• Uluslararası İşletmecilik Deneme Ara Sınavları – Deneme 5

Uluslararası İşletmecilik
Ara Sınav - Deneme 5
1.

İşletmenin mevcut bilgi ve becerileri ile ilişkili ya da benzer alanlardaki deneyimlerinden öğrenmesine ne ad verilmektedir?

Doğru Cevap: "E" Kullanıcı öğrenme
Soru Açıklaması

Keşfedici öğrenme, işletmenin mevcut tecrübelerinden farklı olarak yeni ürün ve süreç geliştirme deneyimleri elde etmesidir. Dolayısıyla, arayış, risk alma, deneysellik, esneklik, keşif ve inovasyon bu öğrenme modelinin temel kavramlarıdır. Bu yaklaşımın zıttı olarak kullanıcı öğrenme modeli ise işletmenin mevcut bilgi ve becerileri ile ilişkili ya da benzer alanlardaki deneyimlerinden öğrenmesidir.

2.

Bir ihracatçı için sözleşme altında çalışan ve sıklıkla, depolama, satış, özendirme ve satış sonrası hizmetler gibi pazarlama vb. işlevleri yerine getiren aracıya ne ad verilir?

Doğru Cevap: "E" Yabancı dağıtımcı
Soru Açıklaması

Acente, uluslararası işletmecilik işlemlerindeki ürünleri satın alma ve satma amaçlı siparişleri bir komisyon karşılığında işleyen aracıdır. İhracat yönetim şirketi, genellikle deneyimsiz bir müşteri işletme için çalışan, ticaret şirketinden daha küçük ve daha fazla uzmanlaşmış aracıdır. Lojistik hizmet sağlayıcısı, uluslararası işletme için ürünlerin fiziksel dağıtımını ve depolanmasını düzenleyen ve ürünlerin ilk hareket noktası ile tüketim noktası arasındaki bilgisini koordine eden kolaylaştırıcıdır. İmalatçı temsilcisi, belli bir ülke ya da bölgede ihracatçıyı temsil etmek ve ihracatçının ürünlerinin tamamını satmak üzere ihracatçıyla anlaşan ve acenteye göre daha fazla güce sahip olan aracıdır. Soruda verilen aracı ise yabancı dağıtımcıdır.

3.

Bir işletme çevresini sınıflandırırken kullanılan aşağıdaki kavramlardan hangisi farklıdır?

Doğru Cevap: "A" Dış çevre
Soru Açıklaması

Sektör çevresi, görev çevresi ve mikro çevre iş çevresini ifade etmek üzere kullanılan diğer kavramlardır. Bir bakıma bu kavramlara iç çevre (işletme faaliyetleri üzerinde doğrudan etkisi olan faktörlerden oluşan çevre) de denilebilir. Dış çevre ise işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen faktörlerden oluşan çevredir ve bir bakıma buna genel çevre de denilebilir.

4.

I- Farklılaşma Stratejisi

II- Pazara Nufüz Etme Stratejisi

III- Maliyet Liderliği Stratejisi

IV- Odaklanma Stratejisi

V- Çeşitlendirme Stratejisi

VI- Ürün Geliştirme Stratejisi

Yukarıda verilen maddelerden hangileri rekabet stratejileri arasındadır?

Doğru Cevap: "D" I-III-IV
Soru Açıklaması

Porter, “Competitive Advantage (Rekabet Üstünlüğü)” isimli kitabında işletmelerin kullanabileceği üç temel rekabet stratejisinden bahsetmektedir. Bu rekabet stratejilerinin her birinin amacı işletmeye rekabet üstünlüğünün kazandırılmasıdır. Bu üç temelstratejiyi maliyet liderliği stratejisi, farklılaşma stratejisi ve odaklanma stratejisi olarak sıralamak mümkündür.

Doğru yanıt D seçeneğidir.

5.

Bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" Offshoring
Soru Açıklaması

OFFSHORING VE KÜRESEL DEĞER ZİNCİRLERİ

1800’lü yıllarda yaşanan buharlı makinelerin icadı ve Endüstri Devrimi’yle beraber işletmeler, demiryolu ve deniz yolu aracılığıyla yabancı ülkelerdeki müşterilere ekonomik açıdan daha elverişli koşullarda ürün teslim etmeye başlamışlardır. Buna karşılık imalat, genellikle olabildiğince çok faaliyetin tek bir çatı altında gerçekleştirilmeye çalışıldığı çok büyük fabrikalar aracılığıyla hayata geçmiştir. Özellikle, 1990’lardan başlayarak yaşanan daha önce söz ettiğimiz büyük dönüşüm ile hem tüketim üretimden tamamen ayrılabilmiş, hem de üretim parçalanmaya başlamıştır. Çin, Hindistan ve diğer Güneydoğu Asya ülkelerinde emek ücretlerinin gelişmiş ülkelere göre düşük olması bu hızlanmaya katkı sağlamıştır. Bir işletme sürecinin ya da bütün bir imalat tesisinin yabancı bir ülkeye taşınmasına offshoring denilmektedir.

6.

Bir ürün için tasarımından son kullanıma kadar gereken tüm faaliyetlerin ve bu faaliyetlerin coğrafi alanda ve uluslararası sınırlar arasında dağıtılmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Küresel değer zinciri
Soru Açıklaması

Küresel değer zinciri (KDZ), bir ürün için tasarımından son kullanıma kadar gereken tüm faaliyetlerin ve bu faaliyetlerin coğrafi alanda ve uluslararası sınırlar arasında dağıtılmasını kapsamaktadır.

7.

Yabancı pazara giriş yöntemlerinden hangisi ara form olarak nitelendirilmektedir?

Doğru Cevap: "C" Stratejik işbirlikleri
Soru Açıklaması

Yabancı pazara giriş yöntemlerinden stratejik işbirlikleri ara form olarak nitelendirilmektedir.

8.

Aşağıdakilerden hangisi ortak girişimde yerel ortak ya da ortakların elde ettiği faydalar arasında yer alır?

Doğru Cevap: "C" Uluslararası dağıtım ağı
Soru Açıklaması

YABANCI PAZARA GİRİŞ YÖNTEMLERİ

Ortak Girişim: Tanımı ve Türleri

9.

Örgütün hedeflerine ulaşmak üzere çabalarken kaynaklarını nasıl kullandığı ile ilgili kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Etkinlik
Soru Açıklaması

Etkinlik, genel olarak örgütün hedeerine ulaşırken kaynaklarını nasıl kullandığı ile ilgili bir kavramdır. Örgütsel faaliyetler yerine getirilirken kaynaklar boşa sarf ediliyor ya da atıl kalıyorsa, bu durumda örgütün yönetsel anlamda etkinliğinin düşük olduğu söylenebilir. Doğru cevap A'dır.

10.
Kolaylaştırıcılar, işletmelerin uluslararasılaşmasına ve yabancı ülkelerdeki faaliyetlerine yardımcı olan ve işlemlerin verimli, kolay ve zamanında gerçekleşmesini sağlayan bağımsız birey ya da işletmelerdir. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi Kolaylaştırıcılardan birisi değildir?
Doğru Cevap: "A" Fabrikalar
Soru Açıklaması

Kolaylaştırıcılar, işletmelerin uluslararasılaşmasına ve yabancı ülkelerdeki faaliyetlerine yardımcı olan ve işlemlerin verimli, kolay ve zamanında gerçekleşmesini sağlayan bağımsız birey ya da işletmelerdir. Kolaylaştırıcıların arasında lojistik hizmet sağlayıcıları, nakliye komisyoncuları, gümrük komisyoncuları, tedarik zinciri yönetimi uzmanları, bankalar, uluslararası ticaret avukatları ve danışmanlar gibi aktörler yer almaktadır.

11.
Türkiye’de çalışan sayısı 250’nin ve cirosu 40 Milyon TL’nin altında olan işletmeler hangi tür işletme sayılmaktadır. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi doğrudur?
Doğru Cevap: "C" KOBİ
Soru Açıklaması

Uluslararası işletmecilik, yalnızca büyük ve kaynağı çok olan işletmelerle ilgili değildir. Pek çok küçük ve orta boy işletme (KOBİ) de uluslararası işletme olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye’de çalışan sayısı 250’nin ve cirosu 40 Milyon TL’nin altında olan işletmeler KOBİ olarak kabul edilmektedir. Avrupa Birliği’nde bu sayılar, çalışan sayısı için 250 ve ciro için 50 Milyon Euro şeklindedir. ABD ve Kanada’da ise KOBİ olarak kabul edilmek için çalışan sayısının 500’den az olması şartı dikkate alınmaktadır.

12.

Hükümetin, ülkedeki girişimlerin yöneltilmesi ve kontrolü ile endüstriyel kalkınmanın kalıbını şekillendiren tüm ilke, politika, kural, düzenleme ve prosedürleri kapsayan ekonomik politika hangisidir?

Doğru Cevap: "A" Sanayi politikası
Soru Açıklaması

Ekonomik Politikalar, tüm işletme faaliyetleri hükümet tarafından zaman zaman yeniden şekillendirilen ekonomik politikalardan büyük ölçüde etklenir. Sanayi politikası: Hükümetin, ülkedeki girişimlerin yöneltilmesi ve kontrolü ile endüstriyel kalkınmanın kalıbını şekillendiren tüm ilke, politika, kural, düzenleme ve prosedürleri kapsamaktadır. Doğru cevap A'dır.

13.

İşletme ve işletme faaliyetleri üzerinde doğrudan etkisi olan faktörlerden oluşan çevre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" İç çevre
Soru Açıklaması

İŞLETME ÇEVRESİNİN SINIFLANDIRILMASI

İşletme çevresinin nasıl sınıflandırılacağına dair farklı yaklaşımlar vardır. Birinci yaklaşıma göre işletme çevresi

a) iç çevre ve

b) dış çevre olarak ikiye ayrılmaktadır.

İç çevre, işletme ve işletme faaliyetleri üzerinde doğrudan etkisi olan faktörlerden oluşan çevredir.

14.

Aşağıdakilerden hangisi  insan, diğer canlılar ve bunların ihtiyaç duyduğu toprak, hava, su arasındaki ilişkiler olarak tanımlanmaktadır?

Doğru Cevap: "B" Ekoloji
Soru Açıklaması

Ekoloji (Çevrebilim), insan, diğer canlılar ve bunların ihtiyaç duyduğu toprak, hava, su arasındaki ilişkiler olarak tanımlanmaktadır.

15.

Aşağıdaki ürün gruplarının hangisinde küreselleşme daha fazla yaşanmıştır?

Doğru Cevap: "C" Akıllı telefon
Soru Açıklaması

Ürün gruplarından akıllı telefonlarda küreselleşme daha fazla yaşanmıştır. 

16.

Bir Amerikan yazılım şirketinin, geliştirdiği bir yazılımı zaman ve maliyet açısından kâr etmek için Hindistan’daki bir mühendislik firmasına test ettirmesi aşağıdakilerden hangisine örnektir?

Doğru Cevap: "B" Üretimin küreselleşmesi
Soru Açıklaması

Yapılan bu işlem, üretim faktörlerinin (emek, enerji, toprak, sermaye vb.) maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan faydalanmak için dünya çapında ürün tedariki gerçekleştirmektir ve bu da ‘üretimin küreselleşmesi’ demektir.

17.

İşletmenin bir bölümünü ya da bütününü etkileme potansiyeline sahip tüm faktörleri ifade eden kavram hangisidir?

Doğru Cevap: "D" İşletme çevresi
Soru Açıklaması

İşletmenin duyarlı olduğu ve hayatta kalabilmek, başarılı olabilmek üzere yönetmesi ve karşılık vermesi gereken alan çevre olarak ifade edilir. O halde işletme çevresi, işletmenin bir bölümünü ya da bütününü etkileme potansiyeline sahip tüm faktörler olarak tanımlanabilir.

18.
Aşağıdakilerden hangisi iş çevresinin faktörlerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Devlet
Soru Açıklaması

İş çevresinin önemli faktörleri arasında tüketiciler, müşteriler, tedarikçiler, rakipler, ikame ürünleri üreten işletmeler, tamamlayıcı ürün üreten işletmeler ve işgücü piyasaları sayılabilir. Doğru cevap C'dir. 

19.

İşletme performansının geliştirilebilmesi için mevcut müşterilere yapılan satış miktarının artırılması ya da mevcut ürünler/hizmetler için yeni müşterilerin bulunması hangi strateji türünü ifade etmektedir?

Doğru Cevap: "C" Pazara Nüfuz Etme Stratejisi
Soru Açıklaması

Pazara Nüfuz Etme Stratejisi: Bu stratejiye göre işletme mevcut ürün-pazar stratejisini terk etmeksizin satışlarını artırmaya çabalar. İşletme performansının geliştirilebilmesi için mevcut müşterilere yapılan satış miktarının artırılması ya da mevcut ürünler/hizmetler için yeni müşterilerin bulunması pazara nüfuz etme stratejisi kapsamında düşünülebilir. Doğru cevap C'dir.

20.

Aşağıdakilerden hangisi genel çevre ve iş çevresi analizinde kullanılan bilgi kaynaklarından biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Tedarikçiler
Soru Açıklaması

Genel çevre ve iş çevresi analizinde işletme içi, endüstri veya sektördeki, rekabete ilişkin ve resmi bilgi kaynaklarından faydalanılır. Tedarikçiler, iş çevresini etkileyen bir faktör olup bilgi kaynağı olarak kabul edilmezler.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories