Aşağıdakilerden hangisi Deming tarafından geliştirilen döngünün basamaklarından biri değildir?
Deming tarafından geliştirilen PUKÖ (Planla-Uygula-Kontrol Et-Önlem Al) Döngüsü ve Benchmarking (Kıyaslama) gibi araçların kullanılması bu aşamada oldukça etkili olmaktadır.
Majaro’nun yenilik süreci göz önüne alındığında, aşağıdakilerden hangisi ikinci evrede yapılanlar arasında yer alır?
İlk evre, işletme içerisinde yeniliğin oluşması için bir fikir üretme evresidir. Bir sonraki aşama olan izleme aşamasında, geliştirilen yeniliğin veya yeniliklerin işletme amaçlarına uygunluğunun kontrol edilmesi söz konusu olmaktadır. Bir sonraki evre olan uygunluk aşamasında yeniliğin artık pazarda ne şekilde yer alacağına veya alması gerektiğine yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmalar daha çok ticari ve teknik konuları kapsamaktadır. Yeniliğin teknik ve ticari uygunluğunun sağlanması için işletmenin diğer bölümlerinden ek bilgi ve tecrübe edinme ihtiyacı da bulunabilir. En son aşama olan uygulama evresinde artık ticari nitelik kazanan yeniliğin uygulamaya konulması ve sosyal sistemler içerisinde yayılmaya başlaması söz konusudur. Sosyal sistemler içerisinde yayılması kabul gören yeniliğin hangi hızda, ne zaman ve hangi koşullara bağlı yayılacağı da bu evreden sonra gerçekleşecektir. Doğru cevap E’dir.
Aşağıdakilerden hangisi Tiwari'ye göre yenilik sürecinin pazarlama aşamasında yer almaktadır?
4 evreli sürecin biraz karmaşık bir yapıda olduğu düşünülebilir. Bu durumda yenilik süreci daha basitanlamda nasıl ele alınabilir sorusunu cevaplamak için başka yazarların çalışmalarına değinmek mümkündür. Örneğin Tiwari ve diğerlerinin (2007) çalışmasında yenilik süreci daha basit anlamda üç evrede ele alınmaktadır. Başlangıç, uygulama ve pazarlama.
Aşağıdakilerden hangisi kurumsal sosyal sorumluluk bilincinin işletmelere sağladığı yararlar arasında yer almaz?
Avrupa Birliği içinde yalnızca ISO 9000 belgesine sahip olan malların serbestçe dolaşımına izin verilmesi hangi faktör kapsamındadır?
ISO 9000 Kalite Güvence Standartlarının amacı, tedarikçilere ve üreticilere kalite esaslı bir sistemin gereksinimlerini belirtmek ve müşteri ihtiyaçlarını karşılayacak üretimin yapılabilmesi için gerekli temel özellikleri açıklamaktır (Macdonald ve Piggott, 1993, s. 138). Standartlaşma dolayısıyla mal ve hizmetlerin uluslararası kullanımı, daha da kolaylaşmış olacaktır. ISO 9000 Standartlarının dünya çapında yayılmasını kolaylaştıran üç faktör bulunmaktadır (Spizizen, 1992, s. 331):
Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi Avrupa Birliği içinde yalnızca ISO 9000 belgesine sahip olan malların serbestçe dolaşımına izin verilmesi yasal zorunluluklar faktörü kapsamındadır. Dolayısıyla doğru cevap C’dir.
“İşletmelerin belli ekonomik ve yasal sorumluluklarını yerine getirmek için yapmak zorunda oldukları eylemlerdir.”Yukarıda tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
Sosyal yükümlülük, işletmelerin belli ekonomik ve yasal sorumluluklarını yerine getirmek için yapmak zorunda oldukları eylemlerdir.
Aşağıdakilerden hangisi dengeli ölçüm kartının müşteri boyutunda yer alan pazar payı ölçütleri kapsamında değerlendirilebilir?
Müşteri boyutuölçülürken genel olarak kabul edilen beş temel ölçüm grubu ile ilgili ölçütler kullanılmaktadır. Bunlar sırasıyla şu şekildedir (Coşkun, 2007; Kaplan ve Norton, 1999; Koçel, 2011):i. Müşteri memnuniyeti• Müşteri sadakati• Müşteri isteklerinin yerine getirilme zamanı• Müşteri başına yıllık satış miktarı• Müşterilerin iş yerini ziyaret sayısıii. Müşteri devamlılığı• Ayrılan müşteri sayısı• Mevcut müşterilerle yapılan satışlardaki artış oranı• Mevcut müşterilerle ortalama işlem sayısı• Mevcut müşterilerle ortalama sipariş sıklığıiii. Müşteri kazanma• Yeni müşteri adedi• Yeni müşterilerle yapılan satışlar• Yeni müşteri bulmanın ortalama maliyeti• Müşteri başına ortalama satış• Müşteri başına ortalama sipariş miktarıiv. Müşteri kârlılığı• Müşteri başına toplam kârlılık• Müşteri veya işlem başına maliyetv. Pazar payı• Müşteri sayısı• Toplam harcama miktarı• Satılan birim mal miktarı
Özel satış hakkı tekel durumundaki bir üreticinin, bir diğer üretici ya da girişimciye mallarını/hizmetlerini bir il, bölge ya da ülkeyi kapsayacak şekilde belirli bir süre için sunma-üretme hakkını devretmesi olarak bilinen stratejik ortaklık aşağıdakilerden hangisidir?
En gelişmiş stratejik ortaklık türlerinden biri olan franchising, lisans anlaşmasının özel bir şeklidir. Bu yöntemle bir imtiyaz, özel satış hakkı tekel durumundaki bir üreticinin, bir diğer üretici ya da girişimciye mallarını/hizmetlerini bir il, bölge ya da ülkeyi kapsayacak şekilde belirli bir süre için sunma-üretme hakkını devretmesidir.
Bir ürünün görünüşü, verdiği hisler, sesi, tadı veya kokusu gibi özellikler kalitenin hangi boyutunu ifade eder?
Estetik: Kalitenin subjektif özelliklerinden biridir. Bir ürünün görünüşü, verdiği hisler, sesi, tadı veya kokusu gibi özelliklerdir.
En çok görülen stratejik birlik türlerinden biri olan ortak girişim, iki ya da daha fazla işletmenin kendi öz yetenekleri doğrultusunda faaliyetlerini birleştirmek yoluyla kendileri dışında ayrı bir kimliği olan ayrı bir işletme kurmalarıdır.
"Bir organizasyonun amaçlarına ve hedeflerine ulaşmak için belirlediği yollar" tanımı aşağıdakilerden hangisini ifade etmektedir?
Strateji bir organizasyonun amaçlarına ve hedeflerine ulaşmak için belirlediği yollardır. Doğru cevap E şıkkıdır.
Aşağıdakilerden hangisi birincil sosyal paydaşlardan biridir?
Birincil sosyal paydaşlar şunlardır: hissedarlar ve yatırımcılar, çalışanlar ve yöneticiler, müşteriler, yerel toplumlar, tedarikçiler ve diğer işletme ortakları (Özalp, Tonus ve Sarıkaya, 2008, 70).
Tüm kurumsal varlıklar ve bilginin sosyal sorunlar ve ihtiyaçların ele alınmasıyla birleştirilmesini amaçlayan faaliyetlere ne ad verilir?
Türkçe literatürde, hayırseverlik; yardımseverlik, filantropi ve gönüllülük kavramlarıyla eş anlamlı olarak kullanılmaktadır. Hayırseverlik; bir bireyin ya da grubun ortak yararı ileriye götürmek ve yaşam koşullarını iyileştirmek için yaptıkları gönüllü bağışları kapsamaktadır. Geniş anlamda modern hayırseverlik, ortak yararın desteklenmesi için yapılan “gönüllü, hayır amaçlı bağış” demektir. Hayırseverlik, genellikle kurumsal sosyal sorumluluğun gönüllü ve isteğe bağlı boyutunda yer almaktadır ve her zaman işletmenin kârına veya etik kültürüne bağlı değildir. Son dönemlerdeki çalışmalar örgütlerin hayırseverlik faaliyetlerinin biçimselleştiğini ve diğer işletme stratejisi ve uygulamalarıyla bütünleştirmeye çalışıldığını göstermektedir. Günümüzde stratejik hayırseverlik faaliyeti ile pazarlama odaklı sponsorluk faaliyeti arasındaki farklar göz ardı edilerek benzer kavramlar olarak değerlendirilmektedir. Stratejik hayırseverlik, tüm kurumsal varlıklar ve bilginin sosyal sorunlar ve ihtiyaçların ele alınmasıyla birleştirilmesini amaçlarken, sponsorluk; pazarlama kaynakları ve amaçlarıyla ilgilidir. Sponsorluk, bir kurumun ya da kuruluşun doğrudan herhangi bir kâr gözetmeksizin halk yararına yönelik faaliyetlere ayni ya da maddi yardım sağlamasıdır. Bu yolla hedef kitlesine ulaşmayı ve imajını olumlu yönde geliştirmeyi hedefleyen kuruluşlar için önemli bir iletişim aracıdır. Sponsorluk, belirli bir durum veya olayı kabul etmenin karşılığında para ve bağışta bulunmayı gerektirir. Doğru yanıt C’dir.
I. İşletmenin sürekli olarak kendisini en iyi işletmelerin uygulamaları ile karşılaştırmasıdır.
II. Sürekli ve küçük iyileştirme faaliyetleri ile daha iyiye ulaşmaktır.
III. Mükemmele ulaşmak için en iyi uygulamaların araştırılması sürecidir.
IV. İşletmenin çevresinde olan değişimlere duyarsız kalmasıdır.
Yukarıda numaralandırılmış ifadelerden hangisi veya hangileri kıyaslamayı tanımlamaktadır?
Sorunun doğru yanıtı E şıkkıdır. Soruda verilen I ve II numaralı ifade kaizen diğer bir ifade ile sürekli iyileştirme kavramına ilişkindir. IV numaralı ifade ise işletme körlüğünü tanımlamaktadır.
Bir işgörenin, ürünün tamamının üretilmesinden dolayısıyla kendi işinin kalitesinden sorumlu olduğu kontrol sistemi aşağıdakilerden hangisidir?
Sanayi Devriminden sonra, ülkelerarası ticaretin de başlamasıyla, özellikle kaliteyle ilgili kavramlar gelişme göstermiştir. Bu dönemde üretim miktarlarının artması (kitle üretimine geçiş), kalite kontrol faaliyetlerinin artmasını da beraberinde getirmiştir. Kalite alanında atılan ilk adım, 19. yüzyılın sonuna kadar devam eden operatör kalite kontrol sistemidir. Bu sistemde, bir işgören, ürünün tamamının üretilmesinden, dolayısıyla kendi işinin kalitesinden sorumlu oluyordu. 1900’lü yılların başında ustabaşı kalite kontrol sistemi ortaya çıkmıştır.
Bir ürünün belirli bir zaman aralığı içinde fonksiyonlarını yerine getirememesi ihtimalini gösteren kalite boyutu aşağıdakilerden hangisidir?
Bir ürünün belirli bir zaman aralığı içinde fonksiyonlarını yerine getirememesi ihtimalini gösteren kalite boyutu güvenilirlik olmaktadır.
Aşağıdakilerden hangisi şebeke organizasyonunun özellikleri arasında sayılabilir?
Şebeke organizasyonlarının başlıca özellikleri şu şekildedir:
* Her sanal organizasyon bir şebeke organizasyonudur.
* Şebeke türü yapılanma geçici veya kalıcı olabilir.
* Bölünüp eklenme birim bazındadır
Küçülme kavramı iki açıdan değerlendirilebilir. Dar anlamda küçülme, bir işletmenin sahip olduğu çalışan sayısının veya örgütsel hiyerarşisinde yer alan mevkilerin planlı bir şekilde azaltılması olarak tanımlanabilir. Küçülme kavramı daha geniş bir şekilde ele alındığında ise küçülme uygulamalarının işlerin, fonksiyonların, hiyerarşik seviyelerin veya bölümlerin azaltılmasını da kapsayacak şekilde genişletilebileceği unutulmamalıdır. Doğru cevap A'dır.
Aşağıdakilerden hangisi dengeli ölçüm kartının stratejileri hareket geçirme sürecinin son aşamasıdır?
"Klasik yaklaşımı benimsemiş işletmelerde, kalite ve maliyetler arasında denge kurulurken, optimum bir kalite seviyesinde ..... maliyete ulaşılır."
Yukarıdaki ifadede boşluğa hangi kavram gelmelidir?
Klasik yaklaşımı benimsemiş işletmelerde, kalite ve maliyetler arasında denge kurulurken, optimum bir kalite seviyesinde minimum maliyete ulaşılır.