Değer sistemleri hangi farklılık sınıflandırması içinde yer almaktadır?
İkincil
Az sayıda kadın, azınlık ya da çoğunluktan farklılaşan diğer grupları işe alan bu yüzden de homojen bir çalışan nüfusuna sahip olan düşük düzeyde yapısal bütünleşme gösteren bir örgüte ne ad verilir?
Farklılıkların yönetimi paradigmalarını iki başlık altında toplamaktadır. Birincisi, farklılıkların yönetiminde insan kaynakları paradigması ve ikincisi, çok kültürlü örgüt paradigmasıdır. İnsan kaynakları paradigması, işe seçim ve işe alımdan,eğitime, ödüllendirmeye ve emekliliğe kadar her bir aşamada insan kaynağını yönetmede, farklılıkların yönetiminin rol oynadığını belirtmektedir. Çok kültürlü örgüt paradigması ise, örgütleri, monolitik (yekpare), plüralist (çoğulcu) ve çok kültürlü (multicultural) olarak sınıflandırmaktadır. Bu ayrıma göre:Monolitik örgüt; az sayıda kadın, azınlık ya da çoğunluktan farklılaşan diğer grupları işe alan bu yüzden de homojen bir çalışan nüfusuna sahip olan düşük düzeyde yapısal bütünleşme gösteren bir örgüt,Çoğulcu örgüt; göreli olarak daha fazla farklı çalışan nüfusuna sahip ve farklı cinsiyet, ırk ve kültürlerden gelen kişileri içermeye çalışan örgüt veÇok kültürlü örgüt; kültürel farklılıklara değer veren ve bu farklılıkları teşvik ederek yararlanmaya çalışan örgüt olarak tanımlanmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi günümüz strateji tartışmalarında göz önünde bulundurulması gereken temel dönüşümlerden biri değildir?
Kaynaklarla uyumlu strateji geliştirilmesi stratejilere ilişkin geleneksel görüşlerdendir.
Aşağıdakilerden hangisi günümüz strateji tartışmalarında göz önünde bulundurulması gereken dönüşümler içerisinde yer almamaktadır?
Prahalad günümüz strateji tartışmalarında gözönünde bulundurulması gereken dört temel dönüşümü şu şekilde sıralamıştır:
1. Stratejik alanda yaşanan değişimlere ilişkin farkındalık
2. Küreselleşmenin etkilerine ilişkin farkındalık
3. İşletmelerin zamanında harekete geçebilmesinin önemine ilişkin farkındalık
4. İnovasyonun artan önemine ilişkin farkındalık
D seçeneğinde belirtilen Rekabetin yıkıcı etkilerinin işletmede doğuracağı sonuçlara ilişkin farkındalık söz konusu dönüşüm içerisinde bulunmamaktadır. Doğru yanıt D seçeneğidir.
Uluslararası işletmelerde insan kaynakları yönetiminde kullanılan “expatriate” kavramı ne anlama gelmektedir?
“Expatriate”lar kendi işletmelerinin yurt dışı faaliyetlerinde (ev sahibi ülke veya üçüncü ülkede) görevlendirilen uzman veya diğer çalışanlardır.
Aşağıdakilerden hangisi dış pazarlara açılmanın sağladığı avantajlardan birisi değildir?
Aşağıdakilerden hangisi yabancı pazara giriş kararında reaktif etkenlerden biridir?
Reaktif Etkenler şunlardır:
Doğru cevap C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi dış pazara açılmadaki isteksizliklerden biri olarak görülebilir?
İç pazarda işler yolunda olduğu sürece, uzak görüşlü olmayan yöneticiler, dış pazarla ilgilenmezler. İç pazarın yeterli olacağını düşünürler. Dış pazarlara açılmaktaki isteksizlikler aşağıdaki nedenlerden kaynaklanabilir;
Doğru yanıt C'dir.
I. İşletme içi bilgi kaynaklarıII. Sektöre ilişkin bilgi kaynaklarıIII. Resmi bilgi kaynaklarıIV. Rekabete ilişkin bilgi kaynaklarıYukarıdakilerden hangisi genel çevre (PESTLE) analizi için kullanılabilecek bilgi kaynaklarıdır?
Genel çevre (PESTLE) analizi için kullanılacak bilgi kaynaklarını: 1. işletme içi, 2. endüstri veya sektör, 3. rekabete ilişkin, 4. resmi bilgi kaynakları olarak sınıflandırabilir. Bu kaynaklar aynı zamanda iş çevresi analizi için de kullanılabilir.
Aşağıdakilerden hangisi yöneticileri uluslararası pazara girmeye yönelten proaktif etkenler arasında yer almaktadır?
Proaktif etkenler işletmenin kendisinden kaynaklanan; kâr avantajı, özellikli ürün üretimi, teknolojik gelişmişlik, rakiplere göre daha önceden edinilmiş bilgi, vergi avantajları ve ölçek ekonomisinden yararlanma gibi etkenlerdir.
Ayrımcılık; diğer bireylerin, kurumların ya da devletlerin bireylere işlerini yapmalarıyla ilgili yeterliklerden ziyade ırk, cinsiyet ya da cinsel yönelim gibi kişisel özelliklerinden dolayı farklı muamele etmeleri ve bu tür yaklaşımların işe girme, ödüllendirme ve ücretlendirmede olumsuz etki etmesi ile ortaya çıkan durumdur.
Aşağıdakilerden hangileri uluslararası sermaye bütçelemesinde hangi yatırım alternatifinin daha iyi olduğunun belirlenmesinde uluslararası işletmelerin sırasıyla izledikleri adımlar arasında yer alır?
I. Yapılacak yatırımlara alternatif projeleri belirlemek
II. Projeler belirlenirken bireysel davranmak
III. Fırsat ve tehditleri tanımlamak
IV. Nakit akışlarını belirlemek
V. Proje önerilerinin arasında seçim yapmak
Uluslararası sermaye bütçelemesinde hangi yatırım alternatifinin daha iyi olduğunun belirlenmesinde uluslararası işletmeler sırasıyla şu adımları izlemelidirler: Yapılacak yatırımlara alternatif projeleri belirlemek, Fırsat ve tehditleri tanımlamak, Nakit akışlarını belirlemek ve Proje önerilerinin arasında seçim yapmak.
‘’Projeler belirlenirken bireysel davranmak’’ bahsi geçen adımlar arasında yer almaz ve yanlıştır. Doğru cevap B’dir.
Seçeneklerde verilenlerden hangisi Uluslararası işletmelerde insan kaynakları sürecinde yer alan unsurlardan biri değildir?
Uluslararası işletmelerde insan kaynakları süreci;• İşe alma• Eğitim ve geliştirme• Performans değerleme• Ücret yönetimi• İşçi ve işveren ilişkileri olmak üzere beş temel faaliyetle gerçekleşmektedir.
Doğru yanıt B seçeneğidir.
Sosyal kategori farklılığı, yaş ve ırk gibi demografik özelliklere bağlı olarak ortaya çıkan farklılıktır. Sınıandırma teorisi, bireylerin kendilerini ve diğerlerini daha sonraki etkileşimlerinde tahmin etme olanağı verdiği için benzer kategorilere göre (kadınlar ya da beyazlar gibi) sınıflandırma eğiliminde olduklarını göstermektedir. Bu tür sınıflandırmalar genellikle stereotipleştirme ile sonuçlanmaktadır. Bireyler arasındaki farkları gözetmeksizin belirli bir kategorideki bireyler hakkında sahip olunan kavrayışlardır (Hofstede, 2001). Doğru cevap B'dir.
I. Toyota Motor’un merkezi Japonya’da çalışanlarII. Toyota Motor’un Türkiye’de yaptığı ortak yatırımda çalışanlarIII. Toyota Motor’un Türkiye şubesinde çalışan ve Japonya ve Türkiye kökenli olmayanlarUluslararası işletmede istihdam edilen bu çalışanlar sırasıyla nasıl adlandırılır?
Uluslararası işletmelerde insan kaynağı literatüründe yatırım yapan ülkeye ana ülke, bu ülkeden gelip yurt dışında çalışanlara ana ülke çalışanları; yatırım yapılan ülke ise ev sahibi ülke, bu ülke çalışanlarına ev sahibi ülke çalışanları adı verilir. Ana ve ev sahibi ülke dışında başka ülkeden gelenlere üçüncü ülke çalışanları denir.
Uluslararası işletmelerde ülke dışı personelin seçiminde testler kullanılmaktadır. Ancak en çok tercih edilen yöntem aşağıdakilerden hangisidir?
Ülke dışı personelin seçiminde testler kullanılmaktadır. Ancak en çok tercih edilen yöntem görüşme yöntemidir. Performans düzeyi ile üst yöneticilerin ve aynı düzeyde çalışanlarının referansı görüşmeyle birlikte değerlendirilerek seçim yapılmalıdır. Doğru cevap C'dir.
Çalışma sermayesi yönetimi kapsamında uluslararası işletmelerin bağlı şubeleriyle kendi aralarında yabancı para üzerinden yaptıkları çok sayıdaki borç ve alacak işlemlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan teknik aşağıdakilerden hangisidir?
Şirket içi netleştirme, uluslararası işletmelerin bağlı şubeleriyle kendi aralarında yabancı para üzerinden yaptıkları çok sayıdaki borç ve alacak işlemlerinin birlikte değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkan bir tekniktir.
Aşağıdakilerden hangileri Döviz piyasalarının oyuncularına sağlamış olduğu avantajlar arasında yer alır?
I. 24 saat açık olmaları
II. Pazarlık yapma olanağı sunması
III. Kolay ulaşılabilir olması
IV. Kaldıraç olanağının bulunması
V. Çeşitlendirme olanaklarının olması
Döviz piyasaları, ülkelerin para birimlerinin karşılıklı olarak değerinin belirlendiği, alınıp satıldığı piyasalardır. Döviz piyasalarının oyuncularına sağlamış olduğu avantajlar 24 saat açık olmaları, çeşitlendirme olanaklarının olması, kolay ulaşılabilirlik ve kaldıraç olanağının bulunmasıdır.
‘’Pazarlık yapma olanağı sunması.’’ döviz piyasalarının oyuncularına sağlamış olduğu avantajlar arasında yer almaz. Doğru cevap D’dir.
Aşağıdakilerden hangisi başka ülkede görev yapan yöneticilerin başarısızlıklarının altında yatan nedenlerden biri değildir?
Başka bir ülkede görev yapan yöneticilerin başarısızlıkları arkasındaki sebepleri anlamak önemlidir. Böylelikle koruyucu önlemler alınabilir. Önemleri işletmeden işletmeye değişse de bu başarısızlıkları açıklayan altı faktör vardır. Bunlar:• Kariyer engeli,• Kültür çatışması,• Kültürler arası eğitim eksikliği,• Teknik konular üzerine fazla yoğunlaşmak • Problem yaratan çalışanlardan kurtulmak için alınan uluslararası görevlerdir
Bireyler arasındaki yaş, sosyal sınıf, etnisite, cinsiyet, fiziksel ve zihinsel yeterlilikler, ırk, cinsel yönelim, dini inanış gibi kategorilere yönelik anlama, onaylama, kabul etme sürecini aşağıdakilerden hangisi ifade etmektedir?
Farklılıkların yönetimi; bireyler arasındaki yaş, sosyal sınıf, etnisite, cinsiyet, fiziksel ve zihinsel yeterlilikler, ırk, cinsel yönelim, dini inanış gibi kategorilere yönelik anlama, onaylama, kabul etme sürecini ifade etmektedir. İşgücü ve müşteri farklılıklarını kabul ederek, adil, uyumlu, kapsayıcı yaratıcı ve etkin bir örgütlenme için gösterilen gönüllü yönetsel çabalardır (MCDT, 2010). Farklılıkların yönetimi; farklı geçmiş yaşantı ve sosyo-kültürel bağlamlardan gelen çalışanların örgüt içinde biçimsel ve biçimsel olmayan örgütsel yapılarda daha fazla kapsanmasına yönelik tasarlanan, program ve politikalar aracılığıyla bir plan dâhilinde gerçekleştirilen gönüllü örgütsel etkinliklerdir.