I. İktisadi kamu müesseseleri
II. Ticaret şirketleri
III. Dernekler
IV. vakıflar
Yukarıdakilerden hangileri vergi tevkifatı yapmak zorunda olan kuruluşlardandır?
Vergi tevkifatı yapmak zorunda olanlar, GVK’nın 94. maddesinde sayılmıştır. Bunlar:
Doğru cevap C'dir.
Menkul sermaye iratlarının vergilendirilmesinde, beyanname üzerinden beyanname verme sınırı araştırılırken aşağıdakilerden hangisi yer alır?
Çeşitli menkul sermaye iradını bir arada elde eden mükellefler açısından, beyanname verme sınırı araştırılırken; Kurumlardan elde edilen kâr payları ve mükellefin elde ettiği (beyana tabi olan) diğer menkul sermaye iratları toplanacaktır. Verilen beyanname üzerinde, brüt menkulsermaye iradından aşağıda açıklanan giderler indirilebilir. Doğru cevap D şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi bir iktisadi kıymet için amortisman ayırabilmenin şartlarından biri değildir?
Bir iktisadi kıymet için amortisman ayırabilmenin şartları şunlardır;• İşletmenin aktifinde kayıtlı olması,• Eskimeye, aşınmaya veya değer değer kaybına maruz kalması,• İşletmede bir yılı aşan süredir kullanılıyor olması,• Değerinin belli tutarı aşması (2019 yılı için KDV hariç 1.200 TL)
Gayrimenkul sermaye iradı olarak aşağıdakilerden hangisi vergilenir?
Gayrimenkul sermaye iradı olarak, brüt gelir değil safi irat vergilenir.
Gayrimenkul sermaye iradında aşağıdakilerden hangisi gayrimaddi haklardan biridir?
Gayrimaddi haklar; Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, marka, ticaret unvanı, desen, model, televizyon filmi, ses ve görüntü bantları, telif hakları, ihtira beratı (buluş, icat belgesi). Doğru cevap A şıkkıdır.
Aşağıdaki beyanname çeşitlerinden hangisi stopaj yoluyla alınan vergilerin ödendiği beyanname çeşididir?
Muhtasar beyanname, stopaj (kaynakta kesinti) yoluyla alınan vergilerin ödendiği beyanname çeşididir. Gelir vergisi hasılatının %90’ının üstündeki kısmı bu yöntemle toplanmaktadır. Stopaj, kaynakta kesinti veya tevkifat aynı anlamda kullanılankelimeler olup esasen başkasının iktisadi değerleri üzerinden alınan/kesilen verginin vergi idaresine ödenmesi yöntemidir.
Aşağıdakilerden hangisi mutlak anlamda beyanname dışında kalan gelirler arasında yer almaz?
Mutlak anlamda beyanname dışında kalan gelirler, 86. maddenin (a) bendi ile (b) bendinde sayılan gelirlerden oluşmaktadır. Bunlar:• Gerçek usulde vergilendirilmeyen zirai kazançlar (GVK m. 86, a),• GVK m. 75/15’te yazılı menkul sermaye iratları (emekli, yardım sandıkları ile emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan bazı ödemeler) (GVK m. 86/a),• Kazanç ve iratların istisna hadleri içinde kalan kısımları. Örneğin; miktarları ünite sonunda açıklanan; konut kira geliri, değer artışı kazancı ve arızi kazanç istisnaları (GVK m. 86, a),• Tek işverenden sağlanan ücret gelirleri (tevkif yolu ile vergilendirilmiş olması şartıyla) (GVK m. 86, b),• Birden fazla işverenden ücret geliri olan; ancak birinciden sonraki işverenlerden alınan ücretlerin toplamı 103’ncü maddedeki tarifenin ikinci gelir tutarını geçmeyen (ve tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş olan) ücret gelirlerinden oluşmaktadır (GVK m. 86, b, parantez içi hüküm),
Aşağıdakilerden hangisi verginin sosyal amacı kapsamında vergi yükünün adaletli dağılımını temin etmeye yönelik uygulamaya verilen addır?
Esnaf muaflığı
I. Yıllık
II. Muhtasar
III. Münferit
Yukarıdaki beyannamelerden hangisi/hangileri sadece dar mükellefleri ilgilendirir?
Yıllık ve muhtasar beyanname tam veya dar, tüm mükellefleri ilgilendirirken, münferit beyanname sadece dar mükellefleri ilgilendirmektedir.
Eğer mükellefin iş yeri ve ikametgâhı ayrı vergi daireleri bölgesinde bulunuyorsa, hangi bakanlığın uygun görmesi kaydıyla, beyanname iş yerinin bulunduğu yer vergi dairesine verilebilir?
Gelir vergisi beyannamesinin, mükellefin ikametgâhının bulunduğu yer vergi dairesine verilmesi gerekir. Eğer mükellefin iş yeri ve ikametgâhı ayrı vergi daireleri bölgesinde bulunuyorsa, Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görmesi kaydıyla, beyanname iş yerinin bulunduğu yer vergi dairesine verilebilir. (GVK m. 106) Doğru Cevap B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi basit usule tabi olma şartlarından biri değildir?
Alım-satım, imalat ve hizmet işinin bir arada yapılmıyor olması
Tevkifat oranlarını her bir ödeme ve gelir için ayrı ayrı sıfıra kadar indirmeye ve bir katına kadar artırmak suretiyle yeniden tespit etmeye yetkili olan merci aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru cevap A şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi mutlak anlamda beyanname dışında kalan gelirlerden birisi değildir?