Motorlu uçağın icadı kim tarafından hangi yılda gerçekleştirilmiştir?
Motorlu uçak 1903 yılında Wright Kardeşler tarafından icat edilmiştir.
Aşağıdakilerden hangisi işletmeleri değişime zorlayan etmenlerden biridir?
İşletmeleri değişmeye zorlayan, bir başka ifadeyle süreçlerini yeniden gözden geçirmeye iten üç temel etkenden bahsedilmektedir. Bu etkenler; müşteriler, rekabet ve değişimdir. Bu üç kavram, her ne kadar işletmeler için yeni olmasalar da, günümüzde bu üç kavramın temel karakteristiklerinde oldukça önemli değişikliklerin yaşandığı oldukça açık bir şekilde görülmektedir
Aşağıdakilerden hangisi Majaro’ya göre yeniliğin evrelerinden biri değildir?
Evreleri daha detaylandırmak ve daha kapsamlı bir şekilde ele almak mümkündür. Bunun için ilgili yazın incelenmiş ve farklı yazarların süreci nasıl evrelere ayırdığı görülmüştür. Örneğin Majaro (1988) yenilik sürecini 4 önemli evreye ayırmıştır. Bu evreler: fikir üretme, izleme, uygunluk ve uygulamadır.
Yönetim düşünce ve uygulamalarının gelişimindeki itici güç aşağıdakilerden hangisidir?
Yönetim düşünce ve uygulamaların genellikle “kurumsal performansın artırılabilmesi için gelir maksimizasyonu ve gider minimizasyonu” doğrultusunda geliştiği görülmektedir. Yönetim düşünce ve uygulamalarının tarihine derinlemesine bakıldığında bu paradigmanın yönetim düşünce ve uygulamalarındaki gelişmenin itici gücünü oluşturduğu ve teknolojinin kullanımıyla doğrudan ilişkili olduğu görülmektedir. Yaşanan politik ve ekonomik krizler genellikle bu gelişmeyi tetiklemiştir.
Sistem yaklaşımı ve durumsallık yaklaşımı olarak adlandırılan iki yaklaşımdanoluşmaktadır. Bu yaklaşımların temelinde; işletme olarak adlandırılan bütünün, kendisini meydana getiren unsurlarına analiz yoluyla ayrılması ve bu unsurların teker teker ele alınıp ayrıntılı olarak incelenmesinden sonra, sentezle bütünün (işletmenin) yeniden oluşturulması bulunmaktadır.Buna yargının savunduğu yönetim anlayışı aşağıda verilenlerden hangisidir?
Modern yönetim; sistem yaklaşımı ve durumsallık yaklaşımı olarak adlandırılan iki yaklaşımdan oluşmaktadır. Bu yaklaşımların temelinde; işletme olarak adlandırılan bütünün, kendisini meydana getiren unsurlarına analiz yoluyla ayrılması ve bu unsurların teker teker ele alınıp ayrıntılı olarak incelenmesinden sonra, sentezle bütünün (işletmenin) yeniden oluşturulması bulunmaktadır.
I. Çalışanlar mevcut iş faaliyetlerini daha iyi anlar.
II. Verimsiz işleyen iş süreçleri yeniden tasarlanır.
III. Çalışanlar daha yenilikçi düşünür.
IV. Rekabet ortamı sağlayarak örgütün performasını arttırır.
Yukarıda verilen maddelerden hangileri öğrenmenin sağladıklarındandır?
Öğrenme; çalışanların mevcut iş faaliyetlerini daha iyi anlamalarını, verimsiz işleyen iş süreçlerin yeniden tasarlanmasını ve çalışanların yenilikçi düşünmelerini sağlayarak örgütün gelecekteki performansının artmasını sağlar.Öğrenme yenilikçi düşünmeyi sağlayarak örgütün performasını arttırır rekabet ortamı sağlayarak değil. Bu nedenle doğru cevap D'dir.
Kıyaslama tekniğinde sektörel bir sınırlama yoktur. En iyi uygulamayı yapan işletme hangi sektörde olursa olsun, ondan öğrenilecek birçok şey olduğuna inanılmaktadır. Henry Ford’un üretim bandını bir mezbahada yaptığı gözlemlerden etkilenerek tasarlaması bu durumun en önemli kanıtı olarak gösterilmektedir.
Bilimsel gelişme hangisiyle birlikte başlamıştır ?
Bilimsel gelişme insanlık birlikte başlamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi “Evreli Yenilik Süreci”nin uygulama aşamasına yönelik bir işlemdir?
Evreli Yenilik Sürecinin uygulama aşaması geliştirme/inşa etme, ilkemek geliştirme, pilot uygulama ve test etmedir. Proje planlaması ve gereksinim analizi başlangıç aşamasında, üretim ve ulusal pazara nüfuz etme ise pazarlama aşamasında gerçekleştirilir.
Aşağıdaki yenilik özelliklerinden hangisi “işletmeler tarafından ortaya konulan bir yeniliğin deneysel ve bilimsel temellere dayandırılabilme derecesini” ifade eder?
Denenebilirlik, işletmeler tarafından ortaya konulan bir yeniliğin deneysel ve bilimsel temellere dayandırılabilme derecesini belirtir. Yenilik süreci içerisinde, her türlü deneylerle, modellemelerle, ilk örneklerle özellikleri ortaya çıkarılan yenilik ilerleyen zamanlarda geliştirilebilir olmalıdır. Yeniliğin yaşam eğrisi göz önünde bulundurulduğunda özelliklerinin sınanması, geliştirilmesi ve ticari anlamla her türlü geri bildirimin elde edilebilmesi için denenebilirlik düzeyi yüksek olmaktadır.
Bir ürünün veya bir hizmetin yenilik olarak değerlendirilmesi için gerekli olan şart nedir?
Bir ürünün veya bir hizmetin yenilik olarak değerlendirilmesi için onun yeni olması şarttır.
Temel yetenek, bir işletmeyi rakiplerine göre üstün kılan yetenek olarak tanımlanmaktadır. Temel yetenek, işletmeyi rakiplerine göre farklılaştırmakta ve işletmenin karakterini ortaya koymaktadır. Temel yeteneğin ortaya çıkışı, zaman alan bir süreçtir. Doğru cevap B seçeneğidir.
Egemen dünya görüşü "doğaya hükmetme" olan dönem aşağıdakilerden hangisidir?
Egemen dünya görüşü doğaya hükmetme olan dönem; hayvancılık, tarımcılık ve barbarlık dönemidir.
Örgüt türlerinin, otorite türlerinin ve bürokratik örgüt yapısı uygulamalarının incelendiği klasik yönetim yaklaşımı aşağıdakilerden hangisidir?
Max Weber'in bürokrasi yaklaşımında; örgüt türleri, otorite türleri ve bürokratik örgüt yapısı uygulamaları incelenmektedir.
İşgücü maliyetinde gerçekleştirilecek azalma doğrultusunda verimlilikte artış sağlama düşüncesine dayanan yönetim uygulamasının adı nedir ?
İşgücü maliyetinde gerçekleştirilecek azalma doğrultusunda verimlilikte artış sağlama düşüncesine dayanan yönetim uygulamasının adı Küçülme(downsizing)dir.
Birey ve ekip düzeyinde öğrenmenin nasıl gerçekleştiği konusuna daha önce değinmiştik. Örgüt düzeyinde öğrenmenin ne şekilde gerçekleştiği konusunda Huber (1991) bu faaliyetin dört aşamadan oluşan bir süreçle ilişkili olduğunu ileri sürmektedir. Örgütsel öğrenme sürecinin dört aşaması aşağıdaki gibidir (Huber, 1991):
• Bilginin Kazanılması
• Bilginin Dağıtılması
• Bilginin Yorumlanması
• Örgütsel Hafıza
Aşağıdakilerden hangisi örgütler arası yalınlaşma sürecindeki temel bileşenlerden biridir?
Örgütler arası yalınlaşma sürecindeki temel bileşenler temel yetenekler, stratejik ortaklıklar, etkili stratejik dış kaynak kullanımı, yeni yönetim teknikleri, ortak iş yapma kültürü, teknolojik yeniliklerdir.
Aşağıdakilerden hangisi Odaklanılan noktaya göre kıyaslamaya ilişkin yanlış bir bilgidir?
Odaklanılan noktaya göre kıyaslama daha öncebelirtildiği gibi üç farklı açıdan sınıflandırılabilmektedir.Kıyaslama odağı kıyaslama yapılan konuanlamına gelmektedir. Kıyaslama sürecinde odaklanılankonu ürün, süreç veya strateji olabilir. Enyaygın kıyaslama uygulamaları arasında ürün odaklıkıyaslama faaliyetleri gelmektedir. Ürün odaklı kıyaslama,bir bakıma tersine mühendislik şeklindealgılanabilir. Bu uygulamada işletme başka bir üreticitarafından üretilmiş ürünü (mal veya hizmet)dikkatlice incelemekte ve kendi ürünü ile fark yaratannoktalarını saptamaya çalışmaktadır (Bedük,2002, 25)
Sistem yaklaşımıyla ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Entropi, doğadaki tüm sistemlerin sonunda kendilerini yok etmelerini ifade etmektedir. Entropinin negatif hâle gelmesi, sistemin hayatta kalmayı başarabilmesi anlamındadır. Buna göre, sistemin değişen çevre koşullarına uyum sağlamayı başardığı ve varlığını sürdürdüğü düşünülmektedir. Buradan hareketle açık sistemlerde entropinin daha çok olacağını söylemek mümkündür.
Kıyaslama sürecinde dikkat edilmesi gereken etik konulardan birisi Etik İletişim İlkesidir. Etik iletişim ilkesi, kıyaslama yapılan işletmelerin birbirlerinin örgüt kültürünün getirdiği çeşitli değer ve normlara saygılı davranması gerektiğini ifade eder. Her işletme kendi bünyesinde karşılıklı iletişimi sağlayacak kişileri belirlemeli ve iletişim bu kişiler üzerinden sağlanmalıdır. Bu kişilerin isimleri gizli tutulmalı ve gerekmedikçe açıklanmamalıdır. Doğru cevap E'dir.