Aşağıdakilerden hangisi geosentrizmin politikalarının uluslararası işletmeler için sakıncalarından biridir?
Geosentrizm Politikalarının Uluslararası İşletmelere Sağladığı Yararlar• Yeterli uzmanlığa sahip yöneticiye ulaşılması,• İşe en uygun personelin sağlanması,• Etnosentrik politikaya göre daha az maliyetli olması
Geosentrizmin Politikalarının Uluslararası İşletmeler İçin Sakıncaları• Ev sahibi ülke hükümetleri, üçüncü ülke kökenli yöneticisi yerine yerel yöneticileri tercih ederler,• Üçüncü ülke kökenli yöneticinin, yerel yöneticilerin bağlı kuruluştaki kariyerine ve yükselmesine engel teşkil edebilmesi
Aşağıdakilerden hangisi bir işletmenin makro çevre unsurlarından birisidir?
Makro çevre, genel çevre demektir ve işletmenin performansını ‘dolaylı’ yoldan etkileyen ekolojik, politik, ekonomik, sosyo-kültürel, teknolojik ve yasal tüm faktör, koşul, güç ve olayları ifade etmekte olup işletmenin bu faktörler üzerindeki etkisi hemen hemen yok gibidir. Tedarikçiler, rakipler, işgücü piyasası, ikame ürün üreticileri, alıcılar ve tamamlayıcı ürün üreticileri ise işletmeyle doğrudan temas halinde olan, dolayısıyla işletmenin rutin faaliyetlerini anında etkileyebilen iş çevresi unsurlarıdır.
Yukarıdakilerden hangileri sosyal işletmeciliğin yedi ilkesi arasında yer almaktadır?
Sosyal işletmecilik, tanımlayıcı unsurları olarak sunulan yedi ilkeden hareket etmekle birlikte bunlardan biri sosyal işletmeciliğin finansal ve ekonomik olarak sürdürülebilir olmasıdır. Doğru cevap D'dir.
İşletmelerin sosyal yarara yönelik olarak nakdi bağış ve hibeler yoluyla yaptığı geleneksel sosyal girişim aşağıdakilerden hangisidir?
İşletmelerin sosyal yarara yönelik olarak nakdi bağış ve hibeler yoluyla yaptığı geleneksel sosyal girişim kurumsal gönüllülüktür.
"________________ bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığı arttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunmasıdır." Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
Sosyal amaç teşvikleri: Bir kurumun, sosyal bir amaca yönelik ilgi ve farkındalığıarttırmak için fon toplama, bağışta bulunma ya da gönüllü toplama işleri için girişimde bulunmasıdır.
Yabancı tahvil, Euro tahvil ayrımı ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
Yabancı tahvil piyasasında yasal düzenlemeler daha etkinken, Euro Tahvil piyasası yabancı tahvile oranla daha çok gelişmiştir. Euro tahviller, tek bir ulusal para birimi üzerinden çıkarılabildiği gibi, birden fazla para birimi üzerinden de çıkarılabilmektedir. Örneğin, ABD doları üzerinden çıkarılan bir tahvil, ABD dışında diğer ülkelerin sermaye piyasalarında satışa sunuluyorsa, söz konusu tahvil Euro tahvil olarak nitelendirilmektedir. Buna karşılık yabancı tahviller, ihraç edildikleri ülkenin para cinsinden çıkarılmak durumundadırlar. Yabancı tahviller bazı piyasalarda çeşitli isimler adı altında anılırlar. Örneğin yabancı tahvil ABD piyasasına ihraç edilmişse “Yankee Tahvilleri”, Japonya Piyasasına ihraç edilmişse “Samurai Tahvilleri olarak adlandırılırlar.
Aşağıdakilerden hangisi sosyal girişimciliğin bileşenlerinin dışında kalır?
Sosyal sorunları çözme misyonunu işletme disiplini içinde girişimci bakış açısıyla birleştiren sosyal girişimcinin bu doğrultuda,a. Bir sorunu tespit edeceği,b. Yeni bir proje üreteceği,c. Yeni bir yöntem geliştireceği,d. Yeni bir kaynak oluşturacağı vee. Kendinden sonra projenin sürdürülebilmesi için yöntem bulacağı düşünülmektedir (Denizalp, 2007).Sosyal girişimcilik; hemen tüm endüstrilerde, sosyal değer veya değişim yaratmak ve/ veya sosyal ihtiyaçları karşılamak için fırsatların peşinden gidildiği, bu fırsatları kullanmak için belli ölçüde risk alındığı, kaynakların yaratıcı biçimde kullanıldığı, sürdürülebilir, yenilikçi ve sosyal bir süreçtir (Besler, 2010: 15). Tanımda da vurgulandığı gibi, sosyalgirişimciliğin bileşenleri;a. Sosyal değer yaratma,b. Sosyal değer yaratacak fırsatları görme,c. Yenilikçi olma ved. Kaynak yaratma- sürdürülebilir olma olarak ortaya çıkmaktadır
Göreli olarak daha fazla farklı çalışan nüfusuna sahip ve farklı cinsiyet, ırk ve kültürlerden gelen kişileri içermeye çalışan örgüt yapısı farklılıkların yönetimi paradigmalarından hangisidir?
Farklılıkların yönetimi paradigmalarını iki başlık altında toplanmaktadır. Birincisi, farklılıkların yönetiminde insan kaynakları paradigması ve ikincisi çok kültürlü örgüt paradigmasıdır. İnsan kaynakları paradigması, işe seçim ve işe alımdan, eğitime, ödüllendirmeye ve emekliliğe kadar her bir aşamada insan kaynağını yönetmede, farklılıkların yönetiminin rol oynadığını belirtmektedir. Çok kültürlü örgüt paradigması ise, örgütleri, monolitik (yekpare), plüralist (çoğulcu) ve çok kültürlü (multicultural) olarak sınıflandırmaktadır. Bu ayrıma göre;
Monolitik örgüt; az sayıda kadın, azınlık ya da çoğunluktan farklılaşan diğer gruplarıişe alan bu yüzden de homojen bir çalışan nüfusuna sahip olan düşük düzeyde yapısalbütünleşme gösteren bir örgüt,Çoğulcu örgüt; göreli olarak daha fazla farklı çalışan nüfusuna sahip ve farklı cinsiyet,ırk ve kültürlerden gelen kişileri içermeye çalışan örgüt veÇok kültürlü örgüt; kültürel farklılıklara değer veren ve bu farklılıkları teşvik ederekyararlanmaya çalışan örgüt olarak tanımlanmaktadır.
Soruda verilen açıklama çoğulcu örgüt yapısı için geçerlidir. Bu nedenle cevap A'dır.
Uluslararası sermaye bütçelemesinde hangi yatırım alternatifinin daha iyi olduğunun belirlenmesinde uluslararası işletmelerin izleyeceği adımlardan ilki aşağıdakilerden hangisidir?
Çözüm: Uluslararası sermaye bütçelemesinde hangi yatırım alternatifinin daha iyi olduğunun belirlenmesinde uluslararası işletmeler sırayla şu adımları izlemektedir: yapılacak yatırımlara alternatif projeleri belirlemek, fırsat ve tehditleri tanımlamak, nakit akışlarını belirlemek, proje önerilerinin arasında seçim yapmak.
Strateji geliştirme konusunda A, B, C ve D şıklarında verilen bilgiler doğrudur. İşletmenin strateji geliştirme sürecinde güçlü ve zayıf yönler ile tehdit ve fırsatları analiz ettiği de doğrudur. Bu analize SWOT (Strengths, Weaknessess, Opportunities, Threats) adı verilir.
Çalışma kurallarını düzenleyen yasalar işvereni aşağıdakilerden hangisi ile sorumlu tutar?
Çalışma kurallarını düzenleyen yasalar işvereni, personelin sağlık ve güvenliğinden sorumlu tutar. İşveren, iş kazalarına karşı gereken önlemleri almak ve hasta çalışanların bakımını üstlenmek zorundadır. Doğru cevap C'dir.
İşletmenin araştırma-geliştirme (Ar-Ge), tedarik, üretim ve pazarlama gibi işletmecilik faaliyetlerinin gerçekleştiği yabancı ülkeye ne denir?
İşletmenin üst düzey yönetim ofislerinin ve üst düzey yönetimi doğrudan destekleyen çalışanlarının bulunduğu ülkeye ana ülke denir. İşletmenin araştırma-geliştirme (Ar-Ge), tedarik, üretim ve pazarlama gibi işletmecilik faaliyetlerinin gerçekleştiği yabancı ülkeye ev sahibi ülke denir.
Nakit girişlerinin bugünkü değerleri toplamının, nakit çıkışlarının bugünkü değerleri toplamına oranına ne ad verilir?
Fayda Maliyet Oranı (Kârlılık Endeksi) YöntemiFayda maliyet oranı, yapılacak olan yatırımın ekonomik ömrü boyunca sağlayacağı paragirişlerinin önceden belirlenmiş olan bir iskonto oranı üzerinden bugüne indirgenmiş değerleri toplamının, yatırımın gerektirdiği para çıkışlarının veri olan iskonto oranı üzerinden indirgenmiş bugünkü değerleri toplamına bölünmesi yoluyla bulunur. Fayda maliyet oranı 1’den büyük projeler kabul edilir.
Aşağıdakilerden hangisi etnosentrizm politikaların uluslararası işletmelere sağladığı yararlardan biridir?
Etnosentrizm Politikalarının Uluslararası İşletmelere Sağladığı Yararlar:• Ana merkezin amaçlarına, politikalarına ve uygulamalarına yakınlık,• Yeterli teknik ve yönetsel bilgi,• Ana merkez personeliyle etkin iletişim,• Bağlı kuruluş faaliyetleri üzerinde kolay kontrol ve koordinasyon
"Döviz piyasalarında, küçük tutarlarla büyük hacimli işlemler yapılmasını sağlayan finansal olanak" olarak ifade edilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Kaldıraç, döviz piyasalarında, küçük tutarlarla büyük hacimli işlemler yapılmasını sağlayan finansal olanaktır.
Aşağıdaki çevre faktörlerinden hangisi uluslararası pazarlama kararlarını etkilemez?
Uluslararası pazarlama kararlarını etkileyen (dinamikliği arttıran) çevresel koşullar: ekonomik çevre faktörleri, yasal ve politik çevre faktörleri, demografik çevre faktörleri, kültürel faktörler, doğal çevre faktörleri (ekolojik faktörler) ve teknolojik çevre faktörleridir. Bu çevre koşullarının ayrı ayrı analiz edilerek uluslararası pazarda bu koşullar dikkate alınarak stratejik kararlar verilmesi gerekmektedir.
Hammadde temini yapan, onları ara mal ve nihai ürünlere çeviren ve nihai ürünleri müşterilere dağıtan, üretici ve dağıtıcıların oluşturduğu ağ aşağıdakilerden hangisidir?
Soruda tanımlanan kavram tedarik zinciridir. Ürün ve hizmetin alıcıya ulaşana kadar geçtiği tüm basamaklar tedarik zincirinin bileşenlerini oluşturmaktadır.
Aşağıdakilerden hangileri uluslararası para ve kredi piyasasında borçluların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan araçlar arasında yer alır?
I. Vadeli Borç
II. Rotatif Kredi
III. Stand-by Kredi
IV. Stopaj
V. Karma İşlemler
Uluslararası para ve kredi piyasasında borçluların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla birçok araç kullanılmakta ve bu amaçla da yeni ürünler geliştirilmektedir. Bu piyasada kullanılan araçlar şu şekilde sıralanabilir:
‘’Stopaj’’ uluslararası para ve kredi piyasasında borçluların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kullanılan araçlar arasında yer almaz. Doğru cevap C’dir.
"___________ işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevredir." Boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?
Dış çevre, işletmeyi ve faaliyetlerini dolaylı yoldan etkileyen çevresel faktörlerden oluşan çevredir ve işletme yönetiminin bu faktörleri kontrol etme konusunda yapabilecekleri kısıtlıdır.
“Uluslararası bir ABD şirketinin Almanya ve Romanya’da olmak üzere iki şubesi bulunmaktadır. Bu şubelerden birinin ABD doları üzerinden, diğerinin ise aynı para birimi üzerinden alacağı vardır. Merkez işletme ya da bağlı işletmeler kur riskine karşı vadeli piyasalarda korunma amaçlı işlem yaparsa her bir birim ayrı ayrı işlem maliyetine katlanır. Oysa merkezi nakit yönetimi çerçevesinde birinin alacağı ile diğerinin borcu dikkate alınarak eksik ya da fazla pozisyonların denkleştirilmesi yoluyla korunma amaçlı işlem maliyetlerinden önemli oranda tasarruf sağlanabilir.” Bu durum aşağıdaki işletme içi tekniklerden hangisine örnek teşkil etmektedir?
Çeşitli yabancı paralar üzerinden, gelir ve giderleri bulunan uluslararası bir işletmenin, nakit giriş ve çıkışlarının tek merkezden yönetilmesi ile fon maliyetlerinin azaltılması ve döviz kuru risklerinin yönetilmesinde işletme içi birtakım teknikler kullanılmaktadır. Bu teknikler; netleştirme, denkleştirme, döviz sepetlerinin kullanılması, nakit havuzu oluşturma, tahsilatın hızlandırılması, geciktirme ve öne alma, yeniden faturalama merkezleri kurma, transfer fiyatlaması yapma ve havale stratejileri uygulamadır. Soruda verilen örnek netleştirme tekniğinin kullanımıyla ilgilidir.