Kullanıcı öğrenme, örgütsel öğrenmenin sahip olduğu iki türden birisidir. Kullanıcı öğrenme modeli, işletmenin mevcut bilgi ve becerileri ile ilişkili ya da benzer alanlardaki deneyimlerinden öğrenmesidir. İyileştirme, geliştirme, üretim, etkinlik, seçim, uygulama ve icra gibi kavramlar kullanıcı öğrenme modeli ile ilişkili kavramlardır.
Yukarıda verilen şekildeki örgütsel yapılanma sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Coğrafi temele göre bölümlere ayırma sisteminde uluslararası işletme faaliyetlerini ülkeler ya da ülke grupları etrafında örgütleyebilir. Bu temele göre oluşturulan bölümler veya departmanlar belirli bir coğrafi bölgeye ait tüm fonksiyonlar ve tüm ürünlerden sorumludurlar. Doğru yanıt B seçeneğidir.
Aşağıdaki hangi faktörlerin eklenmesi ile PEST analizi PESTLE analizi halini almıştır?
Genel çevre denildiğinde genellikle dört unsurun (Politik, Ekonomik, Sosyo-kültürelve Teknolojik faktörler) işletme üzerindeki etkileri dile getirilmektedir.
Yeni haliyle bu faktörleri aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:
• (P) Politik faktörler• (E) Ekonomik faktörler• (S) Sosyo-kültürel faktörler• (T) Teknolojik faktörler• (L) Yasal (Legal) faktörler• (E) Ekolojik (Çevresel) faktörler
Doğru cevap C'dir.
İşletmenin ürünlerini yerel bir toptancıya sattıktan sonra yerel toptancının yabancı ülkeye satış yapması uluslararası işletmecilik faaliyetlerinden hangisini açıklamaktadır?
Dolaylı ihracat, işletmenin ürünlerini yerel bir müşteriye satması ve o müşterinin ürünü orijinal haliyle veya geliştirerek başka bir ülkeye ihraç etmesi anlamına gelmektedir. İşletme ürünlerini yerel bir toptancıya sattıktan sonra yerel toptancının yabancı ülkeye satış yapması da dolaylı ihracattır. İşletme yabancı bir işletmenin yerel şubesine satış yapar, bu şube işletmenin ürününü yabancı ülkeye gönderir. Bu durumda da dolaylı ihracat gerçekleştirilmiş olmaktadır.
Uluslararası işletmecilik faaliyetleri üzerinde baskı oluşturan iki temel etken aşağıdakilerden hangileridir?
Uluslararası işletmecilik faaliyetleri küreselleşme ve yerelleşmenin baskısı altında yürütülmektedir. Küreselleşme standardizasyon eğilimin güçlendirmekte, yerelleşme ise uluslararası işletmelerin esnek davranıp yerel taleplere cevap verebilme potansiyeline vurgu yapmaktadır.
İş çevresi ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
İş çevresi mikro çevre olarak da adlandırılırken genel çevre makro çevre olarakadlandırılır. Doğru cevap E'dir.
Yolcu uçağı üreten bir işletmenin üretmekte olduğu uçaklar üzerinde değişiklikler yapmak suretiyle bu ürünü kargo taşımacılığı yapan bir işletmeye kargo taşıma uçağı olarak satması, aşağıdaki stratejilerden hangisi için bir örnek oluşturur?
Pazar Geliştirme StratejisiPazar geliştirme stratejisinde ise işletme mevcut ürün ve hizmetlerin karakteristiklerinde bazı değişiklikler yaparlar. Böylece üzerinde değişiklik yapılan ürün ve hizmetler ile yeni pazarlara girilebilmesi olanaklı hale gelir. Örneğin yolcu uçağı üreten bir işletmenin üretmekte olduğu uçaklar üzerinde değişiklikler yapmak suretiyle bu ürünü kargo taşımacılığı yapan bir işletmeye kargo taşıma uçağı olarak satması, pazar geliştirme stratejisine örnek olarak verilebilir.
Temelinde inovasyon ve yüksek katma değer yaratılması ön plana çıkan strateji aşağıdakilerden hangisidir?
Farklılaşma stratejisi, maliyet liderliği stratejisinden tamamen farklı bir stratejidir. Farklılaşma stratejisinin temelinde maliyetlerin kontrol altına alınması değil, inovasyon ve yüksek katma değer yaratılması ön plana çıkmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi iki farklı bölümlere ayırma sisteminin birarada kullanılması sonucu olarak ortaya çıkan örgütlenme modelidir?
Matriks yapı iki farklı bölümlere ayırma sisteminin birarada kullanılması sonucu olarak ortaya çıkan bir yapıdır.
Finansal kazanç elde etmek için hisse senetleri ve borç senetleri gibi uluslararası değerli kağıtlara sahip olmak anlamına gelen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Uluslararası portföy yatırımı finansal kazanç elde etmek için hisse senetleri ve borç senetleri gibi uluslararası değerli kağıtlara sahip olmak anlamına gelmektedir.
Yolcu uçağı üreten bir işletmenin üretmekte olduğu uçaklar üzerinde değişiklikler yapmak suretiyle bu ürünü kargo taşımacılığı yapan bir işletmeye kargo taşıma uçağı olarak satması aşağıdaki uluslararası işletmelerin strateji tercihlerinden hangisine örnek olarak verilebilir?
Pazar Geliştirme Stratejisi
Pazar geliştirme stratejisinde ise işletme mevcut ürün ve hizmetlerin karakteristiklerinde bazı değişiklikler yaparlar. Böylece üzerinde değişiklik yapılan ürün ve hizmetler ile yeni pazarlara girilebilmesi olanaklı hale gelir. Örneğin yolcu uçağı üreten bir işletmenin üretmekte olduğu uçaklar üzerinde değişiklikler yapmak suretiyle bu ürünü kargo taşımacılığı yapan bir işletmeye kargo taşıma uçağı olarak satması, pazar geliştirme stratejisine örnek olarak verilebilir.
Aşağıdakilerden hangisi KOBİ'lerin uluslararasılaşması önündeki engeller arasındadır?
KOBİ'lerin uluslararasılaşmasındaki engeller arasında; yetkinlik, finansman, erişim ve iş çevresi yer almaktadır.
Lisans anlaşması kapsamında lisansiyenin lisansöre ödediği ücrete ne ad verilmektedir?
YABANCI PAZARA GİRİŞ YÖNTEMLERİ
Lisans Anlaşmaları
Yabancı pazara girişte tercih edilebilecek bir başka yol lisans anlaşmalarıdır. Lisans anlaşması lisansör olarak adlandırılan bir işletmenin entelektüel varlıklarının kullanım hakkını belli bir ücret karşılığında lisansiye olarak adlandırılan işletmeye vermesine dayalı anlaşmadır. Anlaşma kapsamında lisansiyenin lisansöre ödediği ücret royalte olarak adlandırılmaktadır.
İhracat ile ilgili verilen ifadelerden hangisi doğrudur?
I-Uluslararsı pazara giriş yöntemlerinden biridir.
II-Uluslararası işletmecilik faaliyetlerinde en az kullanılan yöntemdir.
III-Yönetim faaliyeti gerektirmeyen yabancı ülkeye giriş yollarından biridir.
IV-Ev sahibi ülkede dağıtıcıyla anlaşma ile uluslararası pazara düşük sermaye ile girmeyi sağlayan bir yöntemdir.
İhracat uluslararası işletmecilik faaliyetlerinde en sık kullanılan yöntemdir. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi işletme tedarikçi ilişkisi hakkında söylenemez?
Tedarikçilerle kurulacak güvenli ve sistematik ilişkiler, Tam Zamanında Üretim (JIT) gibi stok maliyetini en aza indirebilecek stok yönetim sistemlerinin kullanılmasına izin vererek üretici işletmelerin operasyonel kârlılığının artmasına yardımcı olacaktır. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi son zamanlarda işletmelerle ilgili yasa ve düzenlemelere daha fazla konu olmaktadır?
İşletmelerle ilgili en önemli yasa ve düzenlemeler aşağıdaki alanlardadır:• Ticaret• Vergi• Tüketiciler • İstihdam• Rekabet • Sağlık ve güvenlik• Ürün ve hizmetler• Tekel oluşumu• Patent ihlalleri
Tüketicilerin korunması, çalışanların refahı, çevresel konular ve atıkların imhası, elektronik ticaret gibi konular son zamanlarda yasal düzenlemelere daha fazla konu olmaktadır. Doğru cevap A'dır.
İşletmenin ürünlerinin yerini alabilecek veya onların yerine kullanılabilecek, benzer olmayan mal ve hizmetlere ne ad verilmektedir?
İkame ürünler bir işletmenin ürünlerinin yerini alabilecek veya onların yerine kullanılabilecek,benzer olmayan mal ve hizmetlerdir (örneğin gözlük üreten işletmeler için ikameürünler lens, hizmet ise göz ameliyatları olabilir). Doğru cevap C'dir.
Bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomsine doğru yönelmiştir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi tanıma ait doğru cevaptır?
Küreselleşme, bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomistine doğru yönelmiştir. Küreleşmenin iki alt boyutu pazarların ve üretimin küreselleşmesidir.
Aşağıdakilerden hangisi rekabet stratejilerinden biridir?
Porter (1980), “Competitive Advantage (Rekabet Üstünlüğü)” isimli kitabında işletmelerin kullanabileceği üç temel rekabet stratejisinden bahsetmektedir. Bu rekabet stratejilerinin her birinin amacı işletmeye rekabet üstünlüğünün kazandırılmasıdır. Bu üç temel stratejiyi maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma stratejisi ve odaklanma stratejisi olarak sıralamak mümkündür. Doğru cevap B'dir.
Matriks örgüt yapısı işletmenin, sahip olduğu beceri ve deneyime odaklanmasına olanak sağlar. Bu yapı, örgütsel kaynakların paylaşımına ve bu sayede de söz konusu kaynakların daha etkin bir şekilde kullanımına olanak sağlamaktadır. İşletmenin faaliyet gösterdiği çevre koşulları uzmanlık, inovasyon ve bölgesel gereksinimlerin karşılanması gibi faktörleri ön plana çıkarttığında, matriks yapının etkili bir örgütlenme modeli olduğu söylenebilir. Diğer taraan bu yapının bazı zayııkları da mevcuttur. Matriks yapının en önemli zayıığı yetki karmaşası yaratma olasılığıdır. Matriks yapı içerisinde gözlemlenebilen ikili yetki gerek çalışanlar için gerekse de yöneticiler açısından sorun teşkil edebilir. Bir astın birden fazla üste bağlı olması bu soruna neden olabilmektedir. Bunun dışında matriks yapı iyi yönetilmediği zaman iletişim sorunlarına neden olabilir. Son olarak matriks yapı görece maliyetli bir örgütlenme modelidir.