Bazı yazarlar (Senge, 1990; Al-jawazneh ve Al-Awawdeh, 2011) örgütlerin öğrenen örgüt haline dönüştürülebilmesi için yöneticiler tarafından gerçekleştirilebilecek uygulamaları açıklamaktadırlar:
Ortaklaşa öğrenmeyi sağlayacak bir sistemin kurulması.
Çalışanların ortak bir vizyon doğrultusunda güçlendirilmesi.
Örgütün çevre ile bağlantısının kurulması.
Örgütsel öğrenmenin stratejik liderlikle desteklenmesi.
Örgütlerin kendi faaliyetleri kapsamında yer alan ve genel anlamda kendi örgütsel uygulamalarına yeni bir yöntem uygulamasına ne ad verilir?
Örgütsel Yenilik (Organizational Innovation); örgütlerin kendi faaliyetleri kapsamında yer alan ve genel anlamda kendi örgütsel uygulamalarına yeni bir yöntem uygulamasıdır. Bu uygulamalar örgüt içi ve örgüt dışı olmak üzere iki farklı başlık altında toplanabilir. Örgütler, hem içsel hem de dışsal tarama ile örgütsel yenilikleri kendi bünyeleri içerisinde gerçekleştirebilir. Amaç, kâr elde etmek değil kendi süreçlerini daha etkin kılmak ve örgüt içi sahip olunan yükleri azaltmaktır. İçsel tarama ile, kendi durumunu gözden geçirerek yeni finansal süreçleri devreye sokabilir, örgüt içi çalışanlar arası ilişkileri iyileştirebilir. Dışsal taramayla güncel rekabet koşullarını takip edebilme, rekabetçi avantaj yakalama ve diğer örgütsel uygulamaları takiben örgüt içinde yeni olarak kabul edilen uygulamalar da örgütsel yenilik olarak kabul edilebilir. Doğru cevap "B" şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi toplam kalite yönetiminin temel ilkeleri arasında yer alır?
Toplam kalite yönetiminin temel ilkeleri , müşteri odaklılık, sürekli eğitim, katılımcı yönetim, etkin liderlik, sürekli geliştirme ve iyileştirme (Kai- zen)” olarak sıralanmaktadır
Yönetim ve organizasyon alanında farklı fikirlerin gelişmesine öncülük eden ve biyoloji alanında geliştirilen genel sistem yaklaşımı hangi yılda ortaya atılmıştır?
Yönetim ve organizasyon alanında farklı fikirlerin gelişmesine öncülük eden bir başka gelişme de biyoloji alanında geliştirilen genel sistem yaklaşımının bilim alanlarında etkili olmasıdır (Bertalanffy, 1950).
Her üç yaklaşımın da temelinde “kurumsal performansın nasıl daha fazla yükseltilebileceği sorusuna cevap arayışı” bulunmaktadır. Kurumsal performansın yükseltilmesi yaklaşımı; faydacı olarak adlandırabileceğimiz ve örgütün temel amacının gelirlerini artırmak olduğu ve yöneticilerinin performanslarının da öncelikle karlılık düzeyine göre değerlendirileceği düşüncesi üzerine kurgulanmıştır.
Genel sistem yaklaşımı kimin öne sürdüğü bir yaklaşımdır ?
Genel sistem yaklaşımı Von Bertalanffy'in öne sürdüğü bir yaklaşımdır.
I. Örgütleri açık bir sistem olarak nitelendirmeleri
II. Örgütleri, makineye benzeterek incelemeleri
III. Örgüt çevresinde yaşanan değişimleri yok saymaları
IV. Örgütleri sosyo-psikolojik varlıklar olarak tanımlamaları
Yukarıda verilenlerden hangileri klasik yönetim anlayışının özellikleri arasında yer almaktadır?
Klasik yönetim kuramları örgütleri kapalı, bir makine düzenliliğinde işleyen ve insan davranışlarından bağımsız varlıklar olduğunu varsaymaktadır. Mekanik olarak tanımlanabilecek bu tasarım ve yönetim anlayışının çevresel değişimi ve buna uyum sağlanması gerektiğini yok saydığı; çalışanların ise sadece işleri tanımlandığı şekilde yapmakla sorumlu olan araçlar olarak gördüğü ifade edilebilir. Doğru yanıt B'dir.
Karmaşıklık; Ortaya çıkan bir yeniliğin, kullanılmasındaki ve algılanmasındaki güçlük derecesini belirtir. Doğru yanıt C'dir.
Aşağıdakilerden hangisi Senge’e göre öğrenen örgütlerin temel unsurlarından biri değildir?
Peter Senge’e göre öğrenen örgütleri oluşturan üç unsur; (1) rehberlik eden fikirler (2) kuramlar, yöntemler ve (3) altyapıda yeniliklerdir. Şeffaflık bunlardan biri değildir. Doğru cevap A’dır.
Bir işletme için gelecekte ulaşılmak istenen durumu özetleyen ifade aşağıdakilerden hangisidir ?
Vizyon, bir işletme için gelecekte ulaşılmak istenen durumu özetleyen ifadedir.
Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin pazarda ne şekilde yer alacağı ya da alması gerektiğine ilişkin evreyi ifade etmektedir?
Uygunluk aşamasında yeniliğin artık pazarda ne şekilde yer alacağına veya alması gerektiğine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar daha çok ticari ve teknik konuları kapsamaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi dış kaynak kullanımının olumsuz yönlerindendir?
Kendine rakip yaratma dış kaynak kullanımının olumsuz yönlerindendir. Diğer şıklar dış kaynak kullanımının olumlu özellikleridir. Doğru yanıt C'dir.
Dış kaynaklardan yararlanma işletmelere çeşitli açılardan faydalar sağladığı gibi, bazı konularda da önemli bir tehdit unsuru olarak algılanabilmektedir. İşletmelerin dış kaynaklardan faydalanma uygulamaları sayesinde elde ettikleri faydalar şöyledir;
Maliyet tasarrufu
Uzmanlık bilgisinden yararlanma
Esnek üretim
Temel yeteneklere odaklanabilme
Teknolojik gelişmeleri takip edebilme
Doğru cevap B seçeneğidir.
Aşağıdakilerden hangisi yeniliğin sağlayacağı faydanın sistemden sisteme farklılık göstermesidir?
Göreli Avantaj: yeniliğin sağlayacağı faydanın sistemden sisteme farklılık göstermesidir. Farklı evreler sonucu ortaya çıkmış bir yenilik olsun. Her işletme, öncelikle ortaya çıkan yeniliğin kendisine kazandırdığı fikir ve tecrübelerden çok sağlayacağı fayda üzerinde yoğunlaşır. Bu faydanın birden çok boyutu olabilir. Bunlar; sosyal prestij, ekonomik ve güvenilirlik derecesi olarak sıralanabilir. Bütün bunların yanı sıra, özellikle ticari bağlamda anlam kazanan yeniliğin kendine ait maliyeti de ön plana çıkabilir.
"Olumlu Uygulamalar" kavramını ilk kez kim kullanmıştır ?
"Olumlu Uygulamalar" kavramını ilk kez Weber kullanmıştır.
Elton Mayo ve ekibi tarafından işletmede gerçekleştirilen uygulamalarla ilgili bir dizi araştırmada; çalışma koşullarında gerçekleştirilecek iyileştirmelerin (dinlenme molalarının sayısının artırılması, çalışma saatlerinin azaltılması, primli ücret sistemiyle daha yüksek ücret ödenmesi, aydınlatma ve havalandırma gibi fiziki çalışma ortamında iyileştirmeler yapılması), üretim miktarını artıracağı düşünülürken bunun düşünüldüğü gibi olmadığı saptanmış ve üretim miktarındaki artışların, iş tatmini (severek yapılan bir iş) ve çalışma grubunun üyeleri arasındaki uyuma (işbirliğine) bağlı olduğu saptanmıştır. Mayo ve ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmalar, sosyal taraflar arasındaki çatışmaların asıl nedeninin duygusal davranışlardan kaynaklandığını ortaya koymuştur. İşçilerin genellikle “duygularının mantığı” doğrultusunda, işletme yönetimin ise “maliyet ve etkinlik” mantığı doğrultusunda karar vermesi, sosyal taraflar arasında çatışmaya neden olmaktadır.
Yönetim ve Organizasyon alanında, hangi düzeyde öğrenme olmadan öğrenen örgüt diye bir kavramdan bahsedilemediği ortaya konmuştur?
Öğrenme farklı düzeylerde gerçekleşen bir eylemdir. Bu konuda çalışmaları olan yazarlar (Watkins ve Marsick, 1993) öğrenmenin üç farklı düzeyde gerçekleştiğini ileri sürmektedirler. Öğrenme; bireyler, gruplar ya da takımlar ve örgütlerde gerçekleşen bir süreçtir. Bireysel öğrenme, diğer iki düzeyde gerçekleşen öğrenme faaliyetlerinin temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla, bireysel öğrenme olmadan öğrenen örgüt diye bir kavramdan bahsedilemez. Buna göre doğru cevap C seçeneğidir.
Küçülme süreci birbirinin devamı niteliğinde olan dört aşamada ele alınmaktadır. İşletmenin gerçek durumuna ilişkin dürüst ve açık iletişimin sağlanması ise tüm küçülme sürecini kapsayan, küçülme sürecinin başarısı için oldukça önemli bir gerekliliktir. Sürecin aşamaları şu şekildedir: Küçülme kararının verilmesi, Küçülme planının hazırlanması, Küçülme süreciyle ilgili bilgi paylaşımı ve Küçülme planının uygulanması. Doğru cevap A'dır.
Öğrenme farklı düzeylerde gerçekleşen bir eylemdir. Bu konuda çalışmaları olan yazarlar (Watkinsve Marsick, 1993) öğrenmenin üç farklı düzeyde gerçekleştiğini ileri sürmektedirler. Öğrenme;bireyler, gruplar ya da takımlar ve örgütlerde gerçekleşen bir süreçtir.
I. Astronomi
II. Fizik
III. Mimarlık
IV. Mühendislik
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri MÖ 1000-MS 400 yılları arasında Yunan Uygarlığı'nda meydana gelen bilimsel gelişme alanlarından biridir?
Bütün seçenekler MÖ 1000-MS 400 yılları arasında Yunan Uygarlığı'nda meydana gelen bilimsel gelişme alanlarındandır.