Uluslararası ticaret ve yatırıma en büyük engel, ülkelerin kendi yerel endüstrilerini korumak için sınır ötesi ticaret için belirledikleri yüksek oranlı gümrük vergilerinden kaynaklanmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan ve kısa adı (GATT) olan anlaşma aşağıdaki seçeneklerden hangisidir?
Uluslararası ticaret ve yatırıma en büyük engel, ülkelerin kendi yerel endüstrilerini korumak için sınır ötesi ticaret için belirledikleri yüksek oranlı gümrük vergilerinden kaynaklanmıştır. II. Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan Gümrük Vergileri ve Ticaret Anlaşması (GATT)
Belli bir ülke ya da bölgede ihracatçıyı temsil etmek ve ihracatçının ürünlerinin tamamını satmak üzere ihracatçıyla anlaşan ve acenteye göre daha fazla güce sahip olan aracıya ne ad verilir?
İmalatçı temsilcisi, belli bir ülke ya da bölgede ihracatçıyı temsil etmek ve ihracatçınınürünlerinin tamamını satmak üzere ihracatçıyla anlaşan bir aracıdır. İmalatçı temsilcileri,çalıştıkları endüstriye bağlı olarak satış temsilcileri ya da hizmet temsilcileri gibi farklıisimlerle de anılırlar. Doğru cevap C'dir.
Örgütün (işletmenin) bir bölümünü ya da bütününü etkileme potansiyeline sahip faktörler bütününe ne ad verilir?
İşletmecilik açısından çevre çok geniş bir kavram olup, işletmenin içindeki ve dışındaki tüm unsurları içine almaktadır. Ancak burada ele alındığı şekliyle çevre, işletmenin duyarlı olduğu ve hayatta kalabilmek, başarılı olabilmek üzere yönetmesi ve karşılık vermesi gereken alanı ifade etmektedir. O halde işletme çevresi, işletmenin bir bölümünü ya da bütününü etkileme potansiyeline sahip tüm faktörler olarak tanımlanabilir. Doğru cevap A'dır.
Bir işletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeyi tanımlayan kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Bir işletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeye ana ülke denir.
İşletmenin araştırma-geliştirme, tedarik, üretim ve pazarlama gibi işletmecilik faaliyetlerinin gerçekleştiği yabancı ülkeye ne ad verilir?
ULUSLARARASI İŞLETME, TİCARET VE YATIRIM
Yönetimle ilgili derslerinizden hatırlayacağınız gibi, bir işletmenin yöneticilerini alt, orta ve üst düzey yöneticiler olmak üzere üç gruba ayırmak mümkündür. Alt düzey yöneticiler, işletmenin ürünlerinin (mal ve/veya hizmetlerinin) üretimine dâhil olan ve yönetici olmayan çalışanları yönetirler. Orta düzey yöneticiler, alt düzey yöneticileri yönetirler. Üst düzey yöneticiler ise işletmenin tamamını kapsayan kararları alan ve işletmenin tamamını etkileyen plan ve hedefleri belirleyen yöneticilerdir. İşletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeye ana ülke denir. İşletmenin araştırma-geliştirme (Ar-Ge), tedarik, üretim ve pazarlama gibi işletmecilik faaliyetlerinin gerçekleştiği yabancı ülkeye ev sahibi ülke denir.
Yöneticileri uluslararası pazara girmeye yönelten etkenler aşağıdakilerden hangisinde tam ve doğru olarak ifade edilmiştir?
Yöneticileri uluslararası pazara girmeye yönelten etkenler, proaktif ve reaktif etkenler olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Proaktif etkenler işletmenin kendisinden kaynaklanan; kâr avantajı, özellikli ürün üretimi, teknolojik gelişmişlik, rakiplere göre daha önceden edinilmiş bilgi, vergi avantajları ve ölçek ekonomisinden yararlanma gibi etkenlerdir. Reaktif etkenler ise işletmeyi, dolayısıyla yöneticiyi yabancı pazara girme konusunda zorlayan etkenlerdir. Doğru cevap C'dir.
İşletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen faktörlerden oluşan çevre aşağıdakilerden hangisidir?
Dış çevre, işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevredir ve işletme yönetiminin bu faktörleri kontrol etme konusunda yapabileceklerikısıtlıdır.
Matriks örgüt yapısının en önemli zayıflığı aşağıdakilerden hangisidir?
Matriks yapının en önemli zayıflığı yetki karmaşası yaratma olasılığıdır. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi günümüz strateji tartışmalarında gözönünde bulundurulması gereken dört temel dönüşüm arasında sayılamaz?
Prahalad (1999) günümüz strateji tartışmalarında gözönünde bulundurulması gereken dört temel dönüşümü şu şekilde sıralamıştır: (1) Stratejik alanda yaşanan değişimlere ilişkin farkındalık, (2) Küreselleşmenin etkilerine ilişkin farkındalık, (3) İşletmelerin zamanında harekete geçebilmesinin önemine ilişkin farkındalık, (4) İnovasyonun artan önemine ilişkin farkındalık. Doğru cevap C'dir.
Küreselleşme baskısının yoğun olarak hissedildiği fakat yerelleşme konusunda baskının oldukça düşük olduğu ortamlara ne denir?
Küreselleşme baskısının yoğun olarak hissedildiği fakat yerelleşme konusunda baskının oldukça düşük olduğu ortamlar küresel çevre olarak adlandırılmaktadır. Küresel çevre ortamında faaliyet gösteren işletmeler dünyayı tek bir pazar olarak görmekte, standartlaştırılmış mal ve hizmetleri bu pazara sunmaya çabalamaktadır. Doğru cevap A'dır.
Verilen ifadelerden hangisi veya hangilere yabancı pazara giriş yöntem kararında belirleyicidir?
I-Kaynaklara dayalı üstünlüklerII-İş hacmi
III-Uluslararasılaşmanın getirileri
IV- bölgesel üstünlükler
Yabancı pazara giriş yönteminin seçim kararında; kaynaklara dayalı üstünlükler, bölgesel üstünlükler, uluslararasılaşmanın getirileri, iş hacmi ile diğer bazı etkenlergiriş yöntemine ilişkin kararlarda belirleyici olmaktadır.Doğru cevap C'dir.
İhracat yönetim şirketleri müşterinin ihracat birimi şeklinde faaliyet gösteren aracı kuruluşlardır. Kolaylaştırıcılar işletmeye giriş yapmayı planladığı pazara ilişkin bilgi sağlayan özel ve/veya kamu kurumlarıdır.
Farklı kaynaklarda farklı yapılanma türleri olmakla birlikte temel bazı örgütsel yapılar genel olarak tüm literatürde yer almaktadır. Bunlar arasında ürün temeline göre bölümlere ayırma, coğrafi temele göre bölümlere ayırma, fonksiyonlara göre bölümlere ayırma ve matriks yapı sayılabilir. Stratejilere göre bölümlere ayırma bunlar arasında yer almaz.
İnovasyon ve yüksek katma değer yaratılmasının ön plana çıktığı rekabet stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?
Farklılaşma stratejisinin temelinde, inovasyon ve yüksek katma değer yaratılması ön plana çıkmaktadır.
Yabancı pazara erken dönemde giren işletme, daha sonra pazara giriş yapan işletmelerin kaçınabilecekleri bazı maliyet kalemlerine katlanmak durumdadır. Bu maliyetlere ne ad verilir?
Uluslararası bir pazara ilk giriş yapan işletme olmak belli üstünlükleri sağlamanın yanında işletme açısından riskli bir eylem olarak da nitelendirilebilir. Pazara erken dönemde giren işletme, daha sonra pazara giriş yapan işletmelerin kaçınabilecekleri, öncülük maliyeti olarak adlandırılan bazı maliyet kalemlerine katlanmak durumdadır. Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmelerin iç çevre unsurlarından biri değildir?
Tarihsel açıdan baktığımızda, çokuluslu işletmeciliğin atası olduğu kabul edilen Doğu Hindistan Şirketi (The East India Company, 1600-1874) hangi ülke kökenlidir?
Tarihsel açıdan baktığımızda, örneğin İngiltere kökenli Doğu Hindistan Şirketi’nin (The East India Company, 1600-1874), çokuluslu işletmeciliğin atası olduğu kabul edilmektedir. Doğru cevap D'dir.
Tüketim ürünleri pazarındaki aşağıdaki unsurlardan hangisi nedeniyle tüketicilerin zevk ve tercihlerindeki farklılıklar en az düzeydedir?
Tüketim ürünleri pazarında, coğrafi, kültürel, dağıtım kanalları, değerler, is sistemleri ve yasal düzenlemeler gibi unsurlar nedeniyle tüketicilerin zevk ve tercihlerindeki farklılıklar çok daha ciddi düzeydedir. Hızlı tüketim ürünleri uluslararası dünyada küresel pazar ile ortaya çıkan ortak ürünler oluşturur.
___________ işletmeye hammadde, yarı mamul, enerji gibi her türlü girdiyi temin eden kişi, işletme ya da kuruluşlardır.
Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Tedarikçiler, işletmeye hammadde, yarı mamul, enerji gibi her türlü girdiyi temin edenkişi, işletme ya da kuruluşlardır.
Aşağıdakilerde hangisi üretim faktörlerinin maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan yararlanmak için dünyanın her yerinden ürün temin etmek anlamına gelmektedir?
Üretimin küreselleşmesi, üretim faktörlerinin (emek, enerji, toprak, sermaye vb.) maliyet ve kalitede ülkeler arası farklılıklardan faydalanmak için dünya çapında ürün tedariki gerçekleştirmek demektir. Böylece işletmeler, toplam maliyetlerini düşürmeyi ve/veya ürünlerinin kalite ya da işlevselliğini yükseltmeyi ve böylece daha etkili rekabet etmeyi umut etmektedir. Doğru cevap C'dir.