Limited şirket bir veya daha fazla gerçek ve tüzel kişi ile kurulabilir ifadesi Türk Ticaret Kanunun hangi maddesinde belirtilmektedir?
m. 573’de ifade edilmektedir.
Kooperatif yönetim kurulu en az kaç üyeden oluşur?
Yönetim kurulu kooperatifin faaliyetini yöneten ve onu temsil eden icra organıdır. Yönetim kurulu en az üç üyeden oluşur. Üye ve yedeklerinin kooperatif ortağı olmaları şarttır (KoopK m. 55). Yönetim kurulu üyeliğine seçilen tüzel kişiler temsilcilerinin isimlerini kooperatife bildirirler. Yönetim kurulu üyelerinin Türk vatandaşı olması, aynı türde başka bir kooperatifin yönetim kurulu üyesi olmaması, Kanunun 56.maddesinde sayılan suçlardan mahkum olmaması gerekmektedir.
Kıymetli evrakın ibrazını imkansız kılan nedenlerin ortaya çıkması ne olarak tanımlanabilir?
Kıymetli evrakta ziya, kıymetli evrakın ibrazını imkansız kılan nedenlerin ortaya çıkması olarak tanımlanabilir. Ancak bu noktada dikkat edilmesi gereken husus, senedin ibrazının objektif olarak imkansız hale gelmesidir. Kıymetli evrakın yırtılması, çalınması, yanması, doğal afet sırasında yok olması ya da kaybolması gibi durumlarda kıymetli evrakın zayi olmasından söz edilebilir.
Aşağıdakilerden hangisi limited şirketin sona erme sebeplerinden değildir?
Limited şirket şu nedenlerle sona erer (TTK m.636):
- Şirket sözleşmesinde öngörülen sona erme sebeplerinden birinin gerçekleşmesiyle
- Genel kurul kararıyla
- İflasın açılmasıyla
- Kanunda öngörülen hâllerde
- Organ yokluğu dolayısıyla ortaklardan veya limited şirket alacaklılarından birinin istemi üzerine mahkeme kararıyla
- Haklı sebeplerden birinin varlığında bir ortağın şirketin feshini istemesi üzerine mahkeme kararıyla.
Birden çok kimsenin bir borcun veya zararın ödenmesinden alacaklıya karşı borcun tamamı için asıl borçlu olarak sorumlu olmasına ne ad verilir?
Müteselsil (Zincirleme) Sorumluluk: Birden çok kimsenin bir borcun veya zararın ödenmesinden alacaklıya karşı borcun tamamı için asıl borçlu olarak sorumlu olması.
Anonim şirketlerde, genel kurul kararıyla kanuna uygun olarak yok edilen payların sahipleri, alacaklılar ya da bunlara benzer bir sebeple şirketle ilgili olanlar lehine çıkarılan ve sahiplerine net kara ya da tasfiye sonucunda kalan tutara katılma veya yeni çıkarılacak payları alma hakkı tanıyan kıymetli evrak niteliğindeki senetlere ne denir?
Hamiline yazılı kıymetli evrak, senedin metninden veya şeklinden, hamili kim ise o kişinin hak sahibi sayılacağı anlaşılan kıymetli evraktır. Bu tür kıymetli evrakın devri için senet zilyetliğinin devri yeterlidir. Bu nedenle bu tür senetlerin tedavülü de oldukça kolaydır. Çek, ipotekli borç senedi ve irat senedi, anonim şirket pay senetleri, tahviller ve intifa senetleri hamiline yazılı kıymetli evraka örnek gösterilebilir. Bono ve poliçe ise hamiline yazılı olarak düzenlenemez. İntifa senedi: Anonim şirketlerde, genel kurul kararıyla kanuna uygun olarak yok edilen payların sahipleri, alacaklılar ya da bunlara benzer bir sebeple şirketle ilgili olanlar lehine çıkarılan ve sahiplerine net kara ya da tasfiye sonucunda kalan tutara katılma veya yeni çıkarılacak payları alma hakkı tanıyan kıymetli evrak niteliğindeki senetlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi düzenleyenin, lehtara belirli bir bedeli ödemeyi kayıtsız ve şartsız vadettiği kıymetli evrak niteliğinde bir senettir?
Bono, düzenleyenin, lehtara belirli bir bedeli ödemeyi kayıtsız ve şartsız vadettiği kıymetli evrak niteliğinde bir senettir. Bonoda düzenleyen ve lehtar olmak üzere iki kişi bulunur. Hukuki açıdan soyut borç ikrarı niteliğindeki bono ekonomik açıdan genellikle bir kredi aracıdır.
Kambiyo senedinde borçlulardan biri lehine imza atarak bedelin ödenmesinin kısmen veya tamamen teminat altına alınmasına ne denir?
Kambiyo senetlerinde müteselsil borçluluk söz konusudur. Buna göre kambiyo senedini düzenleyen, poliçeyi kabul eden, ciro eden veya aval veren kişiler hamile karşı müteselsil borçlu sıfatıyla sorumludurlar. Aval: Kambiyo senedinde borçlulardan biri lehine imza atarak bedelin ödenmesinin kısmen veya tamamen teminat altına alınmasıdır. Aval, kambiyo senetlerine özgü bir şahsi teminat türüdür. Kambiyo senetlerinde bedelin ödenmesi, aval suretiyle tamamen veya kısmen teminat altına alınabilir. Buna göre aval, bedelin tamamı veya bir kısmı için verilebilir.
Aşağıda yer alan kıymetli evrak sınıflama türleri ikişerli olarak eşleştirilmiştir. Hangi seçenekte Hamiline yazılı kıymetli evrak için doğru sınıfla niteliği taşıyan ikili yer almaktadır?
Hamiline yazılı kıymetli evraklar hem devir şekli açısından kıymetli evraklardır hem de kamu güvenine sahiptirler.
Aşağıda yer alan seçeneklerin hangisinde içerdiği hakkın türü açısından kıymetli evrak türlerinden bir tanesi belirtilmiştir?
Alacak senetleri içerdiği hakkın türü açısından kıymetli evrak niteliği taşımaktadır. Diğer seçeneklerde yer alan evrak türleri ise hakkın senetten önce mevcut olup olmaması ve düzenlenmesine neden olan temel ilişkiyle bağlantısı açısından kıymetli evrak türleri arasındadırlar.
Bononun içerdiği hakkın devri amacıyla yapılan ciro hangi ciro türüdür?
Cironun Türleri: Cironun yapılış şekli açısından ve yapılış amacı açısından sınıflandırılması mümkündür. Ciro, yapılış şekli açısından tam ciro ve beyaz ciro olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Tam ciro, lehine ciro yapılan kişinin ciro metninden anlaşılabildiği cirodur. Beyaz ciro ise lehine ciro yapılan kişinin ciro metninde belirtilmediği cirodur. Yalnızca “Ödeyiniz. İmza Leman Lale” bicinde yapılan bir ciro, cirantanın yalnızca imza atmak suretiyle yaptığı ciro ya da “Hamiline ödeyiniz. İmza Leman Lale” şeklindeki bir ciro beyaz cirodur. Yapılış amacı açısından ciro, temlik cirosu, rehin cirosu ve tahsil cirosu olmak üzere üçe ayrılır. Temlik cirosu, bononun içerdiği hakkın devri amacıyla yapılan ciro olup en çok kullanılan ciro türüdür. Tahsil cirosu, lehine ciro yapılan kişiye bono bedelini tahsil etme yetkisini vermek amacıyla yapılan cirodur. Rehin cirosu ise bononun içerdiği alacak hakkını rehnetmek amacıyla yapılan cirodur.
Aşağıdakilerden hangisi bononun alternatif zorunlu unsurlarındandır?
Bononun Unsurları:
- Mutlak Zorunlu Unsurlar
- Bono veya emre yazılı senet kelimesi
- Kayıtsız şartsız belirli bir bedeli ödemek vaadi
- Lehtar
- Düzenleme tarihi
- Düzenleyenin imzası
- Alternatif Zorunlu Unsurlar
- Düzenleme yeri
- Ödeme yeri
- İhtiyari Unsurlar
- Vade
- Faiz
- Sorumsuzluk kaydı
- Menfi emre kaydı
- Protestodan muafiyet kaydı.
Kıymetli evrak unsurlarından bir tanesi “bir kişinin kendi aleyhine delil olmak üzere imzaladığı yazılı belge” olarak tanımlanmıştır. Bu tanım aşağıdaki unsurlardan hangisine aittir?
Senet, kıymetli evrakın maddi unsurunu oluşturmaktadır. Senet, “bir kişinin kendi aleyhine delil olmak üzere imzaladığı yazılı belge” olarak tanımlanmıştır.
Bir çek düzenlendiği yerde ödenecekse ibraz süresi nedir?
Bir çek düzenlendiği yerde ödenecekse ibraz süresi 10 gündür.
Yalnızca belirli bir borçlunun yine belirli alacaklılara karşı ileri sürebildiği defilere ne ad verilir?
Yalnızca belirli bir borçlunun yine belirli alacaklılara karşı ileri sürebildiği defilere nisbi defi denir.
Çek, nama, emre veya hamile yazılmış olmasına göre aşağıdakilerden hangilerine göre devredilir?
I. Nama yazılı çekin devri, devir beyanı ve senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
II. Nama yazılı çekin devri, devir beyanı geçirilmesi ile
III. Emre yazılı çekin devri, ciro ve senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
IV. Hamile yazılı çekin devri, sadece senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
V. Hamile yazılı çekin devri, ciro ve senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
Çekin devri, Türk Ticaret Kanununun 788-793 maddeleri arasında düzenlenmiş; ayrıca poliçeler hakkındaki hükümlere yollama yapılmıştır. Çekin devri ile ilgili hükümlerin çoğu çek için de geçerlidir. Çek, nama, emre veya hamile yazılmış olmasına göre şu şekillerde devredilir:
- Nama yazılı çekin devri, devir beyanı ve senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
- Emre yazılı çekin devri, ciro ve senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
- Hamile yazılı çekin devri, sadece senet zilyetliğinin geçirilmesi ile
Aşağıdakilerden hangileri limited şirket sözleşmesinde bulunması zorunlu kayıtlardır?
I. Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunduğu yer
II. Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde, şirketin işletme konusu
III. Müdürlerin adları, soyadları, unvanları, vatandaşlıkları
IV. Şirket tarafından yapılacak ilanların şekli.
Limited şirket sözleşmesinin yazılı şekilde yapılması ve kurucuların imzalarının noterce onaylanması veya şirket sözleşmesinin ticaret sicili müdürü yahut yardımcısı huzurunda imzalanması şarttır.
Limited şirket sözleşmesinde bulunması zorunlu kayıtlar şunlardır:
- Şirketin ticaret unvanı ve merkezinin bulunduğu yer.
- Esaslı noktaları belirtilmiş ve tanımlanmış bir şekilde, şirketin işletme konusu.
- Esas sermayenin itibarî tutarı, esas sermaye paylarının sayısı, itibarî değerleri, varsa imtiyazlar, esas sermaye paylarının grupları.
- Müdürlerin adları, soyadları, unvanları, vatandaşlıkları.
- Şirket tarafından yapılacak ilanların şekli.
Aşağıdakilerden hangisi bir taşıma sözleşmesinin yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyanın eşyayı, ancak onun ibrazı karşılığında teslimle yükümlü olduğu senettir?
Konişmento, bir taşıma sözleşmesinin yapıldığını ispatlayan, eşyanın taşıyan tarafından teslim alındığını veya gemiye yüklendiğini gösteren ve taşıyanın eşyayı, ancak onun ibrazı karşılığında teslimle yükümlü olduğu senettir (TTK m. 1228). Konişmento, eşyanın taşınmak üzere teslim olunduğu ikrarını ve varma limanında senedin hak sahibi görünen hamiline, senedin iadesi karşılığında aynen teslim edileceği taahhüdünü içeren kıymetli evraktır.
Anonim şirketlere ilişkin olarak murahhas ibaresi ile aşağıdakilerden hangisi kast edilmek istenmektedir?
Murahhas, bir iş için görevlendirilen yönetim kurulu adına tam yetkili kişidir.
Pay sahibi sayısı hangi sayıyı aşan anonim şirketlerin hisse senetleri halka arz olunmuş sayılır?
Payları borsada işlem gören şirketler ile pay sahibi sayısı 500’ü aşan anonim şirketlerin hisse senetleri halka arzolunmuş sayılır ve bu şirketler, halka açık anonim şirket hükümlerine tabi olurlar.