• Türk Vergi Sistemi Deneme Final Sınavları – Deneme 2

Türk Vergi Sistemi
Deneme Final Sınavları - Deneme 2
1.

Aşağıdakilerden hangisi kurum kazancının tespitinde indirilecek giderlerden değildir?

Doğru Cevap: "E" Öz sermaye üzerinden ödenen ya da hesaplanan faizler
Soru Açıklaması

Bu giderler aşağıdaki gibidir:a. Menkul kıymet ihraç giderleri,b. Kuruluş ve örgütlenme giderleri,c. Genel kurul toplantıları için yapılan giderler ile birleşme, devir, bölünme, fesih ve tasfiye giderleri,d. Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerde komandite ortağın kâr payı,e. Katılım bankalarınca katılma hesabı karşılığında ödenen kâr payları,f. Sigorta ve reasürans şirketlerince ayrılan teknik karşılıklar,g. Muallak hasar ve tazminat karşılıkları,h. Deprem hasar karşılıkları,i. Kazanılmamış prim karşılıkları,j. Hayat sigortalarında matematik karşılıklar,k. Dengeleme karşılığı,l. Ayrılan sigorta teknik karşılıklarının ertesi bilanço döneminde aynen kâra nakledilmesi,m. Bağlı şirketlerde holding şirketin genel idare giderlerden alınan paylar

2.

I. Gelir vergisi

II. Emlak vergisi

III. Motorlu taşıtlar vergisi

Yukarıdakilerden hangileri  Türk vergi sisteminde servet üzerinden alınan vergilerdendir?

Doğru Cevap: "C" II ve III
Soru Açıklaması

Türk vergi sisteminde servet üzerinden alınan vergiler motorlu taşıtlar vergisi, veraset ve intikal vergisi ve emlak vergisidir. Bu üç vergiden motorlu taşıtlar vergisi ve emlak vergisi isimlerinde de ifade edildiği üzere motorlu taşıt ve emlağa sahip olma sonucu alınmakta iken veraset ve intikal vergisi ise servetin intikalini vergilendirmektedir. Doğru cevap C'dir.

3.
  • İmalatın, personelin, hizmet ifalarının, gelir ve giderlerin yoğunlaştığı yer,

  • Genel kurulun ve yönetim kurulunun top- lantı yeri,

  • Kurumun fiili yöneticilerinin ikametgâh- larının bulunduğu yer,

  • Kurumun idare servislerinin yoğun olarak bulunduğu yer, ve

  • Kurumun üçüncü şahıslarla ilişkilerini yürüttüğü yer.

  • Yukarıdakilerden hangileri kurumlar vergisi mükellefi belirlenirken bir kurumun iş merkezinin belirlenmesinde kullanılan ölçütlerdendir?

    Doğru Cevap: "C" I-II-III-IV-V
    Soru Açıklaması

    Kurumlar vergisi mükellefleri, kanuni veya iş merkezlerinin Türkiye’de bulunup bulunmadığına göre tam mükellefiyet veya dar mükellefiyet esasında vergilendirilecektir.

    Kurumların kuruluş kanunlarında, tüzüklerinde, ana statülerinde veya sözleşmelerinde gösterilen merkez kanuni merkez olarak değerlendirilir. İş merkezi ise iş bakımından işlemlerin bilfiil toplandığı ve yönetildiği merkezdir. Bir kurumun iş merkezinin belirlenmesinde kullanılan ölçütler şunlardır:

  • İmalatın, personelin, hizmet ifalarının, gelir ve giderlerin yoğunlaştığı yer,

  • Genel kurulun ve yönetim kurulunun top- lantı yeri,

  • Kurumun fiili yöneticilerinin ikametgâh- larının bulunduğu yer,

  • Kurumun idare servislerinin yoğun olarak bulunduğu yer, ve

  • Kurumun üçüncü şahıslarla ilişkilerini yürüttüğü yer.

  • 4.

    "Motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili olarak son yıllarda yaşanan gelişmelerden biri de bu vergiyi bir ................................ olarak görme eğilimidir." ifadesindeki boşluğu aşağıdakilerden hangisi tamamlamalıdır?

    Doğru Cevap: "B" Çevre vergisi
    Soru Açıklaması

    Motorlu taşıtlar vergisi ile ilgili olarak son yıllarda yaşanan gelişmelerden biri de bu vergiyi bir çevre vergisi olarak görme eğilimidir. Çevre vergileri çevre sorunları ile mücadele etmek ve çevrenin daha etkin bir şekilde korunmasını sağlamak amacıyla kullanılabilen iktisadi araçlar içinde önemli bir grubu oluşturmaktadır. Bu vergiler çevreyi kullanan ve kirletene bedelini ödetmeyi öngören bir mekanizmaya dayandırılmaktadır. Böylece çevre vergileri mali amacının yanı sıra ekolojik amaçlarda güden vergiler olmaktadır. Günümüzde de motorlu taşıt kullanımının yaygınlaşması, hava ve gürültü kirliliğinden başlayarak çok ciddi çevre sorunlarına yol açmaktadır. Bunun sonucunda da bazı ülkelerde motorlu taşıtlar vergisinin hesaplanmasında ölçüt olarak aracın çevreye verdiği zararın, tespitinde örneğin karbondioksit emisyon oranının kabul edildiğini görülmemektedir. Doğru Cevap B'dir.

    5.

    Motorlu taşıtlar vergisinin ödenmesiyle ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

    Doğru Cevap: "D" Her yıl ocak ayında tahakkuk eden vergi iki taksitte ocak ve temmuz aylarında ödenmektedir.
    Soru Açıklaması

    Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun “Verginin Tarh Tebliğ ve Ödenmesi” başlıklı 9. maddesine göre “vergi, taşıtların kayıt ve tescilinin yapıldığı yerin vergi dairesi tarafından her yıl ocak ayının başında yıllık olarak tahakkuk ettirilmiş sayılır. Ancak yıl içinde Kanunun 10. ve 11. maddeleri gereğince vergi miktarlarında bir değişiklik olması halinde, bu değişikliğe göre ödenecek vergi; değişiklik takvim yılının ilk altı ayı içinde yapılmış ise takip eden son altı aylık dönemin başında, son altı ayında yapılmış ise takip eden takvim yılı başında tahakkuk ettirilmiş sayılır.” hükmü yer almaktadır. Yıllık olarak her yıl ocak ayında tahakkuk eden vergi iki eşit taksitte ocak ve temmuz aylarında ödenmektedir.

     Doru cevap D'dir.

    6.

    Banka ve sigorta muameleleri vergisinin oranı kaçtır?

    Doğru Cevap: "C" %15
    Soru Açıklaması

    6802 sayılı Kanun’un 33. maddesinde banka ve sigorta muameleleri vergisinin oranı %15 olarak belirlenmiştir.

    7.

    I. Kolektif, adi komandit ve Borçlar Kanunu (BK) kapsamında organize edilmiş adi şirketler haricindeki kurumlar vergisi mükellefine haiz şirketler bu kapsama girer.

    II. TTK kapsamındaki bu şirketler, anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş (hisseli) komandit şirketlerdir.

    III. Sermaye Piyasası Kurulunun düzenleme ve denetimine tabi fonlar ile bu fonlara benzer yabancı fonlar da bu şirket grubuna girer.

    IV. Fonların mal varlıkları kurucusunun mal varlığından ayrıdır. Yatırım ortaklıkları ise anonim şirket şeklinde kurulduklarından  kurumlar vergisi mükellefidirler.

    Yukarıdaki maddelerden yola çıkarak hangi kurumlar vergisi mükellefine ulaşılır?