• Uluslararası İşletmecilik Deneme Ara Sınavları – Deneme 22

Uluslararası İşletmecilik
Ara Sınav - Deneme 22
1.

İşletmenin finansal getiri elde etmek için yabancı ülkelerdeki hisse senetleri ve/veya borç senetleri gibi değerli kâğıtların satın almasıdır. Aşağıdakilerden hangisi tanımın doğru cevabıdır?

Doğru Cevap: "D" Uluslararası portföy yatırımı 
Soru Açıklaması

Uluslararası yatırım, uluslararası portföy yatırımı ve doğrudan yabancı yatırım olmak üzere ikiye ayrılmaktadır.

 Uluslararası portföy yatırımı (UPY), finansal kazanç elde etmek için hisse senetleri ve borç senetleri gibi uluslararası değerli kâğıtlara sahip olmak demektir. UPY’de, bu varlıklar üzerinde aktif yönetim ya da kontrol söz konusu değildir. Yabancı yatırımcı, bu varlıkların sahipliğinden göreceli olarak kısa dönemli kazanç elde eder. 

2.

Aşağıdakilerden hangisi PESTLE analizinin unsurlarından biri değildir?

Doğru Cevap: "B" Tedariksel faktörler
Soru Açıklaması

Genel çevre denildiğinde 6 unsurun işletme üzerindeki etkileri (İngilizce karşılıklarının ilk harflerinden kısaltılan PESTLE analizi) akla gelmektedir ve bunlar: Politik faktörler, Ekonomik faktörler, Sosyo-kültürel faktörler, Teknolojik faktörler, (Legal) yasal faktörler ve Ekolojik faktörlerdir. Tedariksel/ Tedarikçi faktörleri iş çevresi unsurlarındandır.

3.

Ortaklardan belli bir kısmının ileriye, diğerlerinin ise geriye doğru dikey bütünleşmeye giderek kurdukları ortak girişim türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Çok katmanlı
Soru Açıklaması

Ortaklardan belli bir kısmının ileriye, diğerlerinin ise geriye doğru dikey bütünleşmeye giderek kurdukları ortak girişim türü çok katmanlıdır. 

4.

“İki taraf arasında gerçekleştirilen, karşılığı royalte olarak ödenen, özel bir lisans anlaşmasıdır. Lisansı veren taraf, anlaşma kapsamında, diğer tarafa ticari marka kullanım hakkı, üretim sistemi ve oldukça güçlü bir ürün itibarını transfer etmenin yanında reklam, eğitim, müşteri hizmetleri yönetim sistemleri ve kalite yönetimi konusunda da sürekli olarak destek olmaktadır.” Burada söz edilen yabancı pazara giriş yöntemi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Franchising
Soru Açıklaması

Soruda tanımlanan yabancı pazara giriş yöntemi, bir tür özel lisans anlaşması olan franchising’dir.

5.

Aşağıdaki bölgelerden hangisi, Dünya çapında en fazla internet kullanımı oranına sahip bölgedir?

Doğru Cevap: "C" Kuzey Amerika
Soru Açıklaması

Kuzey Amerika, Dünya çapında en fazla internet kullanımı oranına sahip bölgedir.

6.

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası işletmelerin SWOT analizini kullanım amaçlarından değildir?

Doğru Cevap: "E" Rakip işletmeyi analiz etmek
Soru Açıklaması

Rakip işletme analizi işletmelerin dış çevre analizi adı altında yaptıkları bir uygulama olmakla birlikte işletmeler SWOT analizi ile kendilerine yönelik durumları analiz etmektedir. Doğru cevap E'dir.

7.

Küreselleşme, bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomisine doğru yönelimdir. Kürselleşmenin iki alt boyutu nedir?

Doğru Cevap: "A" pazarların ve üretimin küreselleşmesi
Soru Açıklaması

Küreselleşme, bileşenlerinin birbirleriyle daha fazla bütünleştiği ve karşılıklı bağımlılıklarının arttığı bir dünya ekonomisine doğru yönelimdir. Kürselleşmenin iki alt boyutu pazarların ve üretimin küreselleşmesidir.

8.
Uluslararası işletmecilik işlemlerindeki ürünleri satın alma ve satma amaçlı siparişleri bir komisyon karşılığında işleyen aracıya ne ad verilmektedir?
Doğru Cevap: "D" Acente
Soru Açıklaması

Acente, uluslararası işletmecilik işlemlerindeki ürünleri satın alma ve satma amaçlı siparişleri bir komisyon karşılığında işleyen aracıdır. Doğru yanıt D'dir.

9.
Bir işletme, gümrük tarifeleri yüksek ve diğer ticari kısıtlamalara sahip bir ülke yerine daha esnek kuralları olan ve düşük gümrük vergisi uygulayan ülkeye ihracat yapmayı tercih edebilir. Söz konusu işletme, uluslararası pazara girişte bu kararı alırken aşağıdaki hangi unsuru analiz etmiştir?
Doğru Cevap: "D" Yasal ve Siyasal Çevre
Soru Açıklaması

Belli bir pazara girmeyi düşünen işletme pazarın ticaret politikası ile genel anlamda yasal ve siyasal ortamı hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Örneğin işletme gümrük tarifeleri yüksek ve diğer ticari kısıtlamalara sahip bir ülke yerine daha esnek kuralları olan ve düşük gümrük vergisi uygulayan ülkeye ihracat yapmayı tercih edebilir. Diğer taraftan ticaret engelleri ve politikaları işletmeyi doğrudan yabancı yatırım yoluyla yabancı piyasaya girmeye de yöneltebilir. Doğru cevap D'dir. 

10.
Aşağıdakilerden hangisi küresel doğan işletme açısından yanlıştır?
Doğru Cevap: "C" Sadece gelişen ülkelerde ortaya çıkar.
Soru Açıklaması

Özel bir uluslararası KOBİ çeşidi, küresel doğan işletmedir. Küresel doğan işletme, kuruluşunun hemen basında uluslararası işletmeciliğe girişen ve hızlı bir biçimde yabancı pazarlara açılan genç bir işletmedir. Küresel doğan işletme, uluslararası işletmecilikte görece yeni bir olgudur. Hem gelişen hem de gelişmekte olan ülkelerde rastlayabileceğimiz küresel doğan işletmeler, özellikle gelişmiş ülkelerin ulusal ticaretinin önemli bir kısmını gerçekleştirmektedir. Küresel doğan işletmelerin, uluslararası satış gücü yüksek ürün yeniliklerine imza attıkları gözlemlenmektedir. İnternet üzerinden sesli ve görüntülü iletişim sağlayan yazılımlar ile akıllı telefonlarda internet üzerinden müzik dinleme olanağını sağlayan uygulamalar güncel örneklerden ikisidir.

11.

Aşağıdakilerden hangisi/hangileri önemli ekonomik politikalar arasında değerlendirilebilir?

1. Sanayi

2. Maliye

3. Para

4. Yabancı yatırım

5. İthalat/İhracat

Doğru Cevap: "E" Hepsi
Soru Açıklaması

Önemli ekonomik politikalardan bazıları şunlardır.• Sanayi politikası• Maliye politikası• Para politikası • Yabancı yatırım politikası • İthalat-İhracat politikasıDoğru cevap E seçeneğidir.

12.

Hangisi ülkedeki ya da pazardaki sosyo-kültürel durumu yansıtan ölçütlerden biridir?

Doğru Cevap: "D" Demografik özellikler
Soru Açıklaması

Ülkedeki ya da pazardaki sosyo-kültürel durumu yansıtan ölçütlerden bazıları şunlardır:• Yaşam tarzı trendleri• Demografik özellikler• Tüketici fikirleri ve görüşleri• Medyadaki görüşler ve fikirler• Tüketici satın alma kalıpları• Marka şirket teknoloji imajı• Sosyal faktörleri etkileyen yasal değişmeler• Önemli sosyal olaylar ve etkileri• Satın alma erişimi ve eğilimleri• Etnik dini faktörler• Reklam ve tanıtım• Etik konular• Moda ve rol modelleri. Doğru cevap D'dir.

13.

İşletmenin sermaye, emek, teknoloji, toprak, tesis ve donanım gibi üretken varlıkları satın alarak yurtdışında fiilen bulunmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Doğrudan yabancı yatırım
Soru Açıklaması

İşletmenin sermaye, emek, teknoloji, toprak, tesis ve donanım gibi üretken varlıkları satın alarak yurtdışında fiilen bulunmasına doğrudan yabancı yatırım adı verilir.

14.

Aşağıdakilerden hangileri Uluslararası İşletmelerin Stratejik Amaçları arasında yer alır?

I. Etkinlik

II. Esneklik

III. Öğrenme

Doğru Cevap: "E" I.II.II
Soru Açıklaması

Uluslararası işletmeler, mevcut faaliyetleri için küresel ölçekte etkinlik elde etmek durumundadırlar. Ayrıca, farklı ülkelere özgü riskleri ve fırsatları yönetebilecek uluslararası ölçekte bir esnekliğe ihtiyaç duyarlar. Uluslararası deneyimlerinden dersler çıkartırlar ve bu derslerden edindikleri bilgileri yine uluslararası ölçekte uygularlar. Seçeneklerde yer alan bütün kavramlar doğru olduğundan doğru cevap E’dir.

15.

Aşağıdaki yabancı bir pazara giriş yöntemlerinden hangisi giriş kolaylığı, faaliyetlerin kontrolü ve kar potansiyeli açısından en avantajlı yöntemdir?

Doğru Cevap: "A" Doğrudan yabancı yatırım
Soru Açıklaması

Yabancı bir pazara girerken giriş kolaylığı, faaliyetlerin kontrolü ve kar potansiyeli yüksek olan, dolayısıyla en avantajlı giriş yöntemi ‘doğrudan yabancı yatırım’dır. İhracatta faaliyetlerin kontrolü düşük, kar potansiyeli orta seviyede; lisans anlaşması ve franchisingde giriş kolaylığı orta, faaliyetlerin kontrolü ve kar potansiyeli düşük seviyede; yönetim sözleşmesinde ise kar potansiyeli düşük seviyededir (sözleşme ile sınırlıdır).

16.

İşletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeye ne denir?

Doğru Cevap: "A" Ana ülke
Soru Açıklaması

İşletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeye ana ülke denir.

17.
Bir işletmenin İnternet üzerinden satışa başlaması sayesinde farklı ülkelerden sipariş almaya başlaması Prahalad önerdiği hangi stratejiyi uygulamış olduğunun örneğidir?
Doğru Cevap: "A" Stratejik alanda yaşanan değişimlere ilişkin farkındalık
Soru Açıklaması

Verilen örnekte işletme endüstrilerin özelleştirilmesi ve bu endüstrilerinyeniden düzenlenmesi, gelişen büyük ülkelerdeki (örn. Çin, Hindistan, Brezilya)ve orta ve doğu Avrupa’da bulunan geçiş ekonomilerindeki yeni pazar fırsatları,hızla değişen teknolojik çevre koşulları ile birlikte tamamen yeni stratejik fırsatlar yararlanmıştır. Bu bakış açısından bakıldığında işletmeler için stratejik alanın hızla büyüdüğü söylenebilir. Bu genişleme işletmeler için modern küresel ekonomi içerisinde tamamen yeni fırsatlar yaratmaktadır. Bu örnekte küreselleşmenin etkilerine ilişkin farkındalığına örnektir.

18.

Aşağıdakilerden hangisi ürün-pazar stratejilerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Maliyet Liderliği Stratejisi
Soru Açıklaması

Ürün-pazar stratejileri denildiğinde akla ilk olarak Igor Ansoff tarafından 1957 yılında geliştirilen strateji matrisi gelmektedir. Matris içerisinde yer alan stratejiler aslında temel olarak farklı büyüme alternatifleri sunmaktadır. Matrise göre işletmeler, pazara nüfuz etme, pazar geliştirme, ürün geliştirme ya da çeşitlendirme çabaları ile rekabetçi üstünlük elde edebilirler. Doğru cevap E'dir.

19.

Birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Çokuluslu işletme
Soru Açıklaması

Küresel doğan işletme, kurulur kurulmaz uluslararası işletmeciliğe başlayan ve hızlı bir şekilde yabancı pazarlara açılan genç işletmedir. Birden çok ülkede işletmecilik faaliyetlerine sahiplik yoluyla katılan işletmeye çokuluslu işletme denir.

20.

Yabancı pazara giriş yönteminin seçim kararında aşağıdakilerden hangisi belirleyici değildir?

Doğru Cevap: "E" Verimlilik arayışı
Soru Açıklaması

Faaliyet gösterilmesi düşünülen yabancı pazara ilişkin karar verildikten sonra, söz konusu pazara hangi yöntemle giriş yapılacağı belirlenmelidir. Kaynaklara dayalı üstünlükler, bölgesel üstünlükler, uluslararasılaşmanın getirileri, iş hacmi giriş yöntemine ilişkin kararlarda belirleyici olmaktadır. Doğru cevap E'dir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories