Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre nihai tüketiciye malı satan veya hizmeti ifa eden kişi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre nihai tüketiciye malı satan veya hizmeti ifa eden kişi kanuni mükelleftir. Kanuni mükellef nihai tüketiciden mal veya hizmet bedeliyle birlikte katma değer vergisini tahsil eder, mal veya hizmet alımlarında yüklendiği katma değer vergisini indirdikten sonra kalan vergiyi vergi dairesine öder. Doğru cevap D'dir.
Kurumlar vergisinin oranı yüzde kaçtır?
Doğru cevap C şıkkıdır.
Zihinsel ve/veya bedensel bir emek karşılığında işverenden elde edilen hasılaya ne denir?
Ücret, zihinsel ve/veya bedensel bir emek karşılığında işverenden elde edilen hasılayı ifade etmektedir. Doğru yanıt A'dır.
Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre asıl tüketiciye malı satan veya hizmeti ifa eden kişi hangi tür vergi mükellefi olarak kabul edilmektedir?
Kanuni mükellef
Büyükşehir belediyesi sınırları dışındaki belediyelerde arazi vergisinin oranı aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Arazi vergisinin oranı binde 1, arsalarda ise binde 3’tür. Bu oranlar 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanır. Cumhurbaşkanı, vergi oranlarını yarısına kadar indirmeye veya üç katına kadar artırmaya yetkilidir. Doğru Cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri Banka ve sigorta muameleleri vergisi’nin (BSMV) konusu arasında yer alır
Verginin mükellefi, banka, sigorta şirketleri ve bankerlerdir (6802 sayılı Kanun, md.30). 6802sayılı Kanun’un 28. maddesi verginin konusunu banka ve sigorta şirketleri açısından mükelleften hareketle, bankerler açısından ise işlemden hareketle belirlemiştir. İlk iki mükellef grubu olan banka ve sigorta şirketlerinin finansal kiralama işlemleri hariç olmak üzere yaptıkları işlemler, her ne şekilde olursa olsun yapmış oldukları bütün muameleler dolayısıyla kendi lehlerine her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben aldıkları paralar verginin konusuna girmektedir. Örneğin, bir bankanın verdiği kredi karşılığında aldığı faizler lehe alınan para olup BSMV konusuna girer. Diğer yandan para havalesi, teminat mektubu verilmesi, kambiyo işlemleri vb. işlemler karşılığında alınan paralar da verginin konusunu oluşturur.
I. Sermaye şirketleri
II. Kooperatifler
III. İktisadi kamu kuruluşları
IV. Dernek veya vakıflara ait iktisadi işletmeler
V. İş ortakları
KVK m. 1’e göre kurumlar vergisi mükellefleri yukarıdakilerden hangileridir?
KVK m. 1’e göre kurumlar vergisi mükellefle- ri sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, dernek veya vakıflara ait iktisadi işlet- meler ve iş ortakları olmak üzere beş başlık altında toplanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi bir mal üzerindeki fiili hakimiyete verilen addır?
GVK’nın 70. maddesinde sayılan “mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri veya kiracıları tarafından kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı” olarak kabul edilmiştir. Kanunda sayılan mal ve hakların kiralanmasından elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradıdır. Zilyetlik, taşınır veya taşınmaz bir mal üzerindeki fiilî hakimiyettir.
Aşağıdakilerden hangisi Özel Tüketim Vergisi Kanununda yer alan istisnalardan değildir?