• Uluslararası İşletmecilik Deneme Final Sınavları – Deneme 21

Uluslararası İşletmecilik
Deneme Final Sınavları - Deneme 21
1.

Malın mülkiyetinin ihracatçıda olduğu, mal bedelinin mal satıldıkça ödendiği ödeme biçimine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Konsinye Satış
Soru Açıklaması

Konsinye Satış: Malın mülkiyetinin ihracatçıda olduğu, mal bedelinin mal satıldıkça ödendiği bir ödeme biçimidir. Bu ödeme biçimi zorunluluklar dışında pek tercih edilmemektedir.

2.

İşletme uluslararası pazarlara yatırım yapıp ev sahibi ülkedeki varlıkları üzerinde kontrol etme gücünü elinde bulundurarak girmeyi tercih etmektedir. Bu yatırım türü aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" Doğrudan yabancı yatırım
Soru Açıklaması

Birçok işletme uluslararası pazarlara yatırım yapıp ev sahibi ülkedeki varlıkları üzerinde kontrol etme gücünü elinde bulundurarak girmeyi tercih etmektedir. Uluslararası pazarlara yatırım yapıp ev sahibi ülkedeki varlıkları üzerinde kontrol gücünü elinde bulundurmayı tercih eden işletmeler doğrudan yabancı yatırım yoluyla yabancı pazarlara giriş yapmaktadır. Doğru cevap D'dir. 

3.

Bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunması olarak bilinen sosyal girişim faaliyeti aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Sosyal amaç teşvikleri
Soru Açıklaması

Bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunmasıdır. Kurum bu kapsamda, fon sağlamakta, ürün ya da hizmet desteği vermekte veya başka çeşitli kurumsal kaynaklar sağlamaktadır.

4.

Aşağıdakilerden hangisi sosyal girişimciliğin bileşenlerinden değildir?

Doğru Cevap: "E" Tutucu olma
Soru Açıklaması

Sosyal girişimcilik; hemen tüm endüstrilerde, sosyal değer veya değişim yaratmak ve/ veya sosyal ihtiyaçları karşılamak için fırsatların peşinden gidildiği, bu fırsatları kullanmak için belli ölçüde risk alındığı, kaynakların yaratıcı biçimde kullanıldığı, sürdürülebilir, yenilikçi ve sosyal bir süreçtir. Tanımda da vurgulandığı gibi, sosyal girişimciliğin bileşenleri; a. Sosyal değer yaratma, b. Sosyal değer yaratacak fırsatları görme, c. Yenilikçi olma ve d. Kaynak yaratma- sürdürülebilir olma olarak ortaya çıkmaktadır.

5.

Bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "A" Sosyal amaç teşvikleri
Soru Açıklaması

Sosyal amaç teşvikleri: Bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunmasıdır. Kurum bu kapsamda, fon sağlamakta, ürün ya da hizmet desteği vermekte veya başka çeşitli kurumsal kaynaklar sağlamaktadır. Örneğin, Türkiye’de kız çocuklarının okula gönderilmesi için düzenlenen kampanyalara bü- yük işletmelerin verdiği destekler bu kapsamda yer almaktadır

6.

Aşağıdakiler den hangisi işletmelerin dış pazarlara açılmaktaki isteksizliklerinden biri olamaz?

Doğru Cevap: "D" İç piyasada işlerin iyi olması
Soru Açıklaması

İç pazarda işler yolunda olduğu sürece, uzak görüşlü olmayan yöneticiler, dış pazarla ilgilenmezler. İç pazarın yeterli olacağını düşünürler. Bazı işletme yöneticileri, dış pazarlardaki fırsatları görmelerine, iç pazarın yetersizliğini kavramalarına, teknoloji avantajına sahip olduklarının farkında olmalarına rağmen yine de dış pazarlara açılmakta isteksiz davranırlar. Dış pazarlara açılmaktaki isteksizlikler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir (İslamoğlu, 2014):

• Dış ülkelerin ticari sınırlamaları

• Finansal yetersizlikler

• Dış ülkelerdeki dağıtım sistem ve olanaklarının bilinmeyişi

• Dış pazarlardaki ilişkilerin zayıf oluşu

• Dış pazarlardaki fırsatların farkına varılmamış olması

• Yabancı dil bilgisi yetersizlikleri

• Dış pazarlar hakkında yeterince bilgi sahibi olmama

• Risk almaktan çekinme

7.

Bağlı ortaklıkların kendi aralarında fiyatlandırma esasına dayanan ve fon transferine yardımcı olan teknik aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "B" Transfer fiyatlaması
Soru Açıklaması

Transfer fiyatlaması, uluslararası bir işletmenin bağlı ortaklıklarıyla yaptıkları ihracat-ithalat işlemlerinde, kendi aralarında yaptıkları fiyatlandırma işlemine dayanan ve bunlar arasındaki fon transferinde yaygın olarak kullanılan bir tekniktir. Transfer fiyatlamasında, piyasadaki fiyatlar ile şirket içi fiyatlar, işlemin rekabetçi bir ortamda gerçekleşmemesi nedeniyle birbirinden farklıdır.

8.

Diğerlerinin farklılıklarına yönelik potansiyel farkındalık ve kabul olarak tanımlanan kavram aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Farklılık tutumu
Soru Açıklaması

Diğerlerinin farklılıklarına yönelik potansiyel farkındalık ve kabul olarak tanımlanan kavram farklılık tutumudur. 

9.
Sosyal yönelimli işletmecilik yöneliminin yaklaşımları aşağıdakilerden hangileridir?I. Sosyal SorumlulukII. Sosyal İşletmecilikIII. Sosyal Farkındalık                                                                                              IV. Sosyal Girişimcilik
Doğru Cevap: "E" I-II- IV
Soru Açıklaması

Sosyal yönelimli işletmecilik yöneliminin yaklaşımları; Sosyal Sorumluluk, Sosyal İşletmecilik ve Sosyal Girişimciliktir. Doğru cevap E' dir.

10.

Aşağıdakilerden hangisi Ulusal Finansal Sistem araçlarındandır?

Doğru Cevap: "E" Mevduat 
Soru Açıklaması

Mevduat ulusal piyasalarda bulunan araçlardandır.

11.

Bilançodaki bir aktifi, bu aktifin özelliklerini yansıtan bir pasifle karşılaştırma işlemine ne ad verilir?

Doğru Cevap: "D" Denkleştirme
Soru Açıklaması

Bilançodaki bir aktifi, bu aktifin özelliklerini yansıtan bir pasifle karşılaştırma işlemine denkleştirme adı verilir. Doğru cevap D'dir.

12.

Alıcıların değere ilişkin algılarının temel alındığı fiyatlama stratejisi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Pazarı temel alan fiyatlama
Soru Açıklaması

Günümüzde gittikçe artan sayıdaki işletmeler fiyatlarını belirlerken alıcıların ürüne ilişkin algılarını temel almaktadırlar. Pazara dayalı fiyatlandırma için anahtar kriter olarak maliyetler yerine alıcıların değere ilişkin algıları kullanılır. Pazarı temel alan fiyatlandırma, maliyete dayalı fiyatlandırmadaki süreci tersine çevirmektedir. İşletme hedef fiyatlarını, müşterilerin ürünün değerine ilişkin algılarına göre belirtmektedir.

13.

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri Uluslararası Para Piyasası araçlarındandır?

I. Türevler 

II. Euro Tahviller 

III. Euro Hisse Senetleri 

IV. Euro Finansman Bonoları 

Doğru Cevap: "E" I,II,III,IV
Soru Açıklaması

ARAÇLAR• Türevler• Euro Tahviller• Euro Hisse Senetleri• Euro Finansman Bonoları• Sendikasyon Kredileri

14.

Aşağıdakilerden hangisi uluslararası pazarlama faaliyetlerinin ana gruplarından biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Yabancı pazarlara yönelik maddi faaliyette bulunan işletmeler
Soru Açıklaması

Seçeneklerdeki diğer tüm şıklar uluslararası pazarlama faaliyeti ana gruplarına dahilken yabancı pazarlara yönelik maddi faaliyette bulunan işletmeler uluslararası pazarlama faaliyetlerinin ana gruplarından biri değildir.

15.

Aşağıdakilerden hangisi işletmeleri dış pazarlara yönelme konusunda destekleyen unsurlardan biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Finansal yetersizlikler
Soru Açıklaması

Finansal yetersizlikler işletmeleri dış pazarlara yönelme konusunda engelleyen unsurlardan biridir. Yurt dışı faaliyetler için gereken yatırımların yapılmasına engel olan finansal kısıtlar işletmeleri yurt dışı pazarlara açılma kararından vazgeçirmektedir.

16.

İnsan Kaynakları Yönetiminin konusu aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "A" İnsan
Soru Açıklaması

Bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal veya hizmet, finansal yönetimin konusu para ise, insan kaynakları yönetiminin konusu da insandır.

17.

i. Ekoloji 

ii. Teknoloji

iii. Lojistik

iv. Dış ilişkiler

Maddelerinden hangileri işletmelerde dönüşüm sürecini etkileyen çevresel faktörlerdendir?

Doğru Cevap: "B" i ve ii
Soru Açıklaması

İşletmelerde dönüşüm sürecini etkileyen çevresel faktörler;

ekoloji, teknoloji, yasalar, politika, ekonomi, sosyal yaşamdır.

18.

Yukarıda verilen sosyal yönelimli işletmecilik bileşenlerinin ne zaman ve neden başladığının doğru bir sırada eşleştirilmesi aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?

Doğru Cevap: "D" I-c-x, II-b-z, III-a-y
Soru Açıklaması

Sosyal yönelimli işletmecilik bileşenlerine bakıldığında sosyal işletmecilik, sosyal girişimcilik ve sosyal sorumluluk-gönüllülük bileşenleri olduğu görülmektedir. Sosyal işletmecilik ilk olarak 1976 yılınca Grameen Bank olarak ortaya çıkmış ve amacı yoksulluğu azaltmak, yaşam kalitesini yükseltmektir. Sosyal girişimciliğin başlangıcı 1980 Ashoka'dır. Sosyal girişimciliğin çıkış amacı toplumsal sorunlara çözümler getirmek, sürdürülebilir kurum ve uygulamalar oluşturmaktır. Sosyal sorumluluk ve gönüllülük bileşeni ise ilk olarak 1970 yılında sosyal hareketler neticesinde ortaya çıkmıştır. Çıkış amacı ise çevreye olan sorumluluğu yerine getirmektir. Bu bağlamda bakıldığında cevaplarda eşleştirmenin doğru yapıldığı seçenek D seçeneğidir. Bu nedenle doğru cevap D'dir.

19.

Aşağıdakilerden hangisi veya hangileri insan kaynakları yönetiminin faaliyetleri kapsamında değildir?

I-Hizmet üretimi

II-İşe alma

III-Eğitim

IV-Finansal yönetim

V-İşten çıkarma

Doğru Cevap: "C" I-IV
Soru Açıklaması

Bir işletmede üretim yönetiminin konusu mal veya hizmet, finansal yönetimin konusu para ise, insan kaynakları yönetiminin konusu da insandır. İnsan kaynakları yönetimi, organizasyon için gerekli çalışanların tümünün işe alınması, işten çıkarılması, ücret verilmesi, performanslarının belirlenmesi, eğitim verilmesi, iş analizlerinin yapılması, işlerle ilgili kayıtların tutulması gibi çok sayıda faaliyeti kapsar. İnsan kaynağını diğer üretim faktörlerinden farklılaştıran en belirgin özellik ise, insanın geliştirilebilir bir varlık olmasıdır. Doğru cevap C'dir.

20.

Döviz kurları alış ve satış fiyatı arasındaki farka ne denir?

Doğru Cevap: "B" Kur marjı
Soru Açıklaması

Döviz kurları alış ve satış kuru olmak üzere iki şekilde ilan edilir. Bu açıdan bakıldığında bu piyasada aktif bir biçimde yer alan finansal kurumlar hem alıcı hem de satıcı konumdadırlar. İki fiyat arasındaki fark kur marjı olarak adlandırılır. Doğru cevap B’dir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories