Endüstri Devrimi hangi makinenin icadıyla başlamıştır ?
Buhar makinesinin icadıyla Endüstri Devrimi başlamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi işletmenin kurumsal performansını sektörde en iyi olarak adlandırılan işletmelerin kurumsal performansları ele alınarak, onların mevcut kurumsal performans düzeyine nasıl eriştiklerini araştırıp, elde edilen bilgileri kendi işletmemizin stratejilerinde, hedeflerinde ve davranış standartlarında kullanmamızı sağlayan bir uygulamadır?
İşletmenin kurumsal performansını sektörde en iyi olarak adlandırılan işletmelerin kurumsal performansı ile kıyaslayarak onların mevcut kurumsal performans düzeyine nasıl eriştiklerini araştırıp, elde edilen bilgileri kendi işletmemizin stratejilerinde, hedeflerinde ve davranış standartlarında kullanmamızı sağlayan bir uygulamadır. Doğru cevap A’dir.
Aşağıdaki ifadelerden hangisi ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için gerekli olan önkoşullardan değildir?
Ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için gerekli olan önkoşullar ekibin bağlılığı, liderlik, amaç belirleme, eğitim ve geliştirme ve örgüt kültürüdür.
Aşağıdakilerden hangisi Majaro'ya göre yenilik sürecinin evrelerinden biri değildir?
Majaro yenilik sürecini 4 önemli evreye ayırmıştır. Bu evreler fikir üretme, izleme, uygunluk ve uygulamadır.
Öğrenme farklı düzeylerde gerçekleşen bir eylemdir. Bu konuda çalışmaları olan yazarlar Watkins ve Marsick (1993) öğrenmenin üç farklı düzeyde gerçekleştiğini ileri sürmektedirler. Öğrenme; bireyler, gruplar ya da takımlar ve örgütlerde gerçekleşen bir süreçtir. Öğrenmenin bireysel anlamda katkıları daha çok araştırmayı destekleme ve sürekli öğrenme imkanları yaratma şeklindedir. Takımlar halinde öğrenmenin en önemli katkısı kazanımları birleştirmek ve paylaşmak denebilir. Örgüt bazında bakıldığında ise çalışanların güçlendirilmesi, kalite ile işin kalitesinin uyumlandırılması ve öğrenme için yer ve zaman yaratma gibi unsurlardan söz edilebilir. Doğru cevap E’dir.
Kıyaslamanın tarihsel sürecinde ilk aşama olarak yer alan ve "Rakip işletmelerin ürettiği çeşitli ürünlerin özellikleri, işlevselliği ve performansı itibariyle kıyaslanması süreci" olarak tanımlanan aşağıdakilerden hangisidir?
Tersine mühendislik (reverse engineering) rakip işletmelerin ürettiği çeşitli ürünlerin özellikleri, işlevselliği ve performansı itibariyle kıyaslanması sürecidir.
Günlük faaliyetlerin izlenmesini,kaynakların doğru ve optimal kullanılmasını destekleyebilen yönetim uygulamasının adı nedir ?
Altı sigma günlük faaliyetlerin izlenmesini,kaynakların doğru ve optimal kullanılmasını destekleyebilen yönetim uygulamasının adıdır.
"Yeniliğin sağlayacağı faydanın sistemden sisteme farklılık göstermesi" özelliğini ifade eden yenilik özelliği aşağıdakilerin hangisidir?
Yeniliğin sağlayacağı faydanın sistemden sisteme farklılık göstermesi özelliğine göreli avantaj denilmektedir. Doğru cevap "A" şıkkıdır.
Yenilik yönetimindeki dışsal çıktılar arasında aşağıdakilerden hangisi bulunmamaktadır?
Daha geniş bağlamda ele alınan yenilik yönteminde, stratejik faktörden kastedilen yeniliğin piyasaya sürüldüğünde işletmeye nasıl bir rekabetçi avantaj sağlayacağı yönündeki adımların bütünüdür. Bu adımlar, işletmenin kendi bünyesinde oluşan, kısa, orta ve uzun dönemi kapsayan stratejilerdir. Bu stratejiler örgütlerde dışsal çıktıların sağlanmasında önemli paya sahiptir. Dışsal çıktıların neler olduğunu söylemek gerekirse bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz. Doğru yanıt E'dir.
İşletmeler temel yeteneklerini ortaya koydukları andan itibaren, temel yeteneklerini sürdürülebilirkılmak adına etkili bir şekilde yönetmek durumunda kalmaktadır. Bu süreçte yöneticilerin üzerinde durmaları gereken bazı başarı faktörleri vardır. Aşağıdakilerden hangisi bunlardan biri değildir?
• Temel Yeteneklerin Tüm İşletme ÇapındaDuyurulması: İşletme bünyesinde görevyapan tüm çalışanların temel yeteneklerinfarkında olmaları oldukça önemlidir. Budurum çalışanların işlerine ilişkin tutumdavranışları üzerinde etkili olacaktır. Temelyeteneklerin geniş bir şekilde kabul gördüğüortamlarda, çalışanların ortak amaçlaraulaşmak için daha yoğun bir çaba gösterdikleribelirtilmektedir.• Örgüt Yapısının Temel Yeteneklerle İlişkiliOlarak Tasarlanması: Temel yeteneklerinien iyi şekilde kullanan işletmeler,örgüt yapılarını bu yetenekler etrafında tasarlayanlardır. Bu tür örgüt yapıları temelyeteneklerin gelecekteki ihtiyaçlar gözönüne alınarak geliştirilmesini olanaklıkılmaktadır. Bu tür işletmeler genellikledaha basık örgüt yapılarını tercih etmektedir.Bu şekilde temel yeteneklerin örgütiçindeki yayılımı ve paylaşımı kolaylaşmışolmaktadır.• Yatırımların Temel Yeteneklerle İlişkilendirilmesi:Temel yeteneklerden etkili birşekilde yararlanan işletmeler, tüm yatırımlarınıişletmenin temel yeteneği ile ilişkilendirebilenlerdir.Bu noktada belirtilmesigereken yatırımların temel yeteneğin hemteknoloji, hem yönetsel yetenekler hem deörgütsel öğrenme boyutuyla ilişkilendirilebilmesidir.Bu boyutlardan yalnızca birineodaklanan yatırımların verimliliğinin düşükolması beklenmektedir.• Temel Yeteneğin Sürekli Geliştirilmesi:Bu konu temel yeteneğin yönetimindeki enönemli başarı faktörüdür. Herhangi temel yetenekzaman içinde geliştirilemezse yok olmayamahkûmdur. Yöneticiler bu durumu dikkatealmalıdır. Birçok işletme var olan temelyeteneğini zenginleştirecek yollar aramakta,yeni yetenekleri öğrenmeye çalışmaktadırlar.Temel yeteneklerin varlığı işletmeye rekabetüstünlüğü sağlar fakat rekabet üstünlüğününsürdürülebilirliği için temel yeteneğin geliştirilmesişarttır.
Türkçe yazın ile birlikte uluslararası yazın incelendiğinde yenilik kavramının biçimsel anlamdaki ilk tanımının Schumpeter’in 1934 yılında yayımladığı “The Theory of Economic Development. An inquiry into Profits, Capital, Credit, Interest, and the Business Cycle” kitabında yapıldığı görülmektedir.Cevap:A
I.SosyolojiII.PsikolojiIII.AntropolojiIV.HukukV.TarihYukarıdaki bilim dallarından hangileri Yönetim bilimi ile ilişkilidir?
Yönetim biliminin gelişimi de sosyal bilimlerin gelişimine paralel olmuştur. Ayrıca yönetim biliminin hukuk, sosyoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, antropoloji gibi diğer pek çok bilim dalıyla ilişkisi vardır.
Aşağıdakilerden hangisi örgütsel öğrenmenin özelliklerinden biridir?
Örgütsel öğrenme ve öğrenen örgütler birbirinin aynısı gibi gözükse de aralarında temel farklılıklar bulunmaktadır. Geleneksel anlamda örgütsel öğrenme yönetim çalışmalarının ilk başladığı dönemlerden beri kullanılagelen bir kavramdır. Öğrenen örgüt ise güncel bir yönetim yaklaşımı olarak son 10 yıl içerisinde geliştirilmiş yeni bir anlayıştır. Örgütsel öğrenme kavramı örgüt içerisinde gerçekleşen belirli bir faaliyeti tanımlarken öğrenen örgüt kavramı bir bütün olarak belirli bir tip örgütü nitelemektedir. Örgütsel öğrenme üst yönetim tarafından özellikle planlandığı için yürüyen ya da bilinçli olarak tasarlanan bir süreç değil, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan doğal bir şekilde kendiliğinden gelişen bir eylemdir. Örgütsel öğrenme süreci dört aşamadan oluşmaktadır (Huber, 1991): bilginin kazanılması, bilginin dağıtılması, bilginin yorumlanması ve örgütsel hafıza. Doğru cevap A’dır.
Hangisi kaynak bağımlılığı kuramının üzerinde durduğu konulardandır?
Örgüt içindeki güç dengeleri
Birçok farklı kıyaslama sürecinin yapısal olarak incelenmesi sonucunda, kıyaslama sürecinde temelyapı taşı olarak nitelendirebileceğimiz uygulama aşamaları ortaya çıkartılmıştır. Buna göre aşağıdakilerden hangisi kıyaslama modelinde ortak olan temel uygulama aşamalarından biri değildir?
Kıyaslama modelinde ortak olan temel uygulama aşamaları;
• Kıyaslama sürecinin planlanması,• Veri elde edilmesi ve analizi,• Farklılıkların işletmeye uyarlanması veuygulanması,• Yeni uygulamaların gözden geçirilmesi,• Kıyaslama sürecinin işletme özelinde kurumsallaştırılması şeklinde sıralanmaktadır. Doğru yanıt C'dir.
İşletme içindeki veya işletme dışındaki en iyi uygulamaları tanımlama, anlama ve işletmeiçindeki gelişmeye açık noktalara bu uygulamaları uyarlama sürecine ne ad verilir?
Kıyaslama işletme içindeki veya işletme dışındaki en iyi uygulamaları tanımlama, anlama ve işletme içindeki gelişmeye açık noktalara bu uygulamaları uyarlama sürecidir. Doğru yanıt B'dir.
Aşağıdakilerden hangisi benchmarking kavramına ilişkin yanlış bir yargıdır?
Kıyaslama uygulamaları, işletmeleri sürekligelişme yönünde motive etmektedir. Kıyaslamasüreçleri sonunda sağlanan verimlilikartışları yöneticilerin kıyaslama süreçlerineolan ilgilerinin artmasına ve vazgeçilmesizor bir yönetsel tekni
Hangisi Mayo ve ekibinin araştırma sonuçlarından biri değildir?
Fiziki çalışma ortamında iyileştirme üretimi arttırır.
Aşağıdaki seçeneklerden hangisinde kıyaslama uygulamalarının tarihsel değişimi doğru verilmiştir?
Kıyaslama uygulamalarının tarihçesi 1940’lı yıllardan başlamak üzere Tersine mühendislik-rekabetçi kıyaslama-süreç kıyaslaması-stratejik kıyaslama-küresel kıyaslama-temel yetenek kıyaslaması-ağ düzenekleri kıyaslaması şeklinde ilerlemiştir.