakilerden hangisi diğerlerinden farklı kategorideki bir teknolojidir?
Doğru Cevap: "E" Mobil bilgi işlem
Soru Açıklaması
Tüm seçeneklerde sınırdaki teknolojiler yer alırken doğru yanıtta halen kullanılmakta olan güncel ve erişilebilir bir teknoloji bulunmaktadır.
11.
Beyin-bilgisayar arayüzü için aşağıdaki tanımlardan hangisi en uygundur?
Doğru Cevap: "A" Beyin ile dışsal bir cihaz arasında doğrudan iletişim oluşturma yoludur.
Soru Açıklaması
12.

İnternette sorunsuz ve güvenilir bilgiye ulaşmak için aşağıdakilerden hangisine dikkat etmemiz gerekmez?

Doğru Cevap: "A" Erişilen bilginin yayılım miktarının azlığı
Soru Açıklaması

Erişilen bilginin yayılım miktarının azlığı İnternette sorunsuz ve güvenilir bilgiye ulaşmak için bir problem teşkil etmez.

13.

Temel amacı farklı sistemlerdeki işlemci güçlerini, ağ kapasitelerini ve depolama alanlarını tek bir büyük sistem olarak yönetilmesini sağlamak olan sistem nedir?

Doğru Cevap: "C" Dağıtık Bilişim
Soru Açıklaması

Dağıtık Bilişim (Distributed Computing): Dağıtık bilişim sistemlerinin temel amacı farklı sistemlerdeki işlemci güçlerini, ağ kapasitelerini ve depolama alanlarını tek bir büyük sistem olarak yönetilmesini sağlamaktır. Birbirine benzemeyen birçok sayıdaki bilgi sistemi bu yapılar sayesinde tek bir sanal işlem gücü oluşturur. Grid bilgi işleme tekniği olarak da anılan bu yapılar yönettiği alt sistemler arasında iş paylaşımı yaparak tüm sistemlerin verimli olarak kullanılmasını sağlar.

14.

Aşağıdakilerden hangisi Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders uygulamasının sahip olduğu özelliklerden biri değildir?

Doğru Cevap: "A" Belirli bir mekânın olması
Soru Açıklaması

Kitlesel açık çevrimiçi ders uygulaması; kitlesel, açık, çevrimiçi ortam ve ders özelliklerine sahip olmalıdır. Belirli bir fiziksel mekâna ihtiyaç yoktur.

15.
Bir şirkette yapılan toplantı, sesli ve görüntülü olarak kaydedilip toplantıya katılamayanlara iletilmek isteniyor. Bunun için aşağıdaki eşzamansız iletişim araçlarından hangisi daha uygun olarak kullanılabilir?
Doğru Cevap: "A" Video Akışı
Soru Açıklaması
Video Akışı, fikirleri paylaşmada ve eğitim ortamlarında mesajı alıcıya sesli ve görüntülü olarak iletmede kullanılır. Doğru cevap A seçeneğidir.
16.
I. Eğitim-öğretimII. Siyaset ve politikaIII. Yazılım ve programlamaIV. Bilgisayar sorunları ve çözümleriGenel olarak forum siteleri yukarıdaki hangi amaç ya da amaçlar etrafında toplanmıştır?
Doğru Cevap: "E" I-II-III-IV
Soru Açıklaması
Eğitim-öğretim, siyaset ve politika, yazılım ve programlama ve bilgisayar sorunları ve çözümleri, genel olarak forum sitelerinin etrafında toplandığı amaçlardandır. Doğru cevap E seçeneğidir.
17.
Yakın geleceğe yönelik teknolojilerden hangisi beyin dalgalarının yakalanmasına dayalı, üzerinde en fazla çalışılmış olan, beyne müdahale etmeyen, zamanla duyarlılığı artan, kullanımı kolay ve düşük kurulum maliyetine sahip olan bir beyin bilgisayar arayüzüdür?
Doğru Cevap: "D" Elektroensefalografi
Soru Açıklaması
Doğru seçenek "Elektroensefalografi" seçeneği olmalıdır. Elektroensefalografi: Beyin dalgalarının yakalanmasına dayalı, üzerinde en fazla çalışılmış olan, beyne müdahale etmeyen, zamanla duyarlılığı artan, kullanımı kolay ve düşük kurulum maliyetine sahip olan bir beyin bilgisayar arayüzüdür Diğer seçeneklere bakalım: Yapay beyin ya da yapay zihin: Hayvan ya da insan beyni ile benzer bilişsel özelliklere sahip yazılım ve donanımların geliştirilmesini amaçlayan araştırma alanını ifade etmektedir. 5G (Beşinci nesil mobil ağ), 4G’den sonra 2020’li yıllarda kullanılması amaçlanan mobil ağ teknolojisidir. Yüksek hızda veri aktarımına sahip nesnelerin interneti için altyapı oluşturması beklenmektedir. Exaölçek bilgi işlem: En az bir exaFLOPS (saniyede bir milyar çarpı bir milyar kayan noktalı işlem) kapasitesine sahip bilgisayarları ifade etmektedir. 1996’daki ilk tera ölçek (saniyede bin çarpı bir milyar işlem), 2008’de ilk petaölçek (saniyede bir milyon çarpı bir milyar işlem) bilgisayarın ortaya çıkmasından sonra konulan hedeftir. Beyin okuma tekniği: İşlevsel manyetik rezonans görüntüleme (fMRI) cihazı yardımıyla beynin dış uyaranlara verdiği tepkilerin gözlenmesine ve daha sonra gözlenen tepkilerden dış uyaranı belirleme yaklaşımına dayanmaktadır.
18.

Yapay zeka ilk kez kaç yılında kullanılmaya başlamıştır?

Doğru Cevap: "E" 1956
Soru Açıklaması

Yapay zekâ en genel anlamıyla bir makinanın ya da bir yazılımın sergilediği zekâ demektir. Aynı zamanda zeki davranış kapasitesine sahip bilgisayarlar ve bilgisayar yazılımlarının araştırıldığı bir bilim dalıdır. Günümüzde çevresinden elde ettiği enformasyonu değerlendirerek amaca uygun davranışlarda bulunan akıllı etmenlerin tasarımına odaklanılmıştır. İlk kez kullanıldığı 1956 yılından itibaren üzerinde çalışılan optik karakter tanıma, ses tanıma, konuşma tanıma, yüz tanıma, şekil ve nesne tanıma ve benzeri alanlarda başarılı sonuçlar elde edilmiş ve toplumda yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

19.
2015 yılının güncel teknolojilerine verilen örneklerden hangisi fiziksel gerçek dünyanın, kullanıcıya, bilgisayar tarafından ses, görüntü, video, GPS ve benzeri algılayıcılarla elde edilen enformasyonun değerlendirilmesiyle zenginleştirilerek sunulmasıdır?
Doğru Cevap: "B" Artırılmış gerçeklik
Soru Açıklaması
Sorunun doğru cevabı "Artırılmış Gerçeklik" seçeneği olacaktır. Artırılmış gerçeklik: Fiziksel gerçek dünyanın, kullanıcıya, bilgisayar tarafından ses, görüntü, video, GPS ve benzeri algılayıcılarla elde edilen enformasyonun değerlendirilmesiyle zenginleştirilerek sunulmasıdır. Diğer seçeneklerde yer alan teknoloji örneklerine bakalım: Sanal gerçeklik ya da bilgisayar benzetimli yaşam: Gerçek dünyanın ya da hayal edilen bir dünyanın bilgisayar tarafından sanal bir kopyasının oluşturulması ve kullanıcının bu ortama katılmasının ve ortamla etkileşimde bulunmasının sağlanmasıdır. Mobil işbirliği sistemleri: Geleneksel videokonferans sistemlerinin yerini alan, giderek güçlenen mobil cihazlar (tabletler ve akıllı telefonlar) ile kablosuz internet, genişbant internet ve 3G/4G bağlantılarıyla bir noktaya bağlı kalmadan iki ya da daha fazla bireyin birbiriyle ses, video, beyaz tahta ve ekran paylaşımı yöntemleriyle canlı iletişim kurmalarıdır. E-Öğrenme: Eğitim ve öğrenmede elektronik teknolojilerin kullanımını ifade eden genel bir kavramdır. Mobil işbirliği araçlarının e-Öğrenmede ağırlığı giderek artmaktadır. 3 Boyutlu görüntüleme cihazı: Kullanıcılarda derinlik algısı yaratmayı amaçlayan çift görüş sistemleridir. Günümüzde 3 boyutlu görüntüleme yapabilen ve gözlük kullanarak seyredilen televizyonlar ve bilgisayar ekranları yaygınlaşmaya başlamışlardır.
20.
Aşağıdakilerden hangisi internet üzerinde bir hizmet olarak sanallaştırılmış, ölçeklendirilebili kaynakları ifade eden bilişim sistemidir?
Doğru Cevap: "A" Bulut sistemi
Soru Açıklaması
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories