Kuponlar tükendiğinde yeni kupon alma hakkı vermek için düzenlenen senetlere ne adı verilmektedir?
Kupon, sahibine kar payı, hazırlık dönemi faizi ve rüçhan hakkı veren, pay senedine bağlı veya ondan ayrı olarak düzenlenebilen senetlerdir. Kuponlar hamiline yazılı senetlerdir. Kuponlar tükendiğinde yeni kupon alma hakkı veren talon adı verilen senetler düzenlenebilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi anonim şirket esas sözleşmesinde bulunması zorunlu olan unsurlardan biri değildir?
B, C, D ve E şıklarındaki unsurlar esas sözleşmede olması zorunlu unsurlardır. Fakat A şıkkındaki gibi bir unsur esas sözleşmede yer almaz.
Anonim şirketlerin borçlu sıfatıyla düzenledikleri emre yazılı senetlere ne ad verilir?
Finansman bonosu, borçlu sıfatıyla düzenledikleri emre yazılı senetlere denir.
Kanunu’nda halka açık anonim şirketlerde kurumsal yönetim ilkeleri hususunda hangisi yetkilendirilmiştir?
Kanunu’nda halka açık anonim şirketlerde kurumsal yönetim ilkeleri hususunda Sermaye Piyasası Kurulu yetkilendirilmiştir.
Genel kurul esas sermayenin azaltılmasına karar verdiğinde, ilanda alacaklılara Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ndeki üçüncü ilandan itibaren kaç ay içinde, alacaklarını bildirerek bunların ödenmesini veya teminat altına alınmasını isteyebilecekleri belirtilir?
Genel kurul esas sermayenin azaltılmasına karar verdiği takdirde, yönetim kurulu tarafından bu karar şirketin internet sitesine konulur. Ayrıca genel kurul kararı, yönetim kurulu tarafından Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi ve aynı zamanda esas sözleşmede öngörüldüğü şekilde, yedişer gün arayla, üç defa ilan edilir. İlanda alacaklılara, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ndeki Üçüncü ilandan itibaren iki ay içinde, alacaklarını bildirerek bunların ödenmesini veya teminat altına alınmasını isteyebilecekleri belirtilir. Şirketçe bilinen alacaklılara ayrıca çağrı mektupları gönderilmesi gereklidir.
Anonim şirket payının senede bağlanması (hisse senedi çıkarılması), sağladığı haklar ve borçlarda bir değişiklik yapmaz, payın devrini kolaylaştırıcı bir etkisi vardır. Bu açıklama paya ilişkin ilkelerden hangisini tanımlamaktadır?
Anonim şirketlere ilişkin yasal düzenlemelerden hareketle paya ilişkin çeşitli ilkeler ortaya konulmuştur. Bu ilkeler; payın tescil ile oluşması ilkesi, payın bölünmezliği ilkesi, payın devredilebilirliği ilkesi, payın senede bağlanmasının payda değişiklik yapmadığı ilkesidir. Payın Senede Bağlanmasının Payda Değişiklik Yapmadığı İlkesi: Anonim şirket payının senede bağlanması (hisse senedi çıkarılması), sağladığı haklar ve borçlarda bir değişiklik yapmaz, payın devrini kolaylaştırıcı bir etkisi vardır.
Türk Ticaret Kanunu’na göre aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri anonim şirketin zorunlu organıdır?
Türk Ticaret Kanunu’nda (TTK) anonim şirketlerde yönetim kurulu ve genel kurul olmak üzere kanunen zorunlu iki organa yer verilmiştir.
Kayıtlı sermayeli anonym şirketlerinin başlangıç sermayelerinin en az ………. TL olması gerekir. Yukarıdaki boşluğa hangi ifade gelmelidir?
Başlangıç sermayelerinin en az yüz bin (100.000 TL) Türk Lirası olması gereklidir.
Aşağıdakilerden hangisi halka açık anonim şirketlerin özelliklerinden biri değildir?
Genelde aile işletmesi şeklinde yapılanmış anonim şirketler olup, sermayesi düşük, ortak sayısı da azdır, hatta tek ortaklı olarak da kurulabilmektedir. Bu ifade kapalı anonim şirketler ile ilgilidir.
Her çeşidi ile tahviller, finansman bonoları, her çeşit menkul kıymetler, aksi kanunlarda öngörülmedikçe, ancak genel kurul kararı ile çıkarılabilmektedir. Genel kurul kararının, en az % kaçının olumlu oyu ile alınmış olması gerekmektedir?
Her çeşidi ile tahviller, finansman bonoları, varlığa dayalı senetler, iskonto esası üzerine düzenlenenler de dâhil, diğer borçlanma senetleri, alma ve değiştirme hakkını haiz senetler ile her çeşit menkul kıymetler, aksi kanunlarda öngörülmedikçe, ancak genel kurul kararı ile çıkarılabilmektedir. Genel kurul kararının, sermayenin en az %75’ini oluşturan payların sahiplerinin veya temsilcilerinin olumlu oyu ile alınmış olması gerekmektedir. Bu yetersayı, genel kurulun menkul kıymet çıkarma yetkisini yönetim kuruluna bırakmasında da aranır. Kanunda aksine düzenleme mevcut değilse, genel kurul menkul kıymetin çıkarılması kararı alma yetkisini, en çok on beş ay için yönetim kuruluna bırakabilmektedir.