• Yönetimde Güncel Yaklaşımlar Deneme Ara Sınavları – Deneme 5

Yönetimde Güncel Yaklaşımlar
Ara Sınav - Deneme 5
1.

Uzaktan öğrenme aşağıdaki yenilik yönetimi tekniklerinden hangisine bir örnektir?

Doğru Cevap: "D" İnsan kaynakları yönetimi
Soru Açıklaması

Yenilik yönetimi teknikleri: (1) bilgi yönetimi (örnek: bilgi hatırlama ve doküman yönetimi), (2) pazar zekası (örnek: teknoloji arayışı, müşteri ilişkileri yönetimi ve patent analizi), (3) katılımcı ve şebeke organizasyonlar (örnek: takım kurma ve yönetimi sektörel kümeleme tedarik zinciri yönetimi), (4) insan kaynakları yönetimi (örnek: uzaktan öğrenme, çevrimiçi işe eleman yerleştirme, yeterlik yönetimi), (5) arayüz yönetimi (örnek: Ar-Ge, pazarlama arayüz yönetimi), (6) yaratıcılık geliştirme (örnek: beyin fırtınası yaklaşımı, zihin haritalama), (7) süreç geliştirme (örnek: kıyaslama analizi, iş akışı), (8) yenilik projesi yönetimi (örnek: proje yönetimi,?proje portföy yönetimi), ve işletme yaratıcılığı (örnek: simülasyon,?işletme planı çalışmaları) şeklindedir. Doğru cevap D'dir.

2.

Fayol'a göre yönetim ilkeleri içerisinde, bireye ustalık kazandırarak daha üretken çalışmasına olanak sağlayan ilkeye ne ad verilir?

Doğru Cevap: "C" İşbölümü
Soru Açıklaması

Fayol, yönetim sürecindeki her bir aşamayı analiz ederek uygulamada kullanılabilecek ilkeleri oluşturmuş, maksimum verimlilik ve etkinliği sağlayabilecek “en iyi yönetim uygulamasının” bu ilkeler doğrultusunda gerçekleştirilebileceğini vurgulamıştır. Bu çerçevede, bireye ustalık kazandırarak daha üretken çalışmasına olanak sağlayan ilkeye İşbölümü denir. Bu bağlamda doğru cevap C'dir.

3.
Aşağıdakilerden hangisi dış kaynak kullanımı uygulamalarının başarısında hangi ürün, faaliyet veya süreçlerin dışarıdan sağlanacağına ilişkin kararları etkili bir biçimde verebilecek yöneticinin özelliklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "D" Teknolojik gelişmeleri takip edebilme yeteneği
Soru Açıklaması
4.

Aşağıdakilerden hangisi dış kaynak kullanımının olumsuz yönlerinden biridir?

Doğru Cevap: "B" Taşıma Giderlerinin Artışı
Soru Açıklaması

Dış kaynak kullanımına ilişkin olumsuzluklar aşağıda sıralanmaktadır (Heizer ve Render, 2009, 396-397):

Taşıma Giderlerinin Artışı

Denetim Fonksiyonunun Etkisizleşmesi

Kendine Rakip Yaratma

Çalışanlar Üzerindeki Olumsuz Etkiler

İşletmenin Özünü Kaybetmesi

Dış Kaynak Kullanımının Toplumsal Etkileri ve Etik Konular

5.
Aşağıdakilerden hangisi süreç yenileme uygulamalarının başarılı olabilmesi için üzerinde durulması gereken hususlardan biri değildir?
Doğru Cevap: "E" Denetimler ve mutabakat arayışları olabildiğince çoğaltılmalıdır.
Soru Açıklaması
6.

Kıyaslama, işletmeler için oldukça önemli bilgilerin paylaşıldığı bir süreçtir. Bu süreç karşılıklı güvenesasına göre yürütülmezse kıyaslama uygulamalarının işletme için gerçek bir fayda yaratma olasılığıoldukça düşecektir. Konunun bu hassas yapısından hareketle Amerikan Üretkenlik ve Kalite Merkezikıyaslama uygulamalarının ahlaki temellere oturtulması amacıyla bazı ilkeler yayımlamıştır.

Aşağıdakilerden hangisi bu ilkelerden biri değildir?

Doğru Cevap: "D" Başlatma ilkesi
Soru Açıklaması

Kıyaslama, işletmeler için oldukça önemli bilgilerinpaylaşıldığı bir süreçtir. Bu süreç karşılıklı güvenesasına göre yürütülmezse kıyaslama uygulamalarınınişletme için gerçek bir fayda yaratma olasılığıoldukça düşecektir. Konunun bu hassas yapısındanhareketle Amerikan Üretkenlik ve Kalite Merkezi(American Productivity and Quality Center-APQC)kıyaslama uygulamalarının ahlaki temellere oturtulmasıamacıyla bazı ilkeler yayımlamıştır.

Yasallık İlkesi: Bu ilkeye göre kıyaslamafaaliyetleri mevcut yasalar çerçevesinde gerçekleştirilmelidir.Kıyaslama sürecinde eldeedilen bilgiler ve sonuçlar üçüncü şahıslarlapaylaşılmamalıdır. Kıyaslama süreci; kıyaslamakonusu kapsamında yürütülmeli, başkakonularda elde edilen bilgiler herhangibir şekilde kullanılmamalıdır.• Değişim İlkesi: Kıyaslama sürecinin tümtarafları aynı önemde ve seviyede bilgi paylaşımıkonusunda istekli davranmalıdır. Bilgipaylaşımı önceden belirlenmiş zaman çizelgeleriyleuyumlu bir şekilde yürütülmeli,sürece olumsuz etki yapabilecek gecikmelerdenkaçınılmalıdır. Kıyaslama sürecininen başında beklentiler karşılıklı ve açık birşekilde ortaya konulmalı ve süreç boyuncadürüstlükten ödün verilmemelidir.• Gizlilik İlkesi: Kıyaslama, sürecin taraflarınaözel bir ilişkidir. Bu nedenle kıyaslamasürecinde elde edilen bilgiler ve kıyaslamasürecine dâhil olan işletmelerin adları sürecintarafı olmayanlarla izin alınmadan aslapaylaşılmamalıdır.

Etik İletişim İlkesi: Kıyaslama yapılan işletmelerbirbirlerinin örgüt kültürününgetirdiği çeşitli değer ve normlara saygılıdavranmalıdır. Her işletme kendi bünyesindekarşılıklı iletişimi sağlayacak kişileribelirlemeli ve iletişim bu kişiler üzerindensağlanmalıdır. Bu kişilerin isimleri gizli tutulmalıve gerekmedikçe açıklanmamalıdır.• Hazırlıklı Olma İlkesi: Taraflar kıyaslamasürecine verdikleri önemi kıyaslama toplantılarınahazırlıklı gelmeleri ile gösterebilir. Kıyaslamaiçin ayrılan zamanın etkili kullanımıaçısından da tarafların toplantılara ön hazırlıkyaparak katılmaları oldukça önemlidir. Tümkıyaslama toplantıları belli bir gündemle gerçekleştirilmelive bu toplantıların başlangıcındakıyaslama sürecinin ilerleme düzeyi gözdengeçirilmelidir.

Kullanım İlkesi: Kıyaslama sürecinde eldeedilen kişisel iletişim bilgileri sadece kıyaslamakonusuyla ilişkili olarak kullanılmalıve kesinlikle paylaşılmamalıdır.

Sonlandırma İlkesi: Kıyaslama sürecininsonunda planlama aşamasında ortayakonan tüm hedeflerin yerine getirildiğineemin olunmalıdır. Kıyaslama sürecininsonunda tüm taraflarının karşılıklı olarakmemnun ayrılmaları sürecin başarısı içinoldukça önemlidir.• Empati İlkesi: Kıyaslama sürecinde başarınınanahtarı işletmelerin kendilerinidiğer işletmenin yerine koyabilmesidir.Bu durum bilgi paylaşımı ve davranışstandartları açısından empati kurabilmeyigerektirmektedir.

7.

Endüstri devriminin temellerini atan üçüncü önemli gelişme aşağıdakilerden hangisidir ?

Doğru Cevap: "B" Fransız İhtilali
Soru Açıklaması

Fransız İhtilali Endüstri devriminin temellerini atan üçüncü önemli gelişmedir.

8.

Edimsel öğrenme hangi bilim adamı tarafından geliştirilen bir öğrenme modelidir?

Doğru Cevap: "D" Skinner
Soru Açıklaması

Bir diğer öğrenme kuramı da davranışın sonuçlarının bir fonksiyonu olduğunu ileri süren edimsel koşullanmadır. Amerikalı bilim adamı Skinner tarafından geliştirilen bu öğrenme modeli, gösterilen bir davranışın sonucunda ödül ya da ceza olmasının, o davranışın tekrarlanıp tekrarlanmayacağını belirlediğini ileri sürmektedir.

9.

I. Kölelerin serbest bırakılması ve köylü sınıfına dönüşmesi

II. Köylülerin kısmen kendileri için üretmesi

III. Ticaretle uğraşan burjuva kesiminin ortaya çıkışı

Yukarıdaki özelliklerden hangisi ya da hangileri Feodal Devlet dönemi özelliklerindendir?

Doğru Cevap: "D" I, II ve III
Soru Açıklaması

Bütün özellikler Feodal Devlet Dönemi özelliklerindendir.

10.
Aşağıdakilerden hangisi Senge'ye göre öğrenim güçlüklerinden biri değildir?
Doğru Cevap: "B" çalışanların kendi yaptıkları işe yoğunlaşamamaları
Soru Açıklaması

Senge’e (2006) göre ortaya çıkan öğrenim güçlükleri; çalışanların sorumluluk üstlenme konusunda endişe duymaları, çalışanların sadece kendi yaptıkları işe yoğunlaşmaları, çalışanların üst düzey yöneticilerin her zaman doğru kararları verebileceklerine yönelik yanlış inançları, sadece deneyimlerden öğrenilebileceğinin düşünülmesi ve örgütün eylemsizlik durumundan kaynaklanan “haşlanmış kurbağa” sendromudur.

11.

Aşağıdakilerden hangisi Taylor'un yönetim uygulamaları görüşlerinden biri değildir?

Doğru Cevap: "B" İşletmenin malvarlığı korunmalıdır.
Soru Açıklaması

Taylor'un yönetim uygulamaları sıralanan görüşlere dayanmaktadır:

- Bilimsel metot benimsenmelidir.

- Uzmanlaşmaya gidilmelidir.

- İşe uygun personel seçilmeli ve eğitilmelidir.

- Her iş için standart uygulamalar belirlenmeli, karmaşık hareketler kaldırılmalı ve tek bir harekette tek bir şey yapılmalıdır.

- Teşvikli ücret sistemleri uygulanmalıdır.

12.

I. Kentsel alanlara doğru yapılan büyük göçler

II. Şehirleşmenin artışıyla büyük iş yerlerinin kurulması

III. Büyük şehirlerin oluşması

Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri sanayi devriminin en önemli sonuçlarındandır?

Doğru Cevap: "E" I-II-III
Soru Açıklaması

Sanayi devriminin en önemli sonuçlarının kırsal alanlardan kentsel alanlara doğru büyük bir göç yaşanması, büyük şehirlerin oluşması ve şehirleşmeyle artan talebe cevap verebilecek büyük iş yerlerinin kurulması olduğu ifade edilebilir. 

13.

Yeniliğin artık pazarda ne şekilde yer alacağına veya alması gerektiğine yönelik çalışmalar yapıl­ması yenilik sürecinin hangi aşamadır?

Doğru Cevap: "C" Uygunluk
Soru Açıklaması

Uygunluk aşamasında yeniliğin artık pazarda ne şekilde yer alacağına veya alması gerektiğine yönelik çalışmalar yapıl­maktadır. Bu çalışmalar daha çok ticari ve teknik konuları kapsamaktadır. Yeniliğin teknik ve ticari uygunluğunun sağlanması için işletmenin diğer bölümlerinden ek bilgi ve tecrübe edinme ihtiyacı da bulunabilir. Bu bağlamda yenilik hakkında daha öz ve nitelikli bilgi edinme söz konusu olmaktadır. Ticari anlamda özellik kazanan yeniliğin işletme­nin içinde bulunduğu sektör veya sektörlerde ken­dini ön plana çıkaracak niteliklerin belirlenmesi bu evrede daha önem arz etmektedir.

14.
Aşağıdakilerden hangisi işletmeler arasında kıyaslama yapılan ve işletmeler tarafından oldukça yaygın bir biçimde kullanılan kıyaslama (benchmarking) kavramı açısından yanlıştır?
Doğru Cevap: "E" İşletmelerin faaliyet gösterdikleri çevrenin değişim hızının artmasını sağlayan bir uygulamadır.
Soru Açıklaması

Kıyaslama, işletmeleri dış çevrelerini daha yakından takip etmeleri konusunda yönlendirmektedir. İşletmelerin faaliyet gösterdikleri çevrenin değişim hızı ve karmaşıklığı giderek artmaktadır. Bu durum işletmelerin var olan rekabet üstünlüklerini korumaları  konusunda önemli bir tehdit unsuru oluşturmaktadır. Kıyaslama, işletmeleri ortaya koydukları performans (başarı düzeyi) açısından başka işletmelerle karşılaştırmalar yapmaları yönünde motive etmektedir. Bu durum işletme içinde değişim yönünde olumlu bir etki yaratmaktadır.

15.
Modern anlamda kıyaslama tekniğinin ilk biçimsel uygulaması hangi tarihte gerçekleştirilmiştir?
Doğru Cevap: "C" 1979
Soru Açıklaması

Modern anlamda kıyaslama tekniğinin ilk biçimsel uygulamasının Xerox tarafından 1979 yılında gerçekleştirildiği belirtilmektedir.

16.

Aşağıdakilerden hangisi dış kaynak kullanımı uygulamalarının başarısında hangi ürün, faaliyet veya süreçlerin dışarıdan sağlanacağına ilişkin kararları etkili bir şekilde verebilecek yöneticilerin sahip olduğu dört farklı yetenekten biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Pazarlama yeteneği
Soru Açıklaması

Yöneticilerin sahip olması gerek dört farklı yetenek; Stratejik düşünebilme yeteneği, Etkili müzakere yeteneği, İlişki yönetimi yeteneği, Değişim yönetimi yeteneğidir. Doğru yanıt E'dir.

17.

Aşağıdakilerden hangisi finansal yaklaşımları, satış yaklaşımları, satış kanalları ve tutundurma çalışmaları gibi konularda yapılan yenilikler aşağıdaki hangi yenilik türünün içerisinde yer alır?

Doğru Cevap: "E" Ticari/pazarlama yeniliği
Soru Açıklaması

Ürün yeniliği yeni bir ürünün geliştirilmesi ürün yeniliği olarak değerlendirilir. Süreç Yeniliği (Process Innovation): yeni bir üretim sürecinin geliştirilmesi veya var olan bir üretim sürecinin oldukça farklı şekilde tasarlanması olarak tanımlanabilir. Örgütsel Yenilik (Organizational Innovation): örgütlerin kendi faaliyetleri kapsamında yer alan ve genel anlamda kendi örgütsel uygulamalarına yeni bir yöntem uygulamasıdır. Ticari/Pazarlama Yeniliği (Commercial/ Marketing Innovation): Bu yenilik, ürünlerin ticarileştirilmesi ve pazarlanmasındaki yeni olarak değerlendirilen her türlü eylem olarak değerlendirilebilir. Örneğin yeni finansal düzenlemeler, yeni satış yaklaşımları (doğrudan pazarlama gibi), satış kanallarındaki yeni düzenlemeler, tutundurma çalışmalarındaki yeni yaklaşımlar bu yenilik türüne verilen örneklerdir. Doğru cevap E’dir.

18.

Aşağıdakilerden hangisi yönetimi beş ayrı unsura ayırarak tanımlayan Fayol’un  “yönetim süreci” olarak adlandırdığı sınıflandırmada yer almaz.?

Doğru Cevap: "E" Araştırma
Soru Açıklaması
19.

Yenilik sürecinde birlikte değerlendirilmesi gereken dört unsur bulunmaktadır. Bunlar çevre, yenilik türü ve derecesi, işletmenin yapısı ve örgütsel performanstır. Bu dört unsur birbirini tamamlar ve bir süreç halinde etkileşim içindedir.

Aşağıda verilen seçeneklerden hangisi yenilik sürecinde etkili olan çevresel durumlar kapsamında ele alınabilir?

Doğru Cevap: "A" Belirsizlik
Soru Açıklaması

İşletmelerde yenilik sürecini etkileyen çevresel durumlar kapsamında belirsizlik ve karmaşıklık ele alınabilir. Büyüme ve pazar payı işletme performansı kapsamında, yapı ve süreç işletme tasarımı kapsamında, süreç yeniliği ve örgütsel yenilik yeniliğin türü ve derecesi kapsamında ele alınabilir.

20.

Aşağıdakilerden hangisi örgütsel öğrenme boyutlarından "örgütler arasında karşılaştırmalı bilgi paylaşımı" boyutu ile ilişkilidir?

Doğru Cevap: "C" Kıyaslama
Soru Açıklaması

Örgütler arasında karşılaştırmalı bilgi paylaşımı: Kıyaslama (benchmarking), çalıştaylar.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories