Aşağıdakilerden hangisi para borcunun ifasına ilişkin doğru bir ifade değildir?
İvazsız (karşılıksız) kazandırmalara konan kayıta ne denir?
Yükleme, ivazsız (karşılıksız) kazandırmalara konan bir kayıttır. Şu hâlde yükleme bağışlama ve ölüme bağlı tasarruflara konan bir kayıt niteliğindedir.
Aşağıdakilerden hangisi kusurlu tam ifa imkânsızlığı, birincil edim yerine ikincil edim olan olumlu (müspet) zararın aranması gereken koşulların dışında kalmaktadır?
Kusurlu tam ifa imkânsızlığı, birincil edim yerine ikincil edim olan olumlu (müspet) zararın tazminini isteme hakkı verir. Bunun için, şu koşulları aramak gerekmektedir: 1) Geçerli bir sözleşme bulunmalı, 2) Objektif ifa imkânsızlığı tipinde borca aykırılık meydana gelmiş olmalı, 3) Olumlu (müspet) zarar doğmuş bulunmalı, 4) Objektif ifa imkânsızlığının sonucunda düşülen borca aykırılık ile zarar arasında nedensellik bağı olmalı, 5) Borçlu kusurlu (burada kusur karinedir) bulunmalıdır.
Kusurlu tam ifa imkânsızlığı, birincil edim yerine ikincil edim olan olumlu (müspet) zararın tazminini isteme hakkı verir. Aşağıdakilerden hangisi bunun için gerekli koşullardan değildir?
Geçerli bir sözleşme bulunmalıdır.
Tarafların esasen arzu etmedikleri bir sözleşme yapmış gibi görünmelerinin söz konusu olduğu durum aşağıdaki kavramlardan hangisi ile ifade edilmektedir?
Muvazaalı (danışıklı) sözleşmelerde tarafların esasen arzu etmedikleri bir sözleş- meyi yapmış gibi görünmeleri söz konusudur. ‹ki tür muvazaalı işlemin varlığı kabul edilmektedir. Taraflar görünürde bir sözleşme yapmalarına karşın, aralarında bu sözleşmenin hiçbir hüküm doğurmayacağı hususunda anlaşıyorlarsa mutlak muvazaa ile karşılaşılır. Eğer taraflar görünürdeki sözleşmenin hüküm doğurmayacağı ancak bu sözleşmenin yerine aralarındaki gizli sözleşmenin hüküm doğuracağı hususunda anlaşıyorlarsa nisbî muvazaadan söz edilir.
Cezai Şart ile ilgili verilen aşağıdaki bilgilerden hangisi yanlıştır?
Ceza koşulu, varlık ve geçerliliği asıl alacağa bağımlı (feri) nitelikte bir haktır. Bu niteliğinin sonucu olarak ceza koşulu asıl borcun herhangi bir sebeple geçersiz olması veya sona ermesi hâlinde ortadan kalkar. Öyleyse, emredici hukuk kurallarına veya ahlâka aykırı bir borç (kumar borcu, uyuşturucu alışverişi) için kararlaştırılmış olan ceza koşulunun ödenmesi istenemez (TBK 182/II, cüm. 1).
Aşağıdakilerden hangisi bölünebilir bir borç niteliğinde değildir?
Borç bölünemez nitelikte ise borcun bu niteliği paylı borçluluğun ortaya çıkmasına engeldir. Bölünemez borç, yasaya veya tarafların iradelerine göre ya da niteliği gereği bölümlere ayrılarak ifası mümkün olmayan borcu ifade eder. Borç bu nitelikte ve borçlu sayısı birden çok ise borçlulardan her biri borcun tamamından sorumludur. Böylelikle borçlulardan her biri ancak tüm borcu ifa etmekle borçtan kurtulabilirler (TBK 85/II).
Samet, Ahsen'e sattığı buzdolabının arızalanması halinde Taner tarafından onarılacağını, aksi halde onarımı bizzat yapmayı ya da zararı tazmin etmeyi üstlenmiş ise aşağıdakilerden hangisi söz konusudur?
Samet, Ahsen'e sattığı buzdolabının arızalanması halinde Taner tarafından onarılacağını, aksi halde onarımı bizzat yapmayı ya da zararı tazmin etmeyi üstlenmiş ise burada üçüncü kişinin fiilini üstlenme vardır.
Taraflar arasındaki borcun, yabancı para borcu olması halinde, aşağıdakilerden hangisi/hangileri doğrudur?
I-Yabancı para borçlanılmış ve aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almaktaysa borçlu, borcu kararlaştırılan yabancı para birimi ve tutarı ile ödemelidir.
II-Yabancı para borçlanılmışsa aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almadıkça ve borçlu temerrüde düşmüş olmadıkça, borçlu, ya yabancı para borcunu aynen ödeyebilir veya ödeme günündeki rayiç (kur) üzerinden ülke parasıyla da ödeyebilir.
III- Bir yabancı para borçlusu, aynen ödeme kaydı bulunmadan temerrüde düştüğü takdirde borçlu, kendisine tanınan seçim hakkı ile ya borçlanılan yabancı para birimini veya icra takibinin yapıldığı günün rayicinden ülke parasıyla ödenmesini seçerek borcunu ifa edebilir.
IV-Aynen ödeme kaydı bulunmayan bir yabancı para borçlusu temerrüde düştüğünde alacaklı ya yabancı para borcunun borçlanılan yabancı para biriminden aynen ödenmesini isteyebilir veya vade ya da fiilen ödeme günündeki rayiçten ülke parasıyla ödenmesini de isteyebilir.
Taraflar arasındaki borcun, yabancı para borcu olması halinde,
Yabancı para borçlanılmış ve aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almaktaysa borçlu, borcu kararlaştırılan yabancı para birimi ve tutarı ile ödemelidir.
Yabancı para borçlanılmışsa aynen ödeme kaydı veya benzeri bir ifade yer almadıkça ve borçlu temerrüde düşmüş olmadıkça, borçlu, ya yabancı para borcunu aynen ödeyebilir veya ödeme günündeki rayiç (kur) üzerinden ülke parasıyla da ödeyebilir.
Aynen ödeme kaydı bulunmayan bir yabancı para borçlusu temerrüde düştüğünde alacaklı ya yabancı para borcunun borçlanılan yabancı para biriminden aynen ödenmesini isteyebilir veya vade ya da fiilen ödeme günündeki rayiçten ülke parasıyla ödenmesini de isteyebilir.
şıkları doğrudur.
Yeni bir borç oluşturmak suretiyle eski borcun sona erdirilmesi konusunda taraf- lar arasında yapılan açık anlaşmaya ne ad verilir?
Yeni bir borç oluşturmak suretiyle eski borcun sona erdirilmesi konusunda taraf- lar arasında yapılan açık anlaşmaya yenileme denir.
Konu bakımından ifa ( doğru konuda ifaya ilişkin verilen bilgilerden hangisi yanlıştır?
Bölünebilir edimlerde borçlunun borcun tamamını değil, bir kısmını ifa etme girişimine kısmi ifa denir. Borçlunun sözleşmede kararlaştırılanı ifa etmek zorunluluğu, kararlaştırılan miktarda ifa etmesi anlamına da gelmektedir.