Piyasa araştırması, gümrükleme işlemleri, uluslararası nakliye, dağıtım, pazarlama ve finansman gibi tüm işlevleri kendi bünyesinde yürüten ihracat faaliyetlerine aracılık eden kuruluş ve kolaylaştırıcı aşağıdaki seçeneklerin hangisinde doğru olarak verilmiştir?
Dış Ticaret Şirketleri: Dış ticaret şirketleri farklı ürün gruplarının kendi hesabına alım satımını gerçekleştiren şirketlerdir. İhracat yönetim şirketlerinden farkı hem ihracat hem de ithalat faaliyetlerini bir arada yürütmelerinden kaynaklanır. Dış ticaret şirketi piyasa araştırması, gümrükleme işlemleri, uluslararası nakliye, dağıtım, pazarlama ve finansman gibi tüm işlevleri kendi bünyesinde yürütmektedir. Dış ticaret işletmelerinin genelde tüm dünyaya yayılmış bir temsilci ve şube ağı vardır. Bu kaynaklardan elde ettikleri ekonomik istihbarat sahip oldukları en önemli rekabet üstünlüğü kaynağıdır.
Küreselleşme ve çokuluslaşma karşılaştırıldığında aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur?
Aşağıdakilerden hangisi stratejiye ilişkin güncel görüşü ifade eder?
Stratejiye ilişkin geleneksel ve güncel görüşler yer almaktadır. Güncel görüşler şunlardır;
Doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi ürün-pazar stratejilerinden biri değildir?
Ürün-pazar Stratejileri:
Doğru cevap D'dir.
Aşağıdakilerden hangisi uluslararası pazara giriş kararını etkileyen reaktif etkenlerden biridir?
Reaktif etkenler, işletmeyi yabancı pazara girme konusunda zorlayan etkenlerdir. İlk dört seçenekte verilen etkenler, işletmenin kendisinden kaynaklanan proaktif etkenlerdir. Doymuş iç pazar ise rekabetin aşırı yoğunlaşması, fazla üretim kapasitesi, durağan veya düşme eğiliminde olan satış hacmi, hedef pazara veya limanlara yakınlık ile birlikte reaktif etkenler arasında yer alır.
İşletmeyle doğrudan temas halinde olan ve işletmenin rutin faaliyetlerini anında etkileyebilen çevre aşağıdakilerden hangisidir?
Genel çevre, makro çevre ve dış çevre aynı anlamda kullanılmakta ve işletmenin performansını dolaylı yoldan etkileyen faktörler, koşullar, güçler ve olayları ifade etmektedir. İşletmeyle doğrudan temas halinde olan ve işletmenin rutin faaliyetlerini anında etkileyebilen çevre iş çevresi olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazar alternatiflerinin değerlendirilmesi için kullanılan etkenlerden biri değildir?
Yabancı pazar alternatiflerinin değerlendirilmesinde piyasa potansiyeli, rekabet yoğunluğu, yasal ve siyasal çevre ile sosyo-kültürel etkenler analiz edilmektedir. Satış hacmi bu etkenlerden biri değildir.
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazar alternatiflerinin değerlendirilmesinde analiz edilen etkenlerden biri değildir?
Yabancı pazar alternatiflerinin değerlendirilmesinde piyasa potansiyeli, rekabet yoğunluğu, yasal ve siyasal çevre ile sosyo-kültürel etkenler analiz edilmektedir. Doğru cevap E'dir.
Aşağıdakilerden hangisi anahtar teslim projeler aracılığıyla yabancı pazara girişte dikkate alınan kritik bir başarı faktörüdür?
Yerel tedarikçilerin kapasitesi, anahtar teslim projelerde dikkate alınan kritik başarı faktörlerinden biridir.
Proaktif etkenler işletmenin kendisinden kaynaklanan; kâr avantajı, özellikli ürün üretimi, teknolojik gelişmişlik, rakiplere göre daha önceden edinilmiş bilgi, vergi avantajları ve ölçek ekonomisinden yararlanma gibi etkenlerdir. Reaktif etkenler ise işletmeyi, dolayısıyla yöneticiyi yabancı pazara girme konusunda zorlayan etkenlerdir. C şıkkında yer alan yoğun rekabet proaktif değil, reaktif bir etkendir.
Hangisi dış çevre unsurlarından biridir?
Dış çevre, işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevredir ve işletme yönetiminin bu faktörleri kontrol etme konusunda yapabilecekleri kısıtlıdır. Örneğin ülkedeki ekonomik koşullar, politik gelişmeler, teknolojideki değişimler, vb. yöneticilerin yakından gözlemleyebileceği, önlem alabileceği unsurlardır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi stratejilere ilişkin güncel görüşlerden biri değildir?
Kaynaklarla uyumlu strateji güncel değil, geleneksel görüşe ilişkin bir stratejidir.
Birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye ne denir?
Birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye çokuluslu işletme (C¸Uİ) denir.
“Günümüzde tasarımı ABD’de, bileşenleri Tayvan’da, montajı C¸in’de yapılan bir dizüstü bilgisayarı kullanabiliyoruz. Motorlu araçlarımızda kullandığımız akaryakıt, Angola’dan çıkarılan petrolün bir Yunan işletmesinin sahip olduğu tankerle Türkiye’ye ulaşması ve ülkemizde kimyasal işlemlere uğraması sonucunda elde edilebiliyor.” Bu durumu açıklayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Günümüzde sınır ötesi ticaret ve yatırım engelleri kalkmakta, algılanan uzaklık, ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler sayesinde azalmakta, maddi kültür dünyanın her yerinde aynıymış gibi görünmeye başlamakta ve ulusal ekonomiler, ekonomik unsurların birbirlerine karşılıklı olarak bağımlı olduğu bütünleşik bir küresel ekonomik sistem altında birleşmektedir. Bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıkların arttığı bir dünya ekonomisine doğru yönelim yaşanmaktadır. Bunları en kapsamlı şekilde açıklayan kavram küreselleşmedir.
Hangisi işletmenin iş çevresinde yer alan bir unsurdur?
İşletmenin içinde faaliyet gösterdiği genel çevre politik, ekonomik, sosyo kültürel, teknolojik, yasal ve ekolojik faktörlerden oluşurken iş çevresi ise rakipler, alıcılar, ikame ve tamamlayıcı ürün üreticileri ve tedarikçilerinden oluşmaktadır.
İşletmelerin faaliyet gösterdiği ortamlardaki yasal ve düzenleyici değişkenleri ifade eden faktör aşağıdaki işletme genel çevresini oluşturan faktörlerden hangisidir?
Politik Faktörler
Genel çevre analizinde yöneticilerin dikkate alması gereken konulardan birisi politik faktörlerin yönü ve istikrarıdır. Politik faktörler, işletmelerin faaliyet gösterdiği ortamlardaki yasal ve düzenleyici değişkenleri ifade eder. Siyasi kuruluşlar ve özel çıkar grupları yerel, ulusal veya uluslararası olayları yönlendirilebilirler.
Bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomisine doğru yönelime ne ad verilir?
Küreselleşme, bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomisine doğru yönelimdir. Kürselleşmenin iki alt boyutu pazarların ve üretimin küreselleşmesidir.