• Borçlar Hukuku Deneme Ara Sınavları – Deneme 7

Borçlar Hukuku
Ara Sınav - Deneme 7
1.

Kesin hükümsüzlük kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?

Doğru Cevap: "E" İrade sakatlıkları ve aşırı yararlanma halleri kesin hükümsüzlük hâllerindendir.
Soru Açıklaması

A, B, C, ve D şıklarında yer alan ifadeler kesin hükümsüzlük kavramına ilişkin doğru ifadelerdir. Ancak, E’de yer alan İrade sakatlıkları ve aşırı yararlanma halleri kesin hükümsüzlük hâllerinden değildir; aksine sözleşmelerin iptal edilebilirlik hâllerindendir.

2.

Zamanın geçmesi ile sözleşmedeki geçersizliğin düzelmesinin mümkün olmadığı durum aşağıdakilerden hangisi ile ifade edilir?

Doğru Cevap: "B" kesin hükümsüzlük
Soru Açıklaması

Doktrinde kesin hükümsüzlük, sözleşmenin yapıldığı andan itibaren kendiliğinden geçersiz olması olarak tanımlanmaktadır. Diğer ifadeyle, kesin hükümsüz sözleşme ölü doğmuştur, zamanın geçmesi ile sözleşmedeki geçersizliğin düzelmesi mümkün değildir.

3.
Davacının talebinde davalının bir şeyi yapmaya, bir şeyi vermeye veya bir şeyi yapmamaya mahkum edilmesini istediği dava türüne ne ad verilir?
Doğru Cevap: "A" Eda davası
Soru Açıklaması
Sorunun doğru yanıtı, A seçeneğidir.
4.

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri hukuka aykırılık bünyesinde bulundurduğu üç hali kapsamaktadır?

Emredici hukuk kurallarına aykırılık

Kamu düzenine aykırılık

Kişilik haklarına aykırılık

Doğru Cevap: "C" I-II-III
Soru Açıklaması

Hukuka aykırılığın bünyesinde üç hâli barındırdığı kabul edilmektedir: Emredici hukuk kurallarına aykırılık, kamu düzenine aykırılık ve kişilik hakkına aykırılık.

5.
Sözleşmenin yalnızca tarafları arasında hukuki sonuç doğuracağının kabulü borçlar hukukuna hakim olan hangi ilkenin sonucudur?
Doğru Cevap: "A" Nisbilik
Soru Açıklaması
6.

Kusurun en ağır derecesi olarak bilinen, doğrudan ve dolaylı türleri bulunan kusur çeşidi aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" Kast
Soru Açıklaması

Kusurun en ağır derecesi olarak bilinen, doğrudan ve dolaylı türleri bulunan kusur çeşidi kasttır.

7.

Önerinin bağlayıcılığı aşağıdakilerden hangisi ile tanımlanmaktadır?

Doğru Cevap: "A" Öneride bulunanın önerinin yapıldığı karşı tarafın kabul beyanında bulunmakla sözleşmeyi kurabilmesine engel olamamasını ifade eder.
Soru Açıklaması

 Önerinin bağlayıcılığının anlamı, öneride bulunanın önerinin yapıldığı karşı tarafın kabul beyanında bulunmakla sözleşmeyi kurabilmesine engel olamamasını ifade eder.

8.
Yetkisiz temsile ilişkin hakkındaki aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
Doğru Cevap: "D" Yetkisiz temsilcinin yaptığı hukuki işlemle temsilci bağlıdır.
Soru Açıklaması
Yetkisiz temsilci, yaptığı hukuki işlemle bağlı değildir.
9.

Bay A, ailecek piknik yapmakta olan Bay B’ye, Bay B’nin çocuklarının toplarının kendisine çarpmasına sinirlenerek silahla ateş ederek iki ay hastanede yatmasına ve ardından ölümüne sebep olmuştur. Bay B’nin mirasçıları ve her ay bir miktar burs vererek okuttuğu öğrencilerin uğradıkları zararın kapsamına, aşağıdakilerden hangisi/hangileri girmektedir?

I-Cenazenin kaldırılmasına ilişkin giderler ve mezar taşı masrafları

II-Tedavi giderleri ile çalışma gücünün azalmasından ya da yitirilmesinden doğan kayıplar

III- Her ay bir miktar burs vererek okuttuğu öğrencilerin uğradıkları kayıplar

Doğru Cevap: "A" I,II,III
Soru Açıklaması

I,II,III

10.
Türkiye'ye ilk defa çok önemli bir toplantıya katılmak üzere gelen A, toplantının başlamasına 45 dakika kala duraktaki tek taksiye binerek, şoförden kendisini 10 km ötede bulunan toplantının düzenleneceği yere götürmesini istemiştir. Taksici bunun karşılığında kendisinden 300 Euro almıştır. Hangisi söylenebilir?
Doğru Cevap: "E" A aşırı yararlanma sebebiyle sözleşmeyi iptal edebilir.
Soru Açıklaması
Soruda, hem deneyimsizlik hem de zor durumda olma halinden kaynaklanan bir aşırı yararlanma durumu söz konusudur. Bu sebeple A, sözleşmeyi iptal edebilir. Doğru cevap E seçeneğidir.
11.
Aşağıdakilerden hangisi genel işlem koşulları ile ilgili doğru bir ifadedir?
Doğru Cevap: "C" Karşı tarafın menfaatine aykırı genel işlem koşullarının sözleşmenin kapsamına girmesi, sözleşmenin yapılması sırasında düzenleyenin karşı tarafa, bu koşulların varlığı hakkında açıkça bilgi verip, bunların içeriğini öğrenme imkânı sağlamasına ve karşı tarafın da bu koşulları kabul etmesine bağlıdır.
Soru Açıklaması

Karşı tarafın menfaatine aykırı genel işlem koşullarının sözleşmenin kapsamına girmesi, sözleşmenin yapılması sırasında düzenleyenin karşı tarafa, bu koşulların varlığı hakkında açıkça bilgi verip, bunların içeriğini öğrenme imkânı sağlamasına ve karşı tarafın da bu koşulları kabul etmesine bağlıdır.

12.
Ali taşınmazını noterde yaptıkları bir işlemle Ahmet’e satmıştır. Ahmet sonradan bu işlemin şekle aykırılık sebebi ile geçersiz olduğunu öğrenmiştir. Bu durumda Ahmet Ali'ye vermiş olduğu parayı borcun kaynaklarından hangisine dayanarak talep edebilecektir?
Doğru Cevap: "A" Sebepsiz zenginleşmeden doğan borç ilişkileri
Soru Açıklaması
Ahmet ile Ali arasında yapılan taşınmaz satım sözleşmesi kanuni şekle aykırı olduğu için geçersiz olmaktadır. Bu nedenle Ahmet'in Ali'ye para vermesinin bir sebebi olmadığı için Ahmet sebepsiz zenginleşmeden doğan borç hükümlerine dayanarak vermiş olduğu paranın iadesini talep edebilecektir.
13.

Sınıfta ders dinlerken arka sıradaki öğrencinin öndeki öğrenciye bir yumruk vurması sonucunda öndeki öğrenci kafasını sıraya çarpmış ve hastaneye kaldırılmıştır. Ancak meydana gelen zararın artma ihtimali bulunarak, tazminat talebine kadar tam olarak belirlenememiştir. Bu durumda hangisi söylenebilir?

Doğru Cevap: "A" Bedensel zararın kapsamı, karar verme sırasında tam olarak belirlenemiyorsa hâkim, kararın kesinleşmesinden başlayarak iki yıl içinde, tazminat hükmünü değiştirme yetkisini saklı tutabilir.
Soru Açıklaması

Bedensel zararın kapsamı, karar verme sırasında tam olarak belirlenemiyorsa hâkim, kararın kesinleşmesinden başlayarak iki yıl içinde, tazminat hükmünü değiştirme yetkisini saklı tutabilir.

14.
Kusura dayanan sorumluluğun unsurlarından biri olan " Hukuka Aykırılık" kavramını " Bir şahsın fiilinden dolayı sorumlu tutulabilmesi için, fiilinin hukuka aykırı olması gerekmektedir.Fiilin hukuka aykırı olması, zarar gören değeri korumak için hukuk düzenince yasaklanmış bir davranışta bulunmaktadır. " açıklaması doğrultusunda aşağıdakilerin hangisi söylenemez?
Doğru Cevap: "D" Davranış kuralları, yöremizin örf ve adetine uygun olmalıdır.
Soru Açıklaması
Hukuka aykırık kuralında, fiilin failinin hukuka aykırı olması gerekmektedir. Yöresel örf ve adetler, yöreden yöreye değişebileceği gibi hukukada aykırı olabilirler. Sorunun doğru cevabı (D) şıkkıdır.
15.

Yanılmanın etkisiyle sözleşmeye taraf olan kimsenin yanılma nedeniyle sözleşmenin iptalini isteyebileceği süre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" 1 yıl
Soru Açıklaması

Yanılma, yukarıda anılan şartlar çerçevesinde esaslı yanılma niteliğinde ise yanılan taraf yanılmayı öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içinde karşı tarafa yönelteceği tek taraflı irade beyanı ile sözleşmeyi iptal edebilir.

16.

Aşağıdakilerden hangisi ya da hangileri irade bozukluğu halleri içerisinde yer almaktadır?

Yanılma (hata)

Aldatma (hile)

Korku (ikrah)

Aşırı yararlanma

Doğru Cevap: "B" I-II-III
Soru Açıklaması

Türk Borçlar Kanunu irade bozukluğu hâllerini TBK 30 ve devamı hükümlerinde yanılma (hata); TBK 36’da aldatma (hile); TBK 37-38’de korkutma (ikrah) olarak düzenlemiştir.

17.

Borcun tamamen veya kısmen sona erdirilmesi amacıyla taraflar arasında yapılan sözleşme aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "C" ibra
Soru Açıklaması

İbra, borcun tamamen veya kısmen sona erdirilmesi amacıyla taraflar arasında yapılan sözleşmeye denir. TBK 132’de ibra tanımlanmamış, “Borcu doğuran işlem kanunen veya taraflarca belli bir şekle bağlı tutulmuş olsa bile borç, tarafların şekle bağlı olmaksızın yapacakları ibra sözleşmesiyle tamamen veya kısmen ortadan kaldırılabilir” denilerek ibranın ne şekilde yapılacağı hükme bağlanmıştır.

18.

Aşırı yararlanmaya dayanılarak sözleşmenin iptalinin istenebileceği en uzun süre aşağıdakilerden hangisidir?

Doğru Cevap: "D" 5 yıl
Soru Açıklaması

Aşırı yararlanmaya dayanılarak sözleşmenin iptalinin istenebileceği en uzun süre beş yıldır.

19.
03.04.2015 tarihinde bir araç Ahmet’e çarpmış ve Ahmet yaralanmıştır. Ahmet kendisine çarpan şahsın kimliğini 20.12.2015 de öğrenmiştir. Ahmet kusurlu olan karşı tarafa tazminat davasını en geç hangi tarihe kadar açmalıdır?
Doğru Cevap: "D" 20.12.2017 tarihine kadar
Soru Açıklaması
Ahmet haksız fiil gerçekleştikten itibaren 10 yıl içinde dava açacak ancak kısa zamanaşımı olan zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği andan itibaren de 2 yıl içinde davayı açmalıdır. Bu nedenle haksız fiili yapanın kimliğini öğrendiği andan itibaren 2 yıl içinde açması gerektiği için doğru cevap D şıkkıdır.
20.

Aşağıdakilerden hangisi fiilin hukuka aykırı sayılmadığı hâllerden biri değildir?

Doğru Cevap: "E" Doğa olayı
Soru Açıklaması

Doğa olayı, illiyet bağını kesilmesine sebep olabilecek sebeplerden biridir. Dolayısıyla, fiilin hukuka aykırı sayılmadığı hâllerden biri değildir.

TEST BİTTİ.
CEVAPLARINIZI KONTROL EDİNİZ.
YORUMLAR

Recent Comments

Görüntülenecek bir yorum yok.

Archives

Categories