Aşağıdaki hangi ekonomi politikası işletmelere sorunsuz kredi tedariki ile sanayi ve ticaretin hareketlenmesini hedefleyen tüm aktivite ve müdahaleleri içine almaktadır?
Tüm işletme faaliyetleri hükümet tarafından zaman zaman yeniden şekillendirilen ekonomik politikalardan büyük ölçüde etkilenir. İşletmelere sorunsuz kredi tedariki ile sanayi ve ticaretin hareketlenmesini hedefleyen tüm aktivite ve müdahaleleri içine almaktadır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi stratejilere ilişkin geleneksel görüşlerdendir?
Geleneksel Görüş:
Doğru cevap C'dir.
Ülkedeki ekonomik koşullar, politik gelişmeler, teknolojideki değişimler gibi faktörler işletmeyi ve faaliyetlerini etkileyen hangi çevre grubuna verilebilecek örnekler arasındadır?
Dış çevre, işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevredir ve işletme yönetiminin bu faktörleri kontrol etme konusunda yapabilecekleri kısıtlıdır. Örneğin ülkedeki ekonomik koşullar, politik gelişmeler, teknolojideki değişimler, vb. yöneticilerin yakından gözlemleyebileceği, önlem alabileceği unsurlardır; ancak bunlar üzerinde tam bir kontrol kurmak pek mümkün değildir. Doğru cevap B'dir.
"Bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasına denilmektedir" Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?
Bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasına offshoring denilmektedir.
İşletmenin bir bölümünü ya da bütününü etkileme potansiyeline sahip tüm faktörlere ne ad verilir?
İşletmenin bir bölümünü ya da bütününü etkileme potansiyeline sahip tüm faktörlere işletme çevresi adı verilir.
İşletmenin mevcut bilgi ve becerilerini kullanarak örgütsel amaçlarını devamlı olarak optimize etmek suretiyle çevresel belirsizlikler ile başa çıkabilme becerisini ifade eden kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Stratejik esneklik, işletmenin bilgi ve becerilerini kullanarak örgütsel amaçlarını sürekli olarak optimize etmek suretiyle çevresel belirsizliklerle başa çıkabilme becerisini ifade eder.
Aşağıdakilerden hangisi PESTLE analizi unsurları arasında yer almaz?
Aşağıdakilerden hangisi uluslararası işletmecilik faaliyetlerinde KOBİ’leri güçlü kılan temel özelliklerden biri değildir?
KOBİ’lerin sahip olduğu esnek maliyet yapısı ve karar alma süreçleri, değişime uyum hızı ve kapasiteleri, bürokrasiyi aşma konusunda kişisel iletişim becerilerini kullanabilme yetileri ile ürünleri müşteri talepleri doğrultusunda kişiselleştirme kabiliyetleri yabancı pazarlara giriş açısından onları güçlü kılan yönleridir. Piyasa bilgilerini analiz etme becerisi KOBİ’lere özgü, ilk akla gelen özelliklerden biri değildir.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazara giriş yöntemleri arasında yer almaz?
Yabancı pazara giriş yöntemleri; yönetim sözleşmesi, franchising, lisans antlaşması, ihracat, doğrudan yabancı yatırım, ortak girişm ve anahtar teslim projeler olarak ifade edilir.
Tüm pazarlarda küreselleşme eğilimi gözlense de, en fazla küreselleşme evrensel gereksinimleri karşılayan emtia, teknolojik ve finansal ürünler gibi endüstriyel ürün pazarlarında yaşanmaktadır. Tüketim ürünleri pazarında, coğrafi, kültürel, dağıtım kanalları, değerler, iş sistemleri ve yasal düzenlemeler gibi unsurlar nedeniyle tüketicilerin zevk ve tercihlerindeki farklılıklar çok daha ciddi düzeydedir.
Aşağıdakilerden hangisi yöneticileri uluslararası pazara girmeye yönelten proaktif etkenlerdendir?
Kâr avantajı, özellikli ürün üretimi, teknolojik üstünlük, olumlu bilgi asimetrisi, vergi avantajları ve ölçek ekonomisi yöneticileri uluslararası pazara girmeye yönelten proaktif etkenlerdir. Diğer seçeneklerde belirtilen etkenler, reaktif etkenler kapsamına girmektedir. Doğru cevap E'dir.
Birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye çokuluslu işletme (ÇUİ) denir. ÇUİ’ler, işletmecilik faaliyetlerini kendilerine en fazla üstünlük sağlayacak ülkelerde yürütmeye çalışırlar. 1990’dan 2015’e kadar dünyadaki faal ÇUİ’lerin sayısı yaklaşık iki kat artarak 80000’in üzerine çıkmıştır. Bu sayı, düşük vergi üstünlüğünden yararlanmak için merkezlerini İrlanda, Lüksemburg ve Hollanda gibi ülkelerde gösteren ÇUİ’leri kapsamadığı için temkinli bir tahmine dayanmaktadır. Dünyadaki verimlik artışının %40’ı, özel sektör ArGe harcamalarının %75’i ve ticaretin %80’den fazlası ÇUİ’ler tarafından gerçekleştirilmektedir.
İşletmelerle ilgili en önemli yasa ve düzenlemeler; ticaret, vergi, tüketici, istihdam, rekabet, sağlık ve güvenlik, ürün ve hizmetler, tekel oluşumu ve patent ihlalleridir. Hazine yardımları ise politik konular kapsamında örnek verilebilecek konulardan biridir. Doğru cevap E'dir.
Uluslararası pazarlara giriş yöntemlerinden hangisinin üstünlüklerinin arasında işletmenin kaynaklarını uzmanı olduğu alana yöneltebilmesi yer almaktadır?
Uluslararası pazarlara giriş yöntemlerinden anahtar teslim projelerin üstünlükleri; işletmenin kaynaklarını uzmanı olduğu alana yöneltebilmesi ve uzun dönemli faaliyet riskinden kaçınmadır.
Dünya ticaret hacminin yüzde kaçı gelişmekte olan ülkeler tarafından gerçekleşmektedir?
Gelişmekte olan ülkelerin gelişme hızları oldukça yüksektir. Dünya ticaret hacminin yarısı gelişmekte olan ülkeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Yaşanan ekonomik gelişme paralelinde gelişmekte olan ülke vatandaşlarının harcanabilir gelir potansiyelleri de genişlemektedir. Doğru cevap C'dir.
Yöneticilerin uluslararası faaliyetlere ayıracakları yeterli zaman bulamamaları, KOBİ’lerin uluslararasılaşması önündeki engellerden hangisini açıklamaktadır?
Uluslararası faaliyetler için gereken işgücünün nitelik olarak bulunmaması veya eğitim düzeyinde eksiklikler
Yöneticilerin uluslararası faaliyetlere ayıracakları yeterli zaman bulamamaları
Potansiyel yabancı ortaklarla iletişim kurulamaması
Yabancı ülke pazarlarına uygun ürün geliştirilememesi yetkinliği açıklayan örneklerdir.
Genellikle işletmenin mevcut finansal, teknik ve ticari kaynaklarının kullanımını gerektiren ürün-pazar stratejileri aşağıdaki şıklardan hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Ürün-pazar stratejileri; pazara nüfuz etme, pazar geliştirme, ürün geliştirme ve çeşitlendirme stratejileri olarak dörde ayrılır. Pazara nüfuz etme, pazar geliştirme ve ürün geliştirme stratejileri genellikle işletmenin mevcut finansal, teknik ve ticari kaynaklarının kullanımını gerektirirken, çeşitlendirme stratejisi yeni beceriler, yeni teknikler ve hatta bazen yeni tesisler gerektirir. Şıklarda yer alan maliyet liderliği, farklılaşma ve odaklanma stratejileri ise, ürün-pazar değil rekabet stratejileridir.
Otomobil distribütörleri hangi franchising uygulamasına örnektir?
Birçok franchising uygulaması bulunmaktadır. En çok kullanılan franchising uygulamaları arasında; Üretici – tedarikçi arasında kurulan sistemler (Örn. otomobil distribütörleri), Üretici – depocu arasında kurulan sistemler (Örn. gazlı içecek sektörü) ve Hizmet işletmesi – perakendeci arasında kurulan sistemler (Örn. konaklama ve fast-food zincirleri) sayılabilir. Doğru cevap D'dir.
Yukarıdaki ifadelerden hangileri doğrudur?
Coğrafi temele göre bölümlere ayırmanın değil fonksiyonlara göre bölümlere ayırmanın en büyük üstünlüğü yalın ve açık bir yapı olmasıdır. İşletmeler birbirlerinden çok farklı ve çok çeşitli ürünlere sahip olduklarında genellikle ürünlere göre bölümlere ayırma sistemini tercih ederler. Coğrafi temele göre bölümlere ayırmaya odaklanan işletmeler, bölgesel ihtiyaç ve beklentilere hızla cevap verebilirler. Doğru Cevap B’dir.
I. Dikey bütünleşme UAİ’de yüksek, UÜİ’de çok yönlüdür.II. Yerel üretim UAİ’de düşük, UÜİ’de ortadır.III. Şubeler arası transfer UAİ’de yüksek, UÜİ’de düşüktür.Yukarıdakilerden hangisinde Uluslararası İşletme (UAİ) ve Uluslarüstü İşletme (UÜİ) arasındaki farklar doğru olarak verilmiştir?
Dikey bütünleşme UAİ’de yüksek, UÜİ’de çok yönlüdür. Yerel üretim UAİ’de düşük, UÜİ’de ortadır. Şubeler arası transfer ise UAİ’de düşük, UUİ’de yüksektir.