• Üretim Yönetimi Deneme Final Sınavları – Deneme 14

Üretim Yönetimi
Deneme Final Sınavları - Deneme 14
1.
JIT ( Tam zamanında üretim ) ile ilgili bilgilerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "A" Üretimde ara stok seviyelerini arttırarak stoksuz kalma riski ortadan kaldırmak.
Soru Açıklaması
A şıkkında amaç stokları arttırmak değil azaltmak olması gerektiği için A şıkkı yanlıştır.
2.
Kalite geliştirme araçları arasında yer alan histogramın tanımı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Bir konuda derlenmiş sayısal verilerin belirli aralıklarda yer alanlarının sayılarının grafik şeklinde gösterimi
Soru Açıklaması
3.
Dört aşamadan oluşan Deming Çevrimi PÜKÖ çevrimi olarak bilinmektedir. PÜKÖ çevriminde “P” harfi aşağıdakilerden hangi aşamayı temsil etmektedir?
Doğru Cevap: "A" Planla
Soru Açıklaması
Konu başlığı altında belirtildiği üzere P harfi "planla" aşamasını temsil etmektedir.
4.
I. Hangi üründen sipariş verileceği ve miktarı II. Nereden sipariş verileceğiIII. Ne zaman sipariş verileceğiYukarıda verilen 3 tip temel karar aşağıdakilerden hangisinin seçimi ile ilgilidir?
Doğru Cevap: "D" Tedarikçi
Soru Açıklaması
Genel olarak üç tip temel karar, tedarikçi seçimi problemleri ile ilgilidir. Bunlar; hangi üründen sipariş verileceği ve miktarı, hangi tedarikçiden sipariş verileceği ve hangi dönemlerde sipariş verileceğidir.
5.
I. gözle, II. iki kutu yöntemiyle, III. elle tutulan kayıtlarla IV. bilgisayar A grubundaki stok kalemleri için stoksuz kalma riskini minimize etmek için önerilen yöntem yukardakilerden hangisi ya da hangileridir?
Doğru Cevap: "E" I - II -III - IV - V
Soru Açıklaması
Cevap: E
6.
Çağdaş kalite kontrol anlayışının kurucusu ve “kontrol grafiklerini” geliştiren istatistikçi kimdir?
Doğru Cevap: "D" Walter A. Shewhart
Soru Açıklaması
7.
Aşağıdakilerden hangisi MRP(Malzeme Gereksinim Planlaması) sisteminin etkin bir stok yönetimine sağladığı katkılardan biri değildir?
Doğru Cevap: "C" Stok kayıtlarının azalmasını sağlar.
Soru Açıklaması

Cevap "C". 

MRP, sistemi etkin bir stok yönetiminin sağlanmasına aşağıdaki noktalarda katkı sağlar:

• Stok yatırımları enküçük düzeyde tutulur.• MRP sistemi değişimlere duyarlıdır.• MRP, stok kalemleri temelinde geleceği dönük bir bakış açısı oluşturur.• Sipariş miktarları gereksinimlere göre belirlenir.• Gereksinimlerin zamanlaması ve eksiksiz karşılanması konusuna odaklıdır.

8.
Üretim yönetimi kapsamı içerisinde bisiklet üreten bir işletmenin bisiklet parçaları için talebi aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanabilir?  
Doğru Cevap: "A" Bağımlı talep
Soru Açıklaması
9.
Aşağıdaki yönetim sistemlerinden hangisi TS-EN-ISO 9000 standardını tanımlar? 
Doğru Cevap: "B" Kalite yönetim sistemi 
Soru Açıklaması
10.
Tasarlanacak ürünün ana hatlarının ortaya çıkarıldığı tasarım süreci basamağı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Kavram tasarımı
Soru Açıklaması
11.
Tedarikçilerden hammadde temini sürecinde kullanılan örnekleme tablolarının kullanım amacı aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Üretimde kullanılacak ham maddeden örnek alınarak uygunluğunun sınanması 
Soru Açıklaması
12.
Aşağıdakilerden hangisi bir ürünün parçalarının sağlanmasını, üretilmesini, ve müşteriye teslim edilmesini kapsayan sürecin tamamını belirtmektedir?
Doğru Cevap: "D" Lojistik
Soru Açıklaması
Lojistik, malzemelerin tedarikçilerden işletmeye ulaştırılmasına, işletme içi süreçlerden geçişinden ve müşteriye ulaştırılmasından sorumlu işlevdir.
13.
Aşağıdakilerden hangileri tedarik zinciri yönetimi kavramının ortaya çıkmasında etkili olan kavramlar arasında yer almamaktadır? 
Doğru Cevap: "A" İnovasyon kavramının tüm pazarlarda önemli hale gelmesi
Soru Açıklaması
Tedarik zinciri yönetimi kavramının ortaya çıkmasında etkili olan kavramlar, Kusursuz kitle üretim tekniklerinin kullanılması, Ürün farklılaşmasının sunulması, Bilimsel bir dal olarak yönetim tekniklerinin geliştirilmesi, ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japonya’nın küresel sahneye çıkmasıdır.
14.
Bir ürünün tasarlanması ve üretilmesinden elde edilen tecrübe ile üretilen ürünün pazara sunulmasından sonra elde edilen bilginin yeni bir inovasyon için girdi olarak kullanımına verilen isim aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" Yeniden inovasyon
Soru Açıklaması
15.
Üretim satış planlaması aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Bir planlama sürecidir
Soru Açıklaması
Üretim ve satış planlama, üretim hızını, iş gücü büyüklüğünü, stokları ve diğer kontrol edilebilir kaynakları düzenleyerek orta-uzun dönemde çıktı miktarını ve zamanlamasını planlama sürecidir.
16.
Malzeme gereksinim planlamasının kapalı çevrim malzeme gereksinim planlaması olmasını sağlayan faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "B" Kapasite durumunun kontrol edilmesi
Soru Açıklaması
17.
Hat dengelemesi problemlerinde günlük üretim süresinin günlük üretim miktarına oranlanması ile hesaplanan nicelik aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "C" Çevrim süresi
Soru Açıklaması
18.
Depoda bulunan çeşitli stok kalemlerinin ne sıklıkla kontrol edilmesini saptamak için ortaya çıkan stok modeli aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "A" ABC analizi
Soru Açıklaması
A, B ve C harfleriyle temsil eden üç gruba ayırır. Depoda bulunan çeşitli stok kalemlerinin hangi düzeyde kontrol edilmelerini saptamak için bunların kritikliğine veya değerlerine göre sınıflandırmak gerekebilir. Sonuçta, bulunan kategoriler gerekli kontrol derecesine göre sınıflanır. Her sınıf kendisine bağlanan paranın miktarını veya kendisinin önemini belirtir.
19.
“İşletmenin elinde bulunan malzeme, makine ve insan gücü kaynaklarının belirli miktarlardaki ürünün istenilen niteliklerde (kalitede), istenilen zamanda ve en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde bir araya getirilmesidir.” Verilen tanım aşağıdaki seçeneklerden hangisinin tanımıdır?
Doğru Cevap: "A" Üretim yönetimi
Soru Açıklaması
Üretim yönetimi: İşletmenin elinde bulunan malzeme, makine ve insan gücü kaynaklarının belirli miktarlardaki ürünün istenilen niteliklerde (kalitede), istenilen zamanda ve en düşük maliyetle üretimini sağlayacak biçimde bir araya getirilmesidir.
20.
I.Talepte yaşanabilecek ani ve mevsimsel değişimlere cevap vermekII.Tedarikçilerden kaynaklanan problemlere karşı koruma sağlamakIII.Üretimi kararlı hâle getirerek istihdamda kararlılık sağlamakIV.Sistemde oluşabilecek arızaları ve duruşları tolere etmek. Yukarıdakilerden hangisi veya hangileri işletmeleri stok tutmaya yönelten nedenlerdendir?
Doğru Cevap: "E" I,II,III,IV
Soru Açıklaması
Verilen tanımların hepsi stok kavramının ihtiyaç duyulmasına sebep olan etmenlerdir
TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories