• Türk Vergi Sistemi Deneme Ara Sınavları – Deneme 5

Türk Vergi Sistemi
Ara Sınav - Deneme 5
1.

GVK’nın 93. maddesinde yer alan aile reisi beyanı uygulaması, 4369 sayılı Kanun’la hangi tarihten itibaren yürürlükten kaldırılmıştır?

Doğru Cevap: "B" 1998
Soru Açıklaması

GVK’nın 93. maddesinde yer alan aile reisi beyanı uygulaması, 4369 sayılı Kanun’la 29.7.1998 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır. Bu nedenle, Mart 1999 beyan döneminden bu yana, gelir elde eden aile bireylerinin durumu ayrı ayrı ele alınmaktadır. Burada açıklanan kriterlere göre beyanname verme zorunluluğu bulunması hâlinde, söz konusu beyanname bizzat geliri elde eden aile bireyi tarafından verilmektedir. Doğal olarak velayet altındaki çocukların beyanı ise velisi tarafından verilecektir.

2.

Günümüzde uygulanan katma değer vergisinin Türkiye’deki ilk şekli olarak kabul edilebilen vergi hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Umumi İstihlak
Soru Açıklaması

Umumi istihlak vergisi, günümüzde uygulanan katma değer vergisinin Türkiye’deki ilk şekli olarak kabul edilebilir.

3.

I. Muhtasar beyanname yoluyla tarh,II. Yıllık beyanname üzerinden tarh veIII. Yıllık beyanname verilmeyen ve (veya) toplama yapılmayan hâller

Yukarıdakilerden hangileri gelir vergisi tarhlarındandır?

Doğru Cevap: "E" I,II ve III
Soru Açıklaması

Gelir vergisinin tarhı konusu 3 ana başlık altında ele alınabilir;• Muhtasar beyanname yoluyla tarh,• Yıllık beyanname üzerinden tarh ve• Yıllık beyanname verilmeyen ve (veya) toplama yapılmayan hâller olmak üzeredir. 

4.
Aşağıdakilerden hangisi vergi mükelleflerinin yararlandığı sosyal amaçlı indirimlerden birisi değildir?
Doğru Cevap: "D" Çalışanlara aile desteği verilmesi
Soru Açıklaması

Beyanname veren mükelleflerin yararlandığı sosyal amaçlı indirimlerden bazıları şöyledir:

- Eğitim ve sağlık harcamaları (%10),- İkinci emeklilik için ödenen katkı payları (%15),- Kamu kurumlarına, vakıflara yapılan bağış ve yardımlar (%5, %100),- Sponsorluk (%50, %100),- Ar-GE indirimi (%100),- Engellilik indirimi,- Önceki yıllarda maruz kalınan zararlar (5 yıl).

5.

5024 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu'na (VUK) eklenen mükerrer 298 madde ile hangi yılın başından itibaren “Enflasyon Düzeltmesi” uygulamasına geçilmiştir, belirtiniz?

Doğru Cevap: "C" 2004
Soru Açıklaması

5024 sayılı Kanun’la VUK’a eklenen mükerrer 298 madde ile 2004 yılının başından itibaren “Enflasyon Düzeltmesi” uygulamasına geçilmiştir.

6.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 1. maddesinde gerçek kişilerin ne kadar süre içerisindeki kazanç ve iratları gelir olarak tanımlanmıştır?

Doğru Cevap: "C" 1 yıl
Soru Açıklaması

193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun verginin mevzuu başlıklı 1. maddesinde gerçek kişilerin gelirlerinin gelir vergisine tâbi olduğu ifade edildikten sonra gelirin tanımının yapıldığı görülmektedir. İlgili madde de gelir “bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği kazanç ve iratların safitutarıdır” şeklinde tanımlanmaktadır. Doğru cevap C'dir.

7.

İşletme defterinin sağ tarafında yer alan hasılat ile sol tarafında yer alan gider arasındaki müspet farka ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Ticari kazanç
Soru Açıklaması

İşletme defterinin sağ tarafında yer alan hasılat ile sol tarafında yer alan gider arasındaki müspet farka ticari kazanç adı verilir.

8.

I. Ticari kazançlar,II. Gerçek usulde tespit edilen zirai kazançlar,III. Vergi kesintisine tabi tutulmamış gayrimenkul sermaye iratlarıdır.

Dar mükelleflerin yıllık beyanname ile bildirmek zorunda oldukları gelirler yukarıdakilerden hangisidir? 

Doğru Cevap: "D" I,II,III
Soru Açıklaması

Dar mükelleflerin yıllık beyanname ile bildirmek zorunda oldukları gelirler, GVK’nın 86. maddesinin 2. bendindeki ifadeden çıkartılabilir. Bunlar:• Ticari kazançlar,• Gerçek usulde tespit edilen zirai kazançlar,• Vergi kesintisine tabi tutulmamış gayrimenkul sermaye iratlarıdır.

9.

Seçeneklerden hangisi Ticari kazancın tespitinde indirilebilecek giderlerden biridir? 

Doğru Cevap: "C" Hizmetli ve işçilerin iş yerinde veya iş yerinin müştemilatında iaşe ve ibate giderleri
Soru Açıklaması

GVK 40 ve 41. maddelerinde indirilmesine izin verilen ve izn verilmeyen giderler belirtilmiştir. BUna göre doğru yanıt C'dir. 

10.

Aşağıdakilerden hangisi serbest meslek kazançlarına örnek olarak verilebilir?

Doğru Cevap: "D" Doktorlar
Soru Açıklaması
11.

Gelir kavramı ile ilgili olarak seçeneklerde verilen ifadelerden hangisi söylenebilir? 

Doğru Cevap: "B" Üretim faktörlerinin üretimden elde ettikleri değerlerdir.
Soru Açıklaması

Gelir esas olarak iktisadi bir kavramdır. İktisadi anlamda gelir, üretim faktörlerinin (emek, sermaye,toprak, müteşebbis) üretime katılmaları sonucu üretimden elde ettikleri değerlerdir. Bir ekonomik kavramolarak geliri, belli bir zaman kesiti içinde alım gücünde artış şeklinde ortaya çıkan bir akım olarak da ifadeetmek mümkündür. Vergilendirilebilir gelirle bir dönem içerisinde kendi mal varlığını tüketmeksizin veyaborçlanmaksızın ne çeşit iktisadi güce sahip olduğu ve elinde bulundurduğu imkânlar kastolunmaktadır.

12.

Vergisi kaynakta kesilen mükelleflerle beyanname üzerinden ertesi yıl ödeyen mükellefler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi düşüncesine dayanan sistemin adı aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Geçici vergi
Soru Açıklaması

Geçici verginin mantıksal izahını, vergisi kaynakta kesilerek peşin alınanlarla, vergisini beyanname vererek ertesi yıl ödeyen mükellefler arasındaki eşitsizliğin giderilmesi düşüncesi oluşturmaktadır. Geçici vergi uygulaması ile geç ödemeden kaynaklanan enflasyon etkisinin giderilmesi de  maçlanmaktadır.

13.

Aşağıdakilerden hangisi GVK’nın 94. maddesine göre vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar arasında değildir?

Doğru Cevap: "A" Tevkifata tabi işlemi bulunmayan serbest meslek erbabı
Soru Açıklaması

Ticaret veya serbest meslek erbabının tevkifata tabi işlemi bulunmaması durumunda muhtasar beyanname verme zorunluluğu yoktur, beyanname verilmediği gerekçesiyle re’sen takdire gidilmesi de mümkün değildir.

14.

Gelir Vergisi Kanunu'nun 86. Maddesi (c) bendine göre yazılı gelirlerin beyan dışında kalabilmesi için temel şart, mükellefin “vergiye tabi ......... toplamının” beyan sınırını aşmamasıdır.

Yukarıdaki cümlede yer alan boşluk aşağıdakilerden hangisi ile doğru bir şekilde doldurulur?

Doğru Cevap: "E" Gelir
Soru Açıklaması

GVK m. 86 (c) bendinde yazılı gelirlerin beyan dışında kalabilmesi için temel şart, mükellefin “vergiye tabi gelir toplamının” beyan sınırını aşmamasıdır. Burada, şartlı bir beyan dışılık olayı söz konusudur. Şart, gelir toplamının beyanname verme sınırını aşmamasıdır. Doğru cevap E'dir.

15.

Aşağıdakilerden hangisi yıllık beyanname üzerinden yapılabilecek indirimler arasında yer almaz?

Doğru Cevap: "B" Zararların karşılanması
Soru Açıklaması
16.

Gayrimenkul sermaye iradında aşağıdakilerden hangisi gayrimaddi mallardan biridir?

Doğru Cevap: "E" Motorlu nakil vasıtaları,
Soru Açıklaması

Gayrimaddi mallar; Arazi, bina, maden suları, madenler, motorlu nakil vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat, gemi ve gemi payları'dır. Doğru cevap E şıkkıdır.

17.

Cumhuriyetin kabulu ile birlikte Osmanlı'dan kalan vergilerden hangisi ilk önce kaldırılmıştır? 

Doğru Cevap: "D" Aşar
Soru Açıklaması

Cumhuriyet’in kabul edildiği 1923 yılında Osmanlıİmparatorluğu’ndan kalan öşür, temettü,musakkafat, ağnam gibi vergilerden oluşan basit veihtiyaçları karşılamayan bir vergi sistemi yürürlükteidi. Cumhuriyet’in kabulünden sonra, bu olumsuzdurumu gidermek amacıyla çağdaş Batılı devletlerinuyguladıkları sisteme geçiş süreci başlatılmıştır.İlk olarak tarım ürünleri üzerinden alınan vergiolan aşar, 1925 yılında yürürlükten kaldırılmıştır.Aşarın kaldırılmasından sonra, vergi gelirleri bileşimindegelir üzerinden alınan vergilerin payı önemliölçüde düşmüş, buna karşılık özellikle harcamalarüzerinden alınan vergilerle, servet üzerinden alınanvergilerin payının yükseltilmesi ile aşarın kaldırılmasındandoğan açık kapatılmıştır.

18.

Tamamıyla şeriata dayanan ve esas itibariyle Kitap ile Sünnet’ten kaynaklanan vergilere Osmanlı İmparatorluğu' nda verilen ad aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Şer’i vergiler
Soru Açıklaması

Şer’i vergiler, tamamıyla şeriata dayanan ve esas itibariyle Kitap ile Sünnet’ten kaynaklanan vergilerdir.

19.

Aşağıdakilerden hangisi 94. maddede %0, %5, %10, %20, %30 gibi farklı oranlarda belirlenen tevkifat oranlarını her bir ödeme ve gelir için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye ve bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili kılınmıştır?

Doğru Cevap: "C" Cumhurbaşkanı
Soru Açıklaması

Cumhurbaşkanı, 94. maddede %0, %5, %10, %20, %30 gibi farklı oranlarda belirlenen tevkifat oranlarını her bir ödeme ve gelir için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye ve bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili kılınmıştır. Bu yetki, Başkanlık sistemi esası ile Cumhurbaşkanı’na verilmiş olup, parlamenter sistemde Bakanlar Kuruluna ait bir yetkiydi.

20.

"Stopaj oranı ücret gelirinin büyüklüğüne bağlı olarak ..... ile ..... arasında değişmektedir."  Verilen ifadenin doğru olması için boşluklara sırasıyla hangileri gelmelidir?

Doğru Cevap: "D" %15-%35
Soru Açıklaması

Stopaj oranı ücret gelirinin büyüklüğüne bağlı olarak %15 ile %35 arasında değişmektedir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories