Aşağıdakilerden hangisi, işletmelerin dış çevrelerini daha yakından izlemelerini gerekli kılmış ve bu durum kıyaslama uygulamalarının hızlı bir şekilde yaygınlaşmasını sağlamıştır?
Artan rekabet, işletmelerin dış çevrelerini daha yakından izlemelerini gerekli kılmış ve bu durum kıyaslama uygulamalarının hızlı bir şekilde yaygınlaşmasını sağlamıştır.
Aşağıdakilerden hangisi “gösterilen bir davranışın sonucunda ödül ya da ceza olmasının, o davranışın tekrarlanıp tekrarlanmayacağını belirleyeceğini” öne süren kuramdır?
Gösterilen bir davranışın sonucunda ödül ya da ceza olmasının, o davranışın tekrarlanıp tekrarlanmayacağını belirleyeceğini ileri süren kuram edimsel koşullanma kuramıdır. Önce davranış, ardından uyaran gelmektedir.
Yukarıda verilen tanımlardan hangisi/hangileri yenilik kavramını karşılar?
Bir işletmede yaşanan yeniliğin inovasyona dönüşmesi için bir süreç gerekmektedir. Yenilik inovasyona dönüşebildiği aşamada işletmeye ve örgüt kültürüne değer katar. Verilen tanımlardan I, II, III ve V numaralı tanımlar, IV numaralı tanım ise inovasyona aittir.
Dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarının,yukarıda belirtilen faydalarının yanında işletmeleribazı konularda olumsuz etkileyebilecekleri de gözardı edilmemelidir.
''Dış kaynaklarınsağlandığı işletme ile ana işletme arasındafiziki mesafenin fazla olması, taşımagiderlerinin artışına sebep olabilmekte veburum da sonuçta ürünün toplam maliyetiniartırarak satış potansiyelinin zarar görebilmesineneden olabilmektedir.''
Yukarıda tanımı verilen olumsuz etki aşağıdakilerden hangisidir?
Dış kaynaklardan yararlanma uygulamalarının,yukarıda belirtilen faydalarının yanında işletmeleribazı konularda olumsuz etkileyebilecekleri de gözardı edilmemelidir. Dış kaynak kullanımına ilişkinolumsuzluklar aşağıda sıralanmaktadır (Heizer veRender, 2009, 396-397):• Taşıma Giderlerinin Artışı: Dış kaynaklarınsağlandığı işletme ile ana işletme arasındafiziki mesafenin fazla olması, taşımagiderlerinin artışına sebep olabilmekte veburum da sonuçta ürünün toplam maliyetiniartırarak satış potansiyelinin zarar görebilmesineneden olabilmektedir.
Kıyaslama uygulaması hangi üç konu ile yapılır?
Kıyaslama uygulamaları iki farklı şekilde sınıflandırılabilmektedir. Bu sınıflandırmalardan ilkinde kıyaslama yapılacak konuya odaklanılmaktadır. Kıyaslama uygulamaları odaklanılan konu itibariyle ürüne, sürece veya stratejilere olmak üzere üç farklı şekilde ele alınabilmektedir.
Aşağıdakilerden hangisi İşletmelerin dış kaynaklardan faydalanma uygulamaları sayesinde elde ettikleri faydalar arasında yer alır?
İşletmelerin dış kaynaklardan faydalanma uygulamaları sayesinde elde ettikleri faydalar şunlardır; Maliyet Tasarrufu, Uzmanlık Bilgisinden Yararlanma, Esnek Üretim, Temel Yeteneklere Odaklanabilme, Teknolojik Gelişmeleri Takip Edebilme
Yukarıdakilerden hangisi / hangileri Sattler’a göre yenilik yönetimini geniş anlamda etkileyen faktörlerdendir?
Öğrenen örgütler hangi dönem itibariyle önem kazanmaya başlamıştır?
Günümüzdeki iş dünyası örgütler için değişime uyum sağlamanın yaşamsal önemesahip olduğu çevre koşullarını yaratmıştır. Öğrenen örgütler kavramı sürekli değişen bir dünyadaöğrenmenin bir araç, kaldıraç ve örgütler için sürdürülebilir değişim ile yenilenme felsefesi anlamınıtaşıdığını varsaymaktadır.
Temel olarak dış kaynak kullanımı işletmelerin çeşitli tedarikçilerden yaptıkları mal ve hizmet alımları şeklinde tanımlanabilir. Daha geniş bir şekilde ele alırsak dış kaynaklardan yararlanma veya dış kaynak kullanımı (outsourcing), işletmelerin normalde işletme içerisinden sağladıkları çeşitli kaynakları dışarıdan tedarik etmeleri anlamına gelmektedir. Doğru cevap B'dir.
Yenilik Birey veya grup bağlamında ortaya çıkan yeni bir fikir, ürün veya uygulamadır.Cevap:A
Örgütsel hafızayla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?
Örgütsel öğrenmenin son aşaması üretilen bilgilerin örgütün hafızasına alınmasıyla ilişkilidir. Zaman içerisinde örgütlerin yaşadıkları başarılar, kendilerini başarıya ulaştıran davranışları tekrarlamalarına neden olur. Ancak örgütler eskiden edindikleri bilgileri bir kenara atarak yeni davranışa uyum sağlama konusunda oldukça zorlanacaklardır. Bu direncin kırılması için baskın örgüt kültürünün değiştirilmesi, bilgiye erişimin kolaylaştırılması ve çalışanların deneyimleyerek öğrenmeleri desteklenmelidir. Örgütlerde çalışan insanlar gelip geçebilir, liderlik el değiştirebilir fakat bazı davranışlar, normlar ve değerler örgütlerin hafızasında yer edinir. Örgütsel hafıza, bilginin örgüt içerisinde nasıl bulunduğuyla ilgilenen bir kavramdır. Bilgi farklı birimlerde, bireylerde, iş yönergelerinde veya örgüt kültürüne yerleşik halde bulunabilir. Örgütsel hafıza bireylerin ve örgütün ortaklaşa eylemleri sonucunda oluşmaktadır. Liderlik kalıcı olmadığından doğru cevap B'dir.
Majaro yenilik sürecini kaç evreye ayırmıştır?
Majaro (1988) yenilik sürecini 4 önemli evreye ayırmıştır.
I. Eksik olan organların yerini doldurma arzusu
II. Organların gücünü artırma arzusu
III. Yaşamı kolaylaştırma, hızlandırma, yükünü hafifletme arzusu
IV. Büyüme arzusu
V. Genişleme arzusu
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri insanoğlunun araç veya uygulama geliştirmesinin temel düşünceleri arasında yer almaz?
İnsanoğlunun araç ve/veya uygulama geliştirmesi genelde üç temel düşünceye dayanmaktadır. Bunlardan birincisi, eksik olan organların yerini doldurma arzusudur. İkincisi, organların gücünü artırma arzusudur. Üçüncüsü, yaşamı kolaylaştırma, hızlandırma, yükünü hafifletme arzusudur. Bu bilgiler çerçevesinde doğru cevap E'dir.
Bir işletme içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlerin, üretilecek olan mal ve hizmetlerin, belirli amaçlara yoğunlaşan değişimler yaratması için yürütülen çalışmalara ne ad verilir?
Yenilik; bir işletme içerisinde gerçekleştirilen faaliyetlerin, üretilecek olan mal ve hizmetlerin, belirli amaçlara yoğunlaşan değişimler yaratması için yürütülen çalışmalara denmektedir. Doğru yanıt A'dır.
"Kıyaslama sürecinde elde edilen kişisel iletişim bilgileri sadece kıyaslama konusuyla ilişkili olarak kullanılmalı ve kesinlikle paylaşılmamalıdır" ifadesi kıyaslamada sürecindeki hangi etik kavramı anlatmaktadır?
Kullanım İlkesi: Kıyaslama sürecinde elde edilen kişisel iletişim bilgileri sadece kıyaslama konusuyla ilişkili olarak kullanılmalı ve kesinlikle paylaşılmamalıdır.
Aşağıdakilerden hangisi örgütsel öğrenme sürecinin dört aşamasından biridir?
Örgütsel öğrenme sürecinin dört aşaması; bilginin kazanılması, örgütsel hafıza, bilginin yorumlanması ve bilginin dağılmasıdır.
Aşağıdakilerden hangisi Endüstri Devriminin olumsuz sonuçlarından değildir ?
Düşük maaliyet Endüstri Devriminin olumsuz sonuçlarından değildir.
James Thompson'un teknoloji sınıflandırmasına göre işletmelerde kullanılan hangi teknoloji doğrultusunda gerçekleştirilen tüm uygulamaların karşılıklı olarak birbirleriyle ilişkili olması gerekmektedir?
Bağımlı (linked) teknolojiler: Bu teknoloji doğrultusunda gerçekleştirilen uygulamaların birbirlerine bağımlılığı bulunmaktadır. Şöyle ki bir birimde çıktı elde edilmeden diğer birimde üretime başlanabilmesi söz konusu değildir. Kitle üretiminde kullanılan montaj hattı uygulamaları bağımlı teknolojilere örnek olarak verilebilir. Bu teknolojinin kullanıldığı işletmelerde üretimde standartlaşma söz konusudur.
Öncelikle temel yetenek işletme için “değerli” bir yetenek olmalıdır. Değerli yetenekler işletmelerin çevredeki fırsatları değerlendirebilmelerini sağlarken onları çevresel tehditlerden de korur. Herhangi bir yeteneği temel yetenek yapan bir başka özellik, söz konusu yeteneğin kıt olmasıdır. Birçok rakibin sahip olduğu bir yeteneğin temel yetenek anlamında işletmeye herhangi bir katkısı olmayacaktır. Temel yeteneğin bir başka özelliği taklit edilmesinin oldukça maliyetli olmasıdır. Temel yetenek kavramının son ayırt edici özelliği ise, ikame edilememesidir. Herhangi bir temel yeteneği tam olarak ikame edecek başla bir yetenek yoktur. Doğru cevap D seçeneğidir.
Temel yeteneklerin yönetimine yönelik başarı faktörleri şunlardır:
Temel Yeteneklerin Tüm İşletme Çapında Duyurulması: Bu durum çalışanların işlerine ilişkin tutum, davranışları üzerinde etkili olacaktır. Temel yeteneklerin kabul gördüğü ortamlarda, çalışanların daha yoğun bir çaba gösterdikleri belirtilmektedir.
Örgüt Yapısının Temel Yeteneklerle İlişkili olarak Tasarlanması: Temel yeteneklerini en iyi şekilde kullanan işletmeler, örgüt yapılarını bu yetenekler etrafında tasarlayanlardır. Bu tür örgüt yapıları temel yeteneklerin gelecekteki ihtiyaçlar göz önüne alınarak geliştirilmesini olanaklı kılmaktadır.
Yatırımların Temel Yeteneklerle İlişkilendirilmesi: Temel yeteneklerden etkili bir şekilde yararlanan işletmeler, tüm yatırımlarını işletmenin temel yeteneği ile ilişkilendirebilenlerdir. Bu noktada belirtilmesi gereken yatırımların temel yeteneğin hem teknoloji, hem yönetsel yetenekler hem de örgütsel öğrenme boyutuyla ilişkilendirilebilmesidir.
Temel Yeteneğin Sürekli Geliştirilmesi: Bu konu temel yeteneğin yönetimindeki en önemli başarı faktörüdür. Herhangi temel yetenek zaman içinde geliştirilemezse yok olmaya mahkûmdur. Temel yeteneklerin varlığı işletmeye rekabet üstünlüğü sağlar fakat rekabet üstünlüğünün sürdürülebilirliği için temel yeteneğin geliştirilmesi şarttır.
Doğru yanıt E’dir.