• Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Ara Sınavları – Deneme 15

Yönetimde Güncel Yaklaşımlar
Ara Sınav - Deneme 15
1.

Aşağıdakilerden hangisi ekseriyetle yenilik sürecinde uygulama aşamasında yer alır?

Doğru Cevap: "D" İlkemek geliştirme
Soru Açıklaması

Yenilik sürecinin üç aşamada ele alındığı bir modelde, aşamalar sırasıyla “başlangıç”, “uygulama” ve “pazarlama” şeklindedir. Başlangıç aşamasında genel olarak gereksinim analiz, fikir üretme ve değerlendirme, ve proje planlaması; uygulama aşamasında geliştirme/ inşa etme, ilkemek (prototip), geliştirme, pilot uygulama ve test etme; ve pazarlama aşamasında ise üretim, ulusal/uluslararası pazara nüfuz etme gibi uygulamalar yer alır. Doğru cevap D’dir.

2.

Yeni bir üretim sürecinin geliştirilmesi veya var olan bir üretim sürecinin oldukça farklı şekilde tasarlanmasına ne ad verilir?

Doğru Cevap: "B" Süreç yeniliği
Soru Açıklaması

Süreç Yeniliği (Process Innovation); yeni bir üretim sürecinin geliştirilmesi veya var olan bir üretim sürecinin oldukça farklı şekilde tasarlanması olarak tanımlanabilir. Sürecin gerçekleşmesine katkıda bulanan yeni teknolojiler ve teknikler, donanım ve yazılımlar süreç yeniliği kapsamında değerlendirilebilir. Burada önemli olan temel konu, süreçte meydana gelen ve sürece etki eden etkenin küçük çaplı olmamasıdır. Böylesi bir müdahale yenilikten çok değiştirme, düzenleme ve kapasite arttırma çalışmasıdır. doğru cevap "B" şıkkıdır.

3.

Bui ve Baruch ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için kaç temel önkoşulun karşılanmasının gerekli olduğunu ileri sürmektedirler?

 

Doğru Cevap: "C" 5
Soru Açıklaması

Bui ve Baruch  ekiplerin örgütlerin içerisindeki en temel öğrenme birimleri olduklarını ve ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için beş temel önkoşulun karşılanmasının gerekli olduğunu ileri sürmektedirler

4.

Potansiyel alıcılara yönelik sunulan hizmetlerdeki yeni yaklaşımlar hangi yenilik türüne girmektedir?

Doğru Cevap: "D" Hizmet Yeniliği
Soru Açıklaması

Potansiyel alıcılara yönelik sunulan hizmetlerdeki yeni yaklaşımlar hizmet yeniliği olarak tanımlanabilir.

5.

I. Bilginin dağıtılmasıyla ilgili önemli üç unsur vardır.

II.Örgütsel öğrenmenin son aşaması olarak kabul edilmektedir.

III. Mesajın bozulması ise bilgilerin niteliğini kaybetmesi anlamına gelmektedir. 

IV. Mesajın yönlendirilmesi örgüt içerisinde hangi taraflara bilgilerin ulaştırılacağıyla ilişkilidir.

Yukarıda verilen maddelerden hangileri örgütsel öğrenme sürecinin dört aşamasından olan bilginin dağıtılması için doğrudur?

Doğru Cevap: "C" I-III-IV
Soru Açıklaması

Örgütsel öğrenmenin dört aşaması vardır; bilginin kazanılması,bilginin dağıtılması, bilginin yorumlanması ve örgütsel hafızadır. Bilginin dağıtımıyla ilgili üzerinde durulması gereken üç önemli unsur; mesajın yönlendirilmesi, mesajın gecikmesi ve mesajın bozulmasıdır. Mesajın yönlendirilmesi örgüt içerisinde hangi taraflara bilgilerin ulaştırılacağıyla ilişkilidir. Mesajın gecikmesi ise bilgilerin ilgili taraflara zamanında ulaşıp ulaşmadığıyla ilişkilidir. Mesajın bozulması ise bilgilerin niteliğini kaybetmesi anlamına gelmektedir. Örgütsel öğrenmenin son aşaması üretilen bilgilerin örgütün hafızasına alınmasıyla ilişkilidir. Bu nedenle doğru cevap C'dir.

6.

Öğrenmeyi mümkün kılmak için gerekli olan, ekip üyeleri arasında yenilik ve bilgi üretimini sağlayan ruhu oluşturan ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için gerekli olan önkoşul aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "E" Liderlik
Soru Açıklaması

En başarılı ekiplerin öğrenme faaliyetlerini faal bir biçimde yöneten liderleri vardır. Liderlik, beraber öğrenen bir ekip kültürü oluşturmakla ilgilidir. Liderlik, ekip üyeleri arasında yenilik ve bilgi üretimini sağlayan ruhu oluşturur. Ekibin bir lidere ihtiyacı olmayabilir ancak liderlik öğrenmeyi mümkün kılmak için gereklidir. Bu nedenle doğru cevap E'dir.

7.

Örgütsel öğrenme sürecinin ilk ve son aşamaları aşağıdaki seçeneklerden hangisinde doğru bir şekilde verilmiştir?

Doğru Cevap: "D" Bilginin kazanılması ve örgütsel hafıza 
Soru Açıklaması

Örgütsel öğrenme sürecinin dört aşaması; bilginin kazanılması, bilginin dağıtılması, bilginin yorumlanması ve örgütsel hafıza şeklinde sıralanmaktadır. Doğru yanıt D'dir.

8.

Hangisi öğrenen örgütlerin gelişim aşamalarından biri değildir?

Doğru Cevap: "B" Öğreten örgütler
Soru Açıklaması

Öğreten örgütler

9.

Aşağıdakilerden hangisi süreç geliştirme araçlarından biridir?

Doğru Cevap: "B" İş akışı
Soru Açıklaması

Yenilik Yönetimi Teknikleri Yöntem ve Araçları Örnekleri

Bilgi Yönetimi: Bilgi Haritalama, Doküman Yönetimi

Arayüz Yönetimi: Ar-Ge, Pazarlama

Arayüz Yönetimi: Yaratıcılık Geliştirme, Beyin Fırtınası Yaklaşımı, Zihin Haritalama

Süreç Geliştirme: Kıyaslama Analizi, İş Akışı

Yenilik Projesi Yönetimi: Proje Yönetimi, Proje Portföy Yönetimi

İşletme Yaratıcılığı: Simulasyon, İşletme Planı Çalışmaları

10.
Aşağıdakilerden hangisinde Watkins ve Marsick'in ortaya koydukları öğrenme düzeylerinin hepsi doğru bir şekilde verilmiştir?
Doğru Cevap: "A" Birey, takım ve örgüt düzeyi
Soru Açıklaması

Öğrenme farklı düzeylerde gerçekleşen bir eylemdir. Bu konuda çalışmaları olan yazarlar (Watkins ve Marsick, 1993) öğrenmenin üç farklı düzeyde gerçekleştiğini ileri sürmektedirler. Öğrenme; bireyler, gruplar ya da takımlar ve örgütlerde gerçekleşen bir süreçtir (Watkins ve Marsick, 1993).

11.

Aşağıdakilerden hangisi örgütsel öğrenmenin temel özellikleri arasında yer alır?

Doğru Cevap: "C" Örgüt içerisinde gerçekleşen belirli bir faaliyeti tanımlar
Soru Açıklaması

Geleneksel anlamda örgütsel öğrenme yönetim çalışmalarının ilk başladığı dönemlerden beri kullanılagelen bir kavramdır. Öğrenen örgüt ise güncel bir yönetim yaklaşımı olarak son 10 yıl içerisinde geliştirilmiş yeni bir anlayıştır. Örgütsel öğrenme kavramı örgüt içerisinde gerçekleşen belirli bir faaliyeti tanımlarken öğrenen örgüt kavramı bir bütün olarak belirli bir tip örgütü nitelemektedir. Dodgson’a göre, örgütsel öğrenme üst yönetim tarafından özellikle planlandığı için yürüyen ya da bilinçli olarak tasarlanan bir süreç değil, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan doğal bir şekilde kendiliğinden gelişen bir eylemdir.

12.

Birçok yönetici küçülme yönünde karar alırken işletmelerini daha etkili ve verimli kılacağına inanılan bazı beklentilerin gerçekleşme olasılığını göz önünde bulundurmaktadır. Aşağıdakilerden hangisi bu beklentiler arasında sayılabilir?

 

Doğru Cevap: "E" Değişken maliyetlerin düşmesi
Soru Açıklaması
13.

I. Hizmet yeniliği

II. Ürün yeniliği

III. Dizayn yeniliği

IV. Süreç yeniliği

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri yenilik yönetimi sürecinde yer alan genel yeniliklerdendir?

Doğru Cevap: "E" I, II, III ve IV
Soru Açıklaması

Bütün seçenekler genel yenilikler arasında yer almaktadır.

14.
Aşağıdakilerden hangisi Taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımına göre, işletme yönetiminin başarısın bağlı olduğu ilkeler den biri değildir?
Doğru Cevap: "B" İşçilere düşük ücret ödenmesi
Soru Açıklaması

Taylor’un bilimsel yönetim yaklaşımı, işletme yönetiminin başarısının dört yönetim ilkesinin uygulanmasına bağlı olduğunu öne sürmektedir. Bunlar; (1) gerçek bir bilimsel çalışmanın yapılması, (2) işçilerin bilimsel yöntemlerle seçilmesi ve sürekli olarak eğitilmesi, (3) üzerinde bilimsel çalışma yapılan iş ile bilimsel olarak seçilip eğitilen işçilerin bir araya getirilmesi ve bu işçilere yüksek ücret ödenmesi, (4) sosyal tarafların sürekli dostluğuna dayanan bir işbirliğinin kurulmasıdır. Doğru cevap B'dir.

15.

Birçok kıyaslama modelinde ortak olan kıyaslama  süreci aşamalarının ilk basamağında hangisi yer alır?

Doğru Cevap: "A" Kıyaslama sürecinin planlanması
Soru Açıklaması

Birçok kıyaslama modelinde ortak olan ve kıyaslama  süreci aşamaları;• Kıyaslama sürecinin planlanması,• Veri elde edilmesi ve analizi,• Farklılıkların işletmeye uyarlanması ve uygulanması,• Yeni uygulamaların gözden geçirilmesi,• Kıyaslama sürecinin işletme özelinde kurumsallaştırılması şeklindedir. 

16.

Aşağıdakilerden hangisi öğrenme kuramlarıyla ilgili yanlıştır?

Doğru Cevap: "C" Klasik koşullanma Amerikalı bilim adamı Skinner tarafından geliştirilmiştir.
Soru Açıklaması

Bir firmada bireysel satış hedeflerinin üzerine çıkan bir pazarlamacıya prim verilmesi, başarı gösteren öğrencilere burs verilmesi ya da kırmızı ışıkta geçen sürücülerin cezalandırılması gibi durumlar edimsel koşullanmaya örnek olarak verilebilir. Skinner edimsel koşullanmayı bulan ve üzerinde çalışan Amerikalı bilim adamıdır.Bu nedenle doğru cevap C'dir.

17.

Durumsallık yaklaşımının işletme yönetimine kattığı en önemli  kavram nedir?

Doğru Cevap: "D" Esneklik
Soru Açıklaması

Esneklik

18.
Örgütsel Öğrenmeyi, “bir örgütte çalışanların karşılıklı öğrenmelerini sağlayacak yaklaşımların geliştirilmesi sonucunda elde edilen bilgi birikimi” olarak tanımlayan yazar aşağıdakilerden hangisidir?
Doğru Cevap: "D" Hodgkinson
Soru Açıklaması

Örgütsel öğrenme kavramına farklı yazarlar tarafından farklı tanımlamalar getirilmiştir. Argyris ve Schön, örgütsel öğrenmenin hatalardan deneyim kazanılmasıyla ilişkili olduğunu ileri sürmüş; Hedberg, örgüt içerisinde yeni yaklaşım ve anlayışların belirmesi olarak tanımlamış; Huber, çalışanların davranışlarında değişime sebep olacak bilginin örgüt içine aktarımıyla bağlantılı olduğunu ifade etmiş; Guns ve Anundsen, örgütsel öğrenmenin çalışanların günlük öğrenme faaliyetlerinin bir bütünü olduğu vurgulamış; Hodgkinson ise bir örgütte çalışanların karşılıklı öğrenmelerini sağlayacak yaklaşımların geliştirilmesi sonucunda elde edilen bilgi birikimi olarak tanımlamıştır. Doğru cevap D seçeneğidir.

19.

Aşağıdakilerden hangisi kıyaslama sürecinin aşamalarından biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Eski uygulamaların gözden geçirilmesi
Soru Açıklaması

Birçok farklı kıyaslama sürecinin yapısal olarak incelenmesi sonucunda, kıyaslama sürecinde temel yapı taşı olarak nitelendirebileceğimiz uygulama aşamaları ortaya çıkartılmıştır. Kıyaslama süreçlerindeki uygulama adımlarının sayısı ve yapısı farklılık gösterebilmektedir. Fakat birçok kıyaslama modelinde ortak olan temel uygulama aşamaları;• Kıyaslama sürecinin planlanması,• Veri elde edilmesi ve analizi,• Farklılıkların işletmeye uyarlanması ve uygulanması,• Yeni uygulamaların gözden geçirilmesi,• Kıyaslama sürecinin işletme özelinde kurumsallaştırılması şeklinde sıralanmaktadır(Cole, 2009, 14).

20.

I. Örgüt kültürü

II. Doğrudan kontrol

III. Ekibin bağlılığı

IV. İş-zaman etütleri

Yukarıda verilenlerden hangileri ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesinin önkoşulları arasında yer almaktadır?

Doğru Cevap: "B" I ve III
Soru Açıklaması

Ekiplerin örgütlerin içerisindeki en temel öğrenme birimleridir. Ekiplerde öğrenmenin sağlanabilmesi için; ekibin bağlılığı, lidelrik, örgüt kültürü, amaç belirleme ile eğitim ve geliştirme şekliden belirlenen beş temel önkoşulun karşılanmasının gerekmektedir. Doğru yanıt B'dir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories