• Temel Bilgi Teknolojileri 2 Deneme Final Sınavları – Deneme 9

Temel Bilgi Teknolojileri 2
Deneme Final Sınavları - Deneme 9
1.
Aşağıdakilerden hangisi bulut bilişimin kullanıcılar için tercih edilme sebeplerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Bulut hizmet sağlayıcıya bağımlı olunması
Soru Açıklaması
2.

Aşağıdakilerden hangisi Skype’nin özeliklerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Yalnız eşzamansız iletişim kurulabilir.
Soru Açıklaması

Eşzamansız iletişim kurulabilirliği Skype’nin özeliklerinden biri değildir.

3.
Aşağıdakilerden hangisi Rogers’a ait “Yeniliklerin Yayılması” kuramına göre teknolojinin yayılma aşamasında teknolojiyi kullananlar grubundan biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Keşifciler
Soru Açıklaması
Rogers’a göre teknolojinin yayılma aşamasında teknolojiyi kullananlar (uygulayanlar) beş gruba ayrılabilir: yenilikçiler, ilk benimseyenler, erken çoğunluk, geç çoğunluk ve geride kalanlar. Bu durumda doğru cevap "Keşifciler" ifadesini içeren seçenektir.
4.
Bulut depolama sistemleri ne şekilde iki bölüme ayrılır?
Doğru Cevap: "D" Yönetimli ve yönetimli olmayan depolama
Soru Açıklaması
5.
Aşağıdakilerden hangisi gelecek 10 yıl boyunca yayılması beklenmekte olan teknolojidir?
Doğru Cevap: "C" Sınırdaki teknolojiler
Soru Açıklaması
Son beş yıl boyunca buluş ve yenilikleri gerçekleştirilmekte ve gelecek 10 yıl boyunca yayılması beklenmekte olan teknolojiler sınırdaki teknolojilerdir.
6.
Aşağıdakilerden hangisi Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders Uygulamasını açıklayan kavramlardan değildir?
Doğru Cevap: "D" Bireysel olma
Soru Açıklaması
İlk olarak Nisan 2001’de Massachusetts Institute of Technology (MlT) tarafından duyurulan Açık Ders Kaynakları projesi iki temel amaca hizmet etmektedir. Bunlardan birincisi; eğitimciler, öğrenciler ve bireysel öğrenenler için MIT’nin tüm ders kaynaklarına ücretsiz ulaşmasını sağlamak, ikincisi ise bu uygulamanın küresel anlamda etkisini artır- maktır. Bu düşünceden hareketle Carson (2005) Açık Ders Kaynaklarını; • Ders formatında düzenlenmiş • Çoğunlukla ücretsiz ve serbestçe ulaşılabilen • Sayısal ortamda bulunan • Kullanım ve adaptasyona belirli lisans koşulları (creative commons) ile açık • Tek başına sertifika ya da diploma vermek amacıyla kullanılmayan • Yüksek kaliteli eğitim kaynakları olarak açıklamıştır. Kitlesel Açık Çevrimiçi Ders uygulaması ise en iyi içinde yer alan kavramlarla açıklanabilir. Bunlar; Kitlesellik, açıklık, çevrimiçi ortam ve ders özelliğine sahip olmadır. Şimdi sırasıyla bu kavramların hangi konulara odaklandığını birlikte inceleyelim. Kitlesel: Çok büyük, devasa anlamına gelen bu ilk kavram, genellikle büyük öğrenen sayılarıyla ilişkilendirilmektedir. Burada sözü edilen kitlesellik 400 öğrenenle olabileceği gibi, 4000 ya da 40.000 ve üzerindeki öğreneni de temsil edebilmektedir. Dolayısıyla kitlesellik öğrenen sayısının niceliğinden çok kapsamı ile ilgilidir. Başka bir deyişle, kitlesellik özelliği ile fiziksel kampüs sınırlarının dışında küresel mega sınıf kavramına dikkat çekilmekte, ayrıca, öğrenenlerin farklılığından, kullanılan araçların sayısına kadarki çeşitliliğe vurgu yapılmaktadır. Açık: Açık olma kavramı, bu uygulamanın küresel mega sınıflardaki esnekliğine vurgu yapmaktadır. Başka bir deyişle açıklık, bilgiyi talep eden bireyler ve bilgi kaynakları arasında sınırların ortadan kalktığı öğrenme yapısını ifade etmektedir. Öğrenen ayrıca dilediği anda bu ders uygulamalarına katılma ve ayrılma kararına, dersler süresince dilediği kadar etkileşimde bulunabilme, bilgiyi üretme veya tüketme özgürlüğüne sahip olabilir. Çevrimiçi: Bu kavram kitlesel açık ders uygulamalarının, çevrimiçi ortamda ve ağlar üzerinden yürütülmesini ifade eder. Kitlesel açık çevrimiçi ders uygulamalarının kitlesel olabilmesinin nedeni, öğrenme amacıyla yararlanılan çevrimiçi ortamın ve kullanılan web’e dayalı teknolojilerin öğrenenlere diledikleri zaman ve yerde diğer öğrenenlerle ve öğretici ile etkileşimde bulunabilmesine olanak sağlamasıdır. Ders: Öğrenme içeriğinin akademik olarak yapılandırılmasını, eğitsel bir plan çerçevesinde ve pedagojik yaklaşımlarla ders içeriğinin tasarımlanmasını ifade eder. Bu öğrenme yaklaşımında bilginin salt sunumu açık ders kaynakları ve diğer öğrenme kaynaklarıyla sağlanmasına karşın, öğrenme bilgi ile etkileşime geçmeyi gerektiren bir süreçtir.
7.
Aşağıdakilerden hangisi eşzamanlı iletişimin üstünlüklerindendir?
Doğru Cevap: "C" Etkileşimli anlık grup tartışmaları yapılabilir.
Soru Açıklaması
8.

Aşağıdakilerden hangisi bulut bilişim yayılım türlerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Hibrit Bulut
Soru Açıklaması

Bulut bilişim hizmetleri onu kullanacak kuruluş ya da işletmenin iş süreçlerine, gizlilik koşullarına, müşteri türüne göre farklı yayılım modelleri ile sunulur.  ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından dört bulut yayılım türü tanımlanmıştır. Kamu bulutu, özel bulut, topluluk bulutu ve melez buluttur.

9.

Aşağıdakilerden hangisi Joseph Schumpeter tarafından önerilen teknolojik gelişmenin aşamalarını sırasıyla belirtir?

Doğru Cevap: "C" Buluş, Yenilik, Yayılma
Soru Açıklaması

Joseph Schumpeter tarafından önerilen teknolojik gelişmesinin aşamaları sırasıyla Buluş, Yenilik ve Yayılma şeklindedir.

10.

Aşağıdakilerden hangisi bulut bilişimin kullanılabilmesindeki sınırlılıklardan biri değildir?

Doğru Cevap: "C" Daha fazla gürültü
Soru Açıklaması

Bulut bilişimin kullanılabilmesinde bazı sınırlılıklar bulunmaktadır. Bunlar Ağ bağlantısı bağımlılığı, Güvenlik,  Çevre birimler, Maliyet,  Sağlayıcıya bağımlılık,  Yasal sorunlar.

11.
Aşağıda sayılanlardan hangisi Rogers’a göre teknolojinin yayılma aşamasında teknolojiyi kullananlar arasından sayılamaz?
Doğru Cevap: "E" Eski bağımlıları
Soru Açıklaması
12.
Çalıştığı işletmenin çok sayıda müşterisine yüksek boyutta dosyayı tek seferde göndermesi amaçlanmaktadır. Bu durumda sorumlu kişinin hangi eşzamansız iletişim aracını kullanması beklenmelidir?
Doğru Cevap: "E" e-Posta
Soru Açıklaması
13.

Aşağıdakilerden hangisi bire bir ya da bire çok iletişim kurmak için tercih edilir?

Doğru Cevap: "C" E-posta
Soru Açıklaması

E-posta bire bir ya da bire çok iletişim kurmak için tercih edilir.

14.
I) Herhangi birinin düzenleyebilir olması içeriğin bütüncül yapısında bozulmaya neden olabilir.II) Kullanıcının oluşturduğu içeriklerden oluştuğundan, bilimsel geçerliliği ve doğruluğu sorun oluşturabilir.III) Wikiler çok hızlı geliştiğinden çok fazla bilgi paylaşımı ile bilgi kirliliğine neden olabilir.IV) Geçmiş takibi yapılamadığından önceki düzenlemelerle yapılan değişiklikler karşılaştırılamaz.V) Birlikte çalışma imkanı sağlamamaktadır.Yukarıda verilen maddelerden kaç tanesi Wiki'lerin dezavantajlarındandır?
Doğru Cevap: "C" 3
Soru Açıklaması
I. II. ve III. maddelerde verilen özellikler Wikilerin dezevantajlarından olup, cevap C seçeneği doğrudur.
15.
“Kullanıcı tarafından vücudunun çevresine giyilebilen, hidrolik ve motorlar yardımıyla kullanıcının kas hareketlerini destekleyen mobil makine” aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Güçlendirilmiş dış iskelet
Soru Açıklaması
16.
Aşağıdakilerden hangisi Google Office uygulamalarından biridir?
Doğru Cevap: "B" E-Tablolar
Soru Açıklaması

Google Office uygulamaları arasında E-Tablolar bulunmaktadır.

17.

Aşağıdakilerden hangisi bir mikroişlemci içerisine yerleştirilen transistor sayısının yaklaşık her iki yılda ikiye katlanacağını belirten kavramdır?

Doğru Cevap: "E" Moore Yasası
Soru Açıklaması

Moore Yasası bir mikro işlemci içerisine yerleştirilen transistor sayısının yaklaşık her iki yılda ikiye katlanacağını ifade eder.

18.

Aşağıdakilerden hangisi bireyin planlı gelişimine örnek değildir?

Doğru Cevap: "E" Elektrik çarpmasını kaza ile tecrübe etmek
Soru Açıklaması

Planlı gelişim, bireyin çalışma yaşamı boyunca almış olduğu formal dersler, diplomalar, lisansüstü eğitim ya da teknik yeterlikler gibi çeşitli eğitim biçimlerini içerir.

19.
Bilişim alanındaki suçlarla ilgili olarak Avrupa birliği uyum yasaları çerçevesinde hazırlanan 5237 sayılı Türk Ceza Kanun hangi tarihte yürürlüğe girmiştir?
Doğru Cevap: "C" 1 HAZİRAN 2005
Soru Açıklaması
20.
Şirketinin alt yapı ihtiyacını karşılama çabası içinde olan bir yetkiliyi bulut bilişimin genel özelliklerinden hangisi ilgilendirmektedir?
Doğru Cevap: "C" Kaynak havuzu
Soru Açıklaması
Doğru seçenek Kaynak Havuzu olacaktır. Bulut hizmeti sağlayan tedarikçiler tüketicinin değişen bilişim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik alt yapıyı oluştururlar. Bölgesel olarak farklı noktalarda bulunan merkezlerde depolama, işlemci, hafıza ve bant genişliği sağlayan donanımlara kaynak havuzu denilmektedir. Bulut bilişimin diğer genel özelliklerine bakalım: İstenildiğinde ve kendi kendine hizmet: Tüketicilerin dilediği zaman ihtiyacı olan bilişim hizmetini herhangi bir bireye ihtiyaç olmadan otomatik olarak alabildiği bir hizmettir. Geniş ağ erişimi: Farklı türdeki istemcilerin (PC, tablet, mobil telefon) hizmet almasına olanak sağlayacak ağ yapısına sahiptir. Çabukluk ve esneklik: Bilişim sisteminin olası taleplere karşı esnek ve hızlı olması gerekmektedir. Bu sayede günümüzün yüksek tempodaki iş dünyasının ihtiyaçlarına çözüm sağlayabilmektedir. Ölçülebilir hizmet: Bulut sistemlerinin tüketiciye sağladığı hizmetler ölçülebilir olmalıdır. Tüketicinin kullandığı kaynaklar kendisine raporlanarak şeffaf bilişim hizmeti sunulabilir.
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories